Életkorok és barátnőtípusok – eláruljuk, melyik barátnődet kell örökre megtartanod!

Életkorok és barátnőtípusok – eláruljuk, melyik barátnődet kell örökre megtartanod!

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Életkorok és barátnőtípusok – eláruljuk, melyik barátnődet kell örökre megtartanod!

Minden életkornak megvannak a maga sajátosságai, és ez természetesen igaz a barátnőkre is. Teljesen mást tanulunk a gyerekkori, és mást a kamaszként, felnőttként megismert barátoktól. De vajon kiket érdemes hosszútávra a szívünkbe fogadni?

Gyerekkori barátnők

A gyerekkori barátságok az első szárnypróbálgatások a társasági élet megteremtésére. Rengeteg tapasztalatot, élményt gyűjtesz be ilyenkor, bár az igaz, hogy ez gyerekfejjel még nem tudatosodik benned.

Ennek sajnos megvan az a hátránya, hogy akár feldolgozatlan traumáid is lehetnek, és mélyen ott lappanghatnak sok-sok éven keresztül, befolyásolhatják a későbbi kapcsolataidat.

Mindenkinek vannak jó és rossz gyerekkori emlékei, amik nem feltétlenül egy személyhez kapcsolódnak, de sokszor éppen azért maradnak meg, mert az akkori legjobb barátainkban csalódtunk.

Talán úgy érzed, butaság ilyenről egyáltalán beszélni is, hiszen gyerek voltál – de ez nem igaz! Nagyon fontos, hogy ezeket a sérelmeidet is feldolgozd, mert valójában akkor és ott kellett volna, hogy segítséget kapj. Ha ez nem történt meg, ideje felnőttként, neked kezedbe venni az irányítást!

Mit tanulhatsz belőlük?

Csak kevés embernek vannak konkrét emlékei gyermekkorából, azokra inkább hallomás, elmesélések alapján emlékszünk, de attól még nagyon fontosak. Ekkor tanulod meg, hogy a világ nem kizárólag körülötted forog, nem minden történik úgy, ahogy otthon, édesanyád védelmében.

Ebben az időszakban még nem nevezhetjük igazi barátságnak a kisgyermekek közti kapcsolatot, hiszen néhány évesen nem vagyunk tisztában ennek a fogalomnak a fontosságával. Egyszerűen megtanuljuk, hogy valakit jobban kedvelünk, valakit kevésbé, valaki odaadja nekünk az uzsonnáját, valaki viszont elveszi a mienkét.

Remélhetőleg édesanyád melletted állt a nehéz helyzetekben, sokat mesélt neked a barátságról, az emberi kapcsolatokról. Ezzel megalapozta, hogy kiskamaszként és felnőttként értékeld, valamint élj is azzal a csodálatos lehetőséggel, amit a barátság tartogathat számodra.

Kamaszkori barátnők

Ezek a kapcsolatok már nagybetűs barátságok, hiszen eddigre már pontosan tisztában vagy a fogalom jelentésével, és hogy mennyire fontos dolog, hogy valaki mindig melletted legyen – a családodon felül. Már kiskamasz korban is szövődnek barátságok, ám ezek még általában nem olyan tartósak.

Sokszor csak azért választunk valakit barátunknak, mert mellénk került az iskolapadban, vagy ő volt az egyetlen, aki nem állt be a csúfolódók mögé, így aztán kézenfekvő volt, hogy vele kezdeményezhetünk valamilyen kapcsolatot.

Később ez megváltozik, egyre tudatosabban dönt mindenki a barátokat illetően, igaz, ilyenkor még nagyban befolyásolja a választást az egyéni érdek, hogy ki közkedvelt a csapatban.

Mivel ilyenkor borzasztóan fontos mások véleménye, mindenki népszerű akar lenni, illetve afelé húz, aki elérte ezt a célt. Esetleg ennek ellentettje hozza össze a barátokat, és a kiközösítettek válnak elválaszthatatlan társakká.

Mit tanulhatsz belőlük?

Felmérések alapján a kamaszkori barátságok azok, amik a legtartósabbak, és akár egész életünkön át elkísérhetnek bennünket. Emiatt nem csak érdemes törekedned a késő kamaszkori barátnőd megtartására, hanem célszerű újra felvenned vele a kapcsolatot, ha időközben eltávolodtatok.

Mi ennek az oka? A kutatási eredmények azt sugallják, hogy mivel ilyenkor alakul ki igazán a stílusunk, személyiségünk, aki ekkor szorosan kapcsolódik hozzánk, azzal igazán hasonlítunk.

Emiatt később is jól megértjük majd egymást, holott a kiskamaszkori, gyerekkori barátokkal minden bizonnyal egyáltalán nem találjuk a közös nevezőt. Egy kamaszkori barátság többnyire sokkal több őrültséggel, közös élménnyel jár, mint egy felnőttkori – ez ugyancsak összekovácsolja a feleket.

Ebben az időszakban jót és rosszat egyaránt megélünk, de azt mindenképpen megtapasztaljuk, milyen feltétel nélkül számítani egy igaz barátra.

 

Felnőttkori barátnők

Sokszor felnőttként is szerzünk új barátokat, ám ez általában jóval ritkább, mint gyerekkorban. Ennek egyszerűen az az oka, hogy kialakul a napi rutinunk, az életritmusunk, és nem igazán változik a környezetünk.

A legtöbb barátunk a kollégák közül kerül ki, vagy a szerelmünk ismerősei között bukkanunk olyan emberekre, akikkel barátkozni tudunk.

Szintén gyakori, hogy megváltozik az érdeklődési körünk, akár egy új munkahely, akár a családalapítás végett, így ismét barátokra bukkanunk.

Pl. tartani kezded a kapcsolatot egy szimpatikus kismamával, akivel egyszer együtt ültél a váróban. Ezek a barátságok már messze nem muszájból születnek, és szó sincs bennük heves érzelmekről (ami kamaszkorban a barátságokra is jellemző), egyszerűen úgy érzed, jó valakivel beszélgetni, szellemi szinten is kapcsolódni, tapasztalatokat cserélni.

Mit tanulhatsz belőlük?

A legfontosabb dolog, amit a felnőtt barátságokból tanulhatsz, az a választás lehetősége. Sok kellemetlen élménytől kímélhettük volna meg magunkat, ha ezzel már kisgyermekként, vagy kiskamaszként szembesülünk.

Jó lett volna, ha már akkor tudatosul, hogy nem muszáj valakivel mindenáron barátkozni, és akkor sem történik semmi, ha ideiglenesen csak magunkra számíthatunk.

Felnőttként el kell jutni arra a szinte, hogy ki tudd adni egy barát útját, amennyiben nem találod vele a közös nevezőt. El kell fogadnod, hogy időt csak arra szabad szánnod, aki igazán megérdemli, és aki téged is boldoggá tesz.

A barátságban az a csodálatos, hogy választott lehetőség, nincs benne kötelesség, muszáj, mint sokszor a családi, rokoni kapcsolatokban. Te döntöd el, hogy egy kapcsolatot örömmel folytatsz, vagy a barátod annyira másként látja a világot, hogy felesleges lenne rá időt és energiát szánnod.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást