Élet egy skizofréniában szenvedővel – 5 mód, ahogyan támogathatod őt

Élet egy skizofréniában szenvedővel – 5 mód, ahogyan támogathatod őt

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Élet egy skizofréniában szenvedővel – 5 mód, ahogyan támogathatod őt / 2. oldal

Minden kapcsolatnak vannak hullámvölgyei, de amikor egy embernél a skizofréniát diagnosztizálják, akkor akár egy stabil párkapcsolat is tönkremehet.

A kezelés és az önsegítés ösztönzése a terápia sarokköve a skizofréniában szenvedőknek

Noha a gyógyszeres kezelés fontos eleme a skizofrénia kezelésének, a partner gyógyulása más tényezőktől is függ. Az olyan önsegítő stratégiák, mint az egészséges étrendre váltás, a stressz kezelése, a testmozgás és a szociális támogatás keresése mély hatással lehetnek szerettünk tüneteire, érzéseire és önértékelésére.

És minél többet tesz valaki magáért, annál kevésbé lesz reménytelen és tehetetlen, és annál valószínűbb, hogy a kezelőorvos csökkenteni tudja a gyógyszerek mennyiségét. A bátorítás és támogatás döntő lehet abban, hogy kedvesünk elindítsa és folytassa az önsegítő programot.

Ismerjük fel saját határainkat

Légy reális az általad nyújtott támogatás határait illetően. Nem minden a te feladatot, és nem lesz sok segítsége a kedvesednek, ha kimerült vagy. 

Skizofrénia a párkapcsoolattban
martin-dm/istockphoto.com

Csatlakozzatok egy támogató csoporthoz

A másokkal való találkozás, akik első kézből tudják, min mentek keresztül, csökkentheti az elszigeteltség és a félelem érzését. A támogató csoportok felbecsülhetetlen helyet biztosítanak a skizofrén betegek és rokonaik számára, hogy tapasztalatokat, tanácsokat és információkat osszanak meg egymással.

A családdal való együttélés jó lehetőség

Persze csak akkor van ez így, ha a skizofréniában szenvedő beteg családtagjai képesek megérteni a rokonuk állapotát, erős támogatási rendszerrel rendelkeznek és képesek minden szükséges segítséget megadni. 

A magadról való gondoskodás nem önző dolog, hanem ugyanolyan fontos, mint gondoskodni a szenvedő párodon.

Ugyanolyan fontos a skizofréniában szenvedő kedvesednek, hogy vigyázz a saját egészségügyi szükségleteidre. A skizofrénia hihetetlenül sok idegeskedést okozhat a családban. Felforgathatja az életedet. Ha stresszes vagy, akkor a te mentális állapotod a skizofréniában szenvedő embert ugyanúgy stresszessé teszi, és kiválthatja vagy súlyosbíthatja a tüneteit.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»