Élet egy skizofréniában szenvedővel – 5 mód, ahogyan támogathatod őt

Élet egy skizofréniában szenvedővel – 5 mód, ahogyan támogathatod őt

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Élet egy skizofréniában szenvedővel – 5 mód, ahogyan támogathatod őt

A skizofrénia megnehezíti az emberi kötelékek szoros kialakulását” – mondja Dost Öngür, a skizofrénia és a bipoláris rendellenességek kutatási programjának klinikai igazgatója. Gyakran a skizofréniában szenvedők házassága korábban megköttetik, mint ahogy a betegségben szenvedő állapotát diagnosztizálták volna. Azok az egyedülállók pedig, akik skizofréniában szenvednek, inkább maradnak egyedül, minthogy párkapcsolatot alakítsanak ki.

Azoknál az embereknél, akiknek a partnere egészséges volt a kapcsolat kezdetekor, a skizofrénia kialakulása sokkot okozhat. A betegség megváltoztathatja az ember viselkedését és személyiségét, a tünetek pedig a leggondosabb és legszeretőbb egyéneket is távolságtartóvá és hideggé tehetik.

A skizofréniában szenvedő személy gondozása hatalmas munka, amely időnként fárasztó és frusztráló lehet. Az alábbi tanácsok viszont segíthetnek fenntartani egy ilyen kapcsolatot.

A gondozónak is szüksége van támogatásra, ahhoz hogy támogatni tudjon

Ha partnered skizofréniával küzd, előfordulhat, hogy nem tudod annyira kielégíteni az érzelmi igényeit, mint egykor. Ráadásul egy, a Psychiatric Services folyóiratban 2017 októberében megjelent tanulmány szerint a skizofréniában szenvedő emberek partnerei viszonylag nagy szorongást élnek meg. Ezért fontos, hogy a mentálhigiéniás támogatás, például tanácsadó vagy terapeuta. Akár barátok és a család is segíthet.

Élet egy skizofréniás partner mellett
Pekic/istockphoto.com

A skizofréniában szenvedő személynek el kell fogadnia az orvosi kezelést

Kezelés nélkül az állapot kiszámíthatatlan viselkedést okozhat, így a partnert verbális bántalmazás is érheti, emellett az érzelmi elhanyagolás és a téveszmék is gyakoriak lehetnek.

Semmilyen egészséges kapcsolat nem képes elviselni ezeket a viselkedési formákat hosszú távon.

Légy kész a partneredet gondozni és a lehetséges kezeléseket támogatni, mert a megfelelő kezelési terv megtalálása időbe telhet. Ne felejts el magaddal sem törődni, hiszen könnyű előtérbe helyezni valaki más jólétét a sajátoddal szemben. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»