Amikor egy szeretted skizofréniával küzd – hogyan lehet ezzel együtt élni?

Amikor egy szeretted skizofréniával küzd – hogyan lehet ezzel együtt élni?

Címlap / Életmód / Egészség / Amikor egy szeretted skizofréniával küzd – hogyan lehet ezzel együtt élni?

A skizofréniával kapcsolatban nagyon sok tévhit létezik. Sokan a szó hallatán azonnal a hasadt vagy többes személyiségre gondolnak, és azt hiszik, az adott személy hangokat hall a fejében. De ez így nem felel meg a valóságnak. A skizofrénia ugyanis egy krónikus pszichés betegség, amelynek során a beteg viselkedése nagyon változatos lehet. Egyik pillanatról a másikra zaklatottá válhat, majd hirtelen izgatottá, eltávolodik az ismerőseitől, és nem érdeklődik a korábbi hobbijai iránt.

A valóságtól elszakadva, egy képzeletbeli világba húzódik vissza, és a valóságot érzékeli rendellenesnek.

Meggyőződése lehet, hogy valaki követi őt, olyan dolgokat észlel, amelyek nincsenek ott, és az érzelmeit sem tudja megfelelően kimutatni, megélni. Ez a pszichés zavar előbb-utóbb akár testi problémákhoz is vezet, sokszor ügyetlenné válnak, koordinálatlan lesz a mozgásuk. Enyhébb esetekben olyan tünetek jelentkeznek, mint a figyelem- és memóriazavar, valamint egyszerűen nem tudja feldolgozni a bejövő információt, nehezen érti meg ezeket. Ha egy szerettednél már bebizonyosodott, hogy skizofréniával küzd, akkor van pár dolog, amire neked is oda kell figyelned, hogy mindkettőtök élete könnyebb legyen ebben a nehéz helyzetben.

1. Empátiával a veszekedések helyett

Amikor valakinél a skizofrénia erősebb tünetei jelentkeznek, mint a téveszmék, hallucinációk, sokan nehezen fogadják el, hogy ez nem a valóság. Meggyőződésük, hogy mindenki más rosszul látja a dolgokat, és nekik nincs szükségük kezelésre. Ez a probléma többször is jelentkezhet azután, hogy már orvosilag igazolt a mentális zavar.

Sokan ilyenkor nem tudnak türelmesek maradni, és azt sem tudják, miként reagálhatnának a fenti tünetekre. Hajlamosak vitatkozni, és ezzel akarják meggyőzni a beteget, hogy minden az elméjének a szüleménye. A helyzet viszont az, hogy ez nem fog sikerülni. Hiába próbálod elmondani neki ezt türelmesen, ő nem így érzékeli, és a tagadás hallatán még jobban magába fordulhat. Ezért az empátia eszközéhez kell nyúlnod.

Ha valamiért zaklatott lesz, ahelyett, hogy elmondod neki, hogy amit gondol, nem valós, inkább érezz együtt vele.

Mondd el neki, hogy látod, mennyire megrémült, és el tudod képzelni, milyen ijesztő lehet mindez. Az embereknek sokkal egyszerűbb ezekkel a tünetekkel együtt élniük, ha valódi támogatást kapnak a szeretteiktől.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást