Kikapcsolódás / Szórakozás / Otthon

4 kihagyhatatlan film igaz történet alapján

Sokszor mondják, hogy a legjobb történeteket az élet írja, nem pedig a forgatókönyvírók, erre tökéletes bizonyíték a következő négy film. Együtt sírhatunk, nevethetünk, izgulhatunk a szereplőkkel, akik valóban ott vannak a történetek mögött, és akiktől bőven van mit tanulnunk.

Az oroszlán

Az ötéves Saroo egy aprócska indiai faluban él családjával, segít keményen dolgozó édesanyjának és rajongva szereti bátyját, aki igyekszik eltartani a családot. Egy este a bátyja dolgozni indul, Saroo pedig vele tart, azonban egy véletlen folytán elszakadnak egymástól, a kisfiú pedig arra ébred, hogy teljesen egyedül van egy vonaton és robog az ismeretlen felé.

Miután több hónapig bolyong a hatalmas, idegen városban és hiába próbál hazajutni, végül új otthonra talál: egy ausztrál házaspár fogadja örökbe, akik saját gyerekükként szeretik és felnevelik.

25 évvel később a férfi még mindig nem tud szabadulni a gondolattól, hogy családja azóta is keresi és egy akkoriban újdonságnak számító találmány, a Google Earth segítségével próbálja megtalálni a falut és újra magához ölelhesse családját. A szívszorító történetet 2016-ban Dev Patel, Nicole Kidman és Rooney Mara főszereplésével vitték filmre, az utolsó jelenetekben pedig az igazi Saroo-t és családját is láthatjuk.

Olvastad már?  6 népszerű film meglepő forgatási titkai: innentől kezdve teljesen új szemmel nézed majd őket

 

A király beszéde

A Colin Firth, Geoffrey Rush és Helena Bonham Carter főszereplésével készült történelmi dráma 1925-be kalauzol minket, ahol Albert herceg, a brit uralkodó kisebbik fiának életébe csöppenünk.

A férfi már saját maga is családapa – nagyobbik lánya a jelenleg uralkodó II. Erzsébet királynő –, azonban mintha a saját árnyékától is félne, minden szereplését és egész életét gúzsba köti beszédhibája, dadogása, amellyel gyerekkora óta küzd.

A történelem azonban képes a tréfára, így néhány évvel később, 1936-ban – bátyja lemondása után – Albert trónra kerül és VI. György néven ő lesz Nagy-Britannia uralkodója.

Ebbe a szerepbe – a közelgő háború árnyékában, amikor a nemzetnek erős, határozott királyra van szüksége – azonban már nem fér bele a dadogás, így logopédusával elkezdik feltárni a probléma fizikai és lelki okait is, és felkészülni az uralkodó életének egyik legnehezebb feladatára.

 

Pénzcsináló

A 2011-es film a 2003-as év történéseit dolgozza fel, amikor Billy Bean az Oakland Atletics baseballcsapat vezetőedzőjeként elképesztő sikerre vitte csapatát, mindezt úgy, hogy a nagy csapatok büdzséjének töredékéből gazdálkodtak.

Félredobva a hagyományos módszert, ő és asszisztense, a fiatal közgazdász szembementek a teljes klubbal és kidolgoztak egy olyan, statisztikán alapuló rendszert, amely a leglehetetlenebb csapatösszeállításból is képes volt sikerre vinni a játékosokat.

A Brad Pitt, Jonah Hill és Philiph Seymour Hoffman főszereplésével készült film nemcsak baseball- és sportrajongóknak izgalmas, hiszen bepillantást enged egy olyan gépezetbe, aminek a működését eddig csak nézőként élvezhettük.

Olvastad már?  Mozdulj ki hétvégén! A legszebb tavaszi sétahelyszínek itthon

 

Az első ember

A 2018-ban Damien Chazalle rendezésében, Ryan Gosling főszereplésével készült film az 1969-es holdra szállást eleveníti fel, de nemcsak magát a történelmi eseményt mutatja be, hanem azt az embert, aki nélkül nem sikerülhetett volna: Neil Armstrongot.

A férfinak, aki elsőként lépett egy másik égitest felszínére, megvoltak a maga démonai, kevesen tudták róla, hogy évekkel az Apollo-11 sikeres útja előtt elveszítette szeretett kislányát egy betegség miatt és a tragédiát soha nem sikerült feldolgoznia.

Az első ember nemcsak egy remek életrajzi film, de egy elképesztően izgalmas manőver története is, amit csak a fotel karfáját szorongatva lehet végignézni, hiába tudjuk pontosan, hogy mi a történet vége.