7 eldugott hazai tó a forró nyári napokra

7 eldugott hazai tó a forró nyári napokra

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 7 eldugott hazai tó a forró nyári napokra

Magyarországon szerencsére több olyan kis tó is van, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy megmártózzunk benne és lazítani tudjunk.

Palatinus-tó

Esztergom kertváros szélén, a Dorogi medencében található ez a tó. Bár a Balatonhoz képest valóban kicsi, azonban a településnek ez a legnagyobb összefüggő vízfelülete. 840 X 350 méteres, nagyjából téglalap alakú képződmény.
Érdekessége, hogy egyetlen folyó vagy forrás sem táplálja a tavat, a benne lévő hűsítő folyadékot kizárólag a talajvízből nyeri. Területén szépen rendezett, kiépített strand működik, elhanyagolható belépővel. Érdemes még megemlíteni azt is, hogy a Palatinus Magyarország egyik legtisztább vizű tava.

Kép forrása: bebte.hu

Szelidi-tó

A Kalocsától észak-keletre, 15 kilométerre fekvő tó kedvelt a helyiek körében. Maga a víz nem kifejezetten mély, csupán 3 méteres, de északi részén hirtelen ereszkedik, így gyerekkel veszélyes lehet.
Családosoknak ideálisabb a sekély, déli partszakasz. Több helyen is kialakított strandokkal találkozhatunk, ahol a büfék hosszú sora mellett illemhelyet is lehet találni.

Kép forrása: szelidi-to.hu

Bánki-tó

Ez a tó a Nógrád megyei Bánk település polgárainak életét teszi elviselhetőbbé. Az apró, 7 hektáros vízfelület átlagos mélysége 4 méter, kedvelt kirándulóhely mind a strandolni vágyók, mind pedig a horgászok körében.
A hűs habokat a Jenői-patak duzzasztott vize, illetve fenékforrások adják.

Kép forrása: bank-falu.hu

Orfűi-tó

A Pécstől 10 kilométerre található tórendszer egyik legnépszerűbb tagja. Ezeket a mesterséges medreket az 1960-as években tervezték meg, és 62-re el is készült az első tag, az Orfűi-tó.
A felülete nagyjából 10 hektár, tehát nem tartozik a legnagyobb állóvizeink közé. A hűs habokon kívül az Orfűi-tó kulturális rendezvényeknek is otthont ad, ezzel is hozzájárulva a terület népszerűségéhez.

Kép forrása: orfu.hu

Tisza-tó

BAZ, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megye határán fekszik a Tisza-tó, mely Magyarország legnagyobb mesterséges tava. A 127 négyzetkilométernyi vízfelület 1990-ben készült el, és népszerűsége azóta is nő. Kezdetben annak köszönhette, hogy jóval olcsóbb volt a nagy testvérnél, a Balatonnál, így az emberek előszeretettel látogatták.
Azóta a falusi turizmus, a sátrazási lehetőségek és a szállodák is helyet kaptak itt. Mivel mesterséges tóról van szó, így időbe tellett, mire az állat, és növényvilág tartósan megvetette a lábát, ám erre ma már nem lehet panasz. A Tisza-tó madárrezervátummal is rendelkezik.

Ikrényi-tó

A Győr melletti bányató nem ismeretlen a vízi sportok szerelmesei számára. A remek minőségű vízben azonban pancsolni, úszni is lehet a vízisí és a wakeboard mellett.
Ráadásul a tó mellett homokos röplabdapálya és focizási lehetőség is van. A strand szépen kiépített, büfék, mosdók, fagyizók bőven vannak a területen.

Kép forrása: haromsarkany.hu

Omszki-tó

Ennek a tónak a neve is bizonyára sokaknak cseng ismerősen. A Budakalász határában elterülő víztömeg azonban nem víztisztaságának, vagy az itt található sportolási és strandolási lehetőségeinek köszönheti hírnevét, pedig ezek sem éppen elhanyagolható tényezők.
Népszerűsége a nudizmus híve között is nagy, így a tó egy részén Ádám és Éva kosztümben élvezhetjük a nyári nap barnító sugarait. Az Omszki-tavat azonban akkor is érdemes felkeresni, ha az úszás mellett egy kis sétát is szeretnénk tenni a környéken, hiszen a víz környezete nagyon szépen parkosított.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!