Eláruljuk, milyen gyakorisággal kellene ágyneműt mosnod. Te betartod?

Eláruljuk, milyen gyakorisággal kellene ágyneműt mosnod. Te betartod?

Címlap / Otthon / Háztartás / Eláruljuk, milyen gyakorisággal kellene ágyneműt mosnod. Te betartod?

Egyszer az egyik munkahelyemen óriási vita alakult ki a kolléganőim között, ami – pláne, ha belegondolunk abba, hogy mi volt a témája – meglehetősen eldurvult. Elhangzott pár kijelentés, ami másnap bocsánatkéréseket és békülést kívánt, mert olyan jelzők repkedtek egymásra, mint „piszkos, igénytelen”, illetve „unatkozó tisztaságmániás”.

Igen, a téma az ágynemű mosásának gyakorisága volt és szinte mindenki más és más időintervallum mellett kardoskodott. A tábor kettészakadt az „igénytelenekre” és a „tisztaságmániásokra” és sehogy nem sikerült konszenzusra jutni. Végül az internet segítségével kellett utánanéztünk, mit javasolnak a bőrgyógyászok és a mikrobiológusok.

A mosatlan lepedőkön elég sok nemkívánatos dolog összegyűlhet, először is pici elhalt bőrdarabkák.

Csaknem 40 ezer darab bőrsejtet veszítünk naponta, ami teljesen normális, azonban mivel meglehetősen sok időt töltünk az ágyban, ezek nagy része ott is landol.

Aztán ott vannak a poratkák, a kis mikroszkopikus lények, amik ezeket az elhullajtott bőrdarabkákat eszik. Gyakorlatilag az ágyunkat használják étterem gyanánt.

Nedvességgel is átitatódik a textil, ez lehet izzadtság, nyál, fagyú a bőrünkről és természetesen szexuális tevékenységünk nedvei.

Ha meztelenül alszunk, ajánlatos gyakrabban mosnunk az ágyneműt, hiszen egész testünk bőrfelületével érintkezik a textil. Ha pedig nem egyedül alszunk, hanem házastársunkkal, akkor az ő testnedveivel és bőrdarabkáival is megosztjuk az ágyat, az állatokról nem is beszélve.

Kép forrása: pexels.com

De ez valóban olyan szörnyű, mint amilyennek hangzik?

Nem feltétlenül. A fent felsorolt – és így leírva kicsit gusztustalan – dolgok az élettel együtt járnak és nem veszélyesek ránk. Azonban ha sokáig nem mossuk az ágyneműt, az a bőrünkre rossz hatással lehet és a felgyülemlett baktériumok felboríthatják az ökoszisztémáját, ami tulajdonképpen a mikroorganizmusok egyensúlyát jelenti.

Egyeseknél ez pattanásokat, aknét idézhet elő, illetve ha érzékeny a bőr, akkor gyulladást vagy ekcémát is. Az elszaporodott poratkák allergiát okozhatnak olyan klasszikus tünetekkel, mint folyó orr, könnyező szemek, tüsszögés és általános kényelmetlenség, amitől nem tudunk aludni. Ha a párnánkat a lábunk és a fejünk között váltogatjuk, az szintén kockázatos, hiszen testrészeink között szállítjuk a baktériumokat.

Amiben tehát az orvosok egyetértenek, az nem más, mint a heti ágyneműcsere. Igen, az nyert, aki a heti cserére tippelt. Ez betartható és realisztikus, de még mindig elég higiénikus.

Ez persze csak egy általános iránymutató, rengeteg tényező befolyásolhatja, hányszor ajánlatos új lepedőt húzni.

A pizsama sok elhalt bőrsejtet felfog, illetve ha minden lefekvés előtt zuhanyozunk, azzal is csökkentjük a „vedlést” az ágyban. Aki sokat forgolódik alvás közben, szintén több bőrt hagy a takarón, valamint akinek folyik a nyála, gyakrabban moshat párnahuzatot. Ha veled alszanak a házi kedvenceid, szintén hamarabb piszkolódik a textil.

Akinek van szárítógépe, könnyen megejtheti a heti cserét, aki nincs, annak pedig azt tanácsolják az orvosok, hogy minden lefekvés előtt mosson arcot, akkor is, ha nem sminkelt aznap – mondjuk ennek természetesnek kellene lennie. Ezzel a bőrünkre rakódott piszkot eltávolítjuk, és így legalább a párnahuzatunkat tisztán tartjuk. Az esti zuhany természetesen nagyon ajánlott, de még olyan dolgok is segítenek az ágynemű tisztán tartásában, mint a mindennapi beágyazás, mert ilyenkor sok bőrdarabka a takaróról a földre hullik.

Ha a mosást találjuk túl gyakorinak és megterhelőnek, szerezzünk be egy új ágynemű garnitúrát és már nyertünk is egy egész hetet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást