Éjjeli bagolyból reggeli pacsirta – így változtasd meg a kronotípusodat

Éjjeli bagolyból reggeli pacsirta – így változtasd meg a kronotípusodat

Címlap / Életmód / Egészség / Éjjeli bagolyból reggeli pacsirta – így változtasd meg a kronotípusodat

Ha te is olyan vagy, mint én voltam, akkor reggel legalább ötször nyomod vissza a szundit, kilenc előtt csak kirángatni lehet az ágyból, és az első kávéig nagyon hozzád szólni sem érdemes. A munkahely azonban az ilyenekkel nem foglalkozik. Ha reggel 9-re kell beérni valahová, akkor az reggel 9, nem fél 11, még akkor sem, ha utána akár estig húznád az igát, ha kellene.

A legtöbb munkakör nem személyre szabott, így azoknak, akik nehezen indítják el a napot, sokkal nehezebb dolguk is van. Érdemes egyébként átgondolni, hogy ha nem vagy rákényszerítve, akkor is érdemes-e korábban kelned. Kutatások ugyanis kimutatták, hogy a reggeli pacsirták sokkal produktívabbak és hatékonyabbak, mint azok, akiket csak 8-9 után dob ki magából az ágy. Úgyhogy ha szeretnél minél többet dolgozni (vagy esetleg kénytelen vagy), ezek a tippek segíthetnek az átállásban.

Fokozatosan változtass a lefekvési idődön!

Mindig csak egy negyed órával korábban feküdj le, és ezzel párhuzamosan ennyivel is kelj fel. Ez pont az az idő, ami nem oszt, nem szoroz, de lassacskán nagyon sokat számíthat. Semmi értelme rögtön két órával korábbra felhúzni az órát, csak úgy fogod érezni magad, mint akit agyonvertek. Így a szervezeted is fokozatosan szokik hozzá ahhoz, hogy reggeli pacsirta akarsz lenni, és kevésbé sínyli meg a változást. Ráadásul a negyed órával korábbi alvások is tarthatók, nem fogsz álmatlanul forgolódni az ágyadban.

Használd ki a fényt!

Bár a téli hónapokban minden van, csak napfény nincs, a mesterséges fénnyel is tudsz trükközni. A kék fény, ami az első hajnali órákban jelenik meg, hasonlít a képernyőkből áradó kék fényre, ezért segíthet, ha felkelés után rögtön nézel néhány videót, vagy bekapcsolod a tévét.

Lehet, hogy nem hangzik túl egészségesnek, és válogasd is meg, hogy mivel kezded a napot (ne az Instagram pörgetésével, mondjuk). Egy-két jó videó vagy egy vicces szitkom segíthet, hogy a szemed hozzászokjon a fényhez, és csökkenjen a melatonintermelés a szervezetedben. Ugyanez a helyzet esténként fordítva: lefekvés előtt már ne nagyon nézz képernyőket, hogy elindulhasson a melatonin termelődése.

freemixer/istockphoto.com

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást