5 egyszerű trükk, hogy bárkit rávegyél bármire

5 egyszerű trükk, hogy bárkit rávegyél bármire

Címlap / Életmód / Egészség / 5 egyszerű trükk, hogy bárkit rávegyél bármire

A felnőttek és a gyerekek egyaránt jeleskednek abban, hogy megtagadják a feléjük intézett kérést – főleg, ha a szemükben a másik félnek semmiféle tekintélye nincs. Amikor tehát segítségre vagy közbenjárásra van szükséged olyantól, akivel nem kötődtök egymáshoz, nem árt néhány mesterfogást alkalmaznod…

Használd a varázsszót!

Kutatások bizonyítják, hogy a „kérlek” szónak pszichológiai értelemben vett hatása van.

De vigyázz, mert hiába tűnik úgy, hogy fiatalos nyelvezettel a „légyszi” is megteszi, előbbi valójában sokkal erősebb, mivel komoly, bármilyen szituációban bevethető jolly joker.

Az emberek hajlamosabbak eleget tenni a kérésednek, ha szó szerint kifejezed, hogy ez nem holmi célozgatás vagy burkolt kunyerálás, hanem egy határozott, mégis udvarias kérés.

Az illető ezáltal nem is értelmezheti másképp a dolgot, és annak megfelelően kell reagálnia, hogy őt valamire megkérték – nincs mellébeszélés vagy kitérés.

Arról nem is beszélve, hogy a „kérlek” egy húzósabb kérés élét is elveheti, a megfelelő hangsúllyal pedig szívet lágyít.

Nem elég a „szívesen”!

Mivel az adás és a kapás folyamata ideális esetben kölcsönös, és gyakran előfordul, hogy olyantól kell kérned, aki ugyancsak rászorulhat a segítségedre, érdemes a másik oldali szerepben nyújtott alakításodat is fejlesztened.

Amikor tehát valaki valamit megköszön neked, a szívesenhez tedd hozzá:

„Tudom, hogy te is megtennéd értem”.

Ezzel a kölcsönösen viszonzott emberi kapcsolatok jelentette biztonságot szólaltatod meg, ami rögtön rokonszenvet kelt.

Az ügyesen elejtett félmondat legnagyobb előnye, hogy felébreszti a másikban a vágyat, hogy ő is segítsen neked – és ha szerencséd van, a következő kérésedig nem is felejti el.

Ígértesd meg vele!

A szóbeli ígéret jelentősen növeli a kérés teljesítésének esélyét.

A következetesség pszichológiai elvén alapuló módszer lényege, hogy a megtagadás úgynevezett kognitív disszonanciát – tehát tépelődést – vagy bűntudatot eredményezne. Az ígéretek erejét sokszorosára növeli, ha tanúk jelenlétében hangoznak el.

Ekkor a célszemély már nemcsak neked és saját magának tartozik majd a teljesítéssel, hanem kívülállóknak is. Ne gondolj valami hú, de nagy esküre.

Az ígérettétel valójában így fest egy klasszikus szülő-gyermek helyzetben:

– Szeretném, hogy kitakarítsd a szobádat, mire hazaérek a munkából.
– Rendben, meglesz.
– Helyes, számítok rád. Megígéred, hogy rend lesz a szobádban?
– Igen, kitakarítok, amikor hazajövök a suliból.

Beágyazott kérések

Az úgynevezett beágyazott kérések szó szerint tartalmazzák, hogy mire van szükséged, ám lágyító kifejezések ölelik körül a lényeget.

A legegyszerűbb mód a már említett „kérlek” alkalmazása, melynek már egy „mosd meg a kezed vacsora előtt!” típusú felszólításnál is van jelentősége.

Persze, akár a marketingkommunikációban használt szófordulatokkal is célt érhetsz, ha éppen a munkád során van szükséged valakinek az együttműködésére.

„Az ajánlatom átböngészése után szerintem csakis arra a következtetésre juthat, hogy érdemes közösen belevágnunk ebbe a projektbe!”

Ez például elég jól hangzik, ugye?

Igyál előre a medve bőrére!

Ne hallgass a régi bölcsességre, mert igenis akadnak helyzetek, amikor garantált sikert hoz, ha előre iszol a medve bőrére!

A trükk lényege, hogy a kérés megfogalmazásakor már előre feltételezed, hogy a másik teljesítette. A másik fél így érzékelni fogja, hogy sürgős teendőről van szó, hajlandóságát pedig növeli az esetleg kilátásba helyezett jutalom. 

Gyermeknevelésnél például kifejezetten praktikus a következő megfogalmazás:

„Elmehetnénk fagyizni, miután kiporszívóztad a szobád, mit szólsz hozzá?”

Munkahelyi kontextusban pedig:

„Miután aláírtuk a szerződést, egy jó étteremben megünnepelhetnénk!”

Sok sikert a technikák alkalmazásához. És ne feledd: csak olyat kérj, amit magad is megtennél másokért!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást