5 egyszerű tipp a mellrák kockázatának csökkentésére

5 egyszerű tipp a mellrák kockázatának csökkentésére

Címlap / Életmód / Egészség / 5 egyszerű tipp a mellrák kockázatának csökkentésére

Az emlőrákkal nem úgy veheted föl a harcot, hogy nem veszel tudomást róla. Éppen ellenkezőleg: tisztában kell lenned a kockázati tényezőkkel, illetve a rizikó csökkentésének lehetőségeivel, hiszen korai felismerésnél szinte biztos a túlélés!

Viszlát, Mr. Alkohol!

Kis mennyiségben is növeli az emlődaganat kialakulásának veszélyét. Az orvosok azt javasolják, hogy a sör-, a bor- és a rövidital-fogyasztásod is fogd vissza az egészséged érdekében.
Egy friss tanulmány egyértelmű összefüggést talált az ivászat és a mellrák között, főleg a hormonérzékeny tumorok esetében. Hetente két-három egységnyi szesz tekinthető egészségügyi határértéken belülinek, ez két-három pohár bornak felel meg.

Eddz rendszeresen!

Hetente legalább három alkalommal történő, verejtékezéssel és pulzusszám-növekedéssel járó testmozgás csodát tesz a testeddel. Nem csupán kívül, de belül is! Erőnlétedtől és alakformálási szándékodtól függően egyórás sétát vagy húszperces tornát is választhatsz.
E két lehetőségnél nincs kifogás, hiszen nem kell hozzájuk sok áldozatot hoznod.
A vérkeringés fölpezsdítése egyszerűen jót tesz a sejtjeidnek.

Figyelj a súlyodra!

Nem csupán esztétikai szempontról van szó. Kutatások bizonyítják, hogy a túlsúly és az elhízás jelentősen növeli a mellrák kockázatát – főleg akkor, ha felnőttkorban szedted magadra a pluszkilókat.
A kilátásokat tovább rontja, hogy a rákdiagnózist követően a súlyproblémával küszködők túlélési esélyei jelentősen alacsonyabbak, mivel fogékonyabbak a legagresszívabb tumorfajtákra.

Havonta vizsgált át a melled!

Alaposan faggasd ki a nőgyógyászod a helyes önvizsgálat lépéseiről. Ha hamarabb csíped el a daganatot, minthogy a mammográfiás szűrésen kiderülne, nemhogy az életedet, de akár a melledet is megmentheted!
Ezen kívül az önvizsgálat ad egy olyan szemléletet, hogy megtanulod érzékelni a tested változásait, ami más esetekben is hasznodra válhat.

Elmúltál 40? Még jobban figyelj!

Tévedés, hogy az emlőrák egyenlő a halálos ítélettel. Korai felismerés esetén az ötéves túlélés 98%, ám az később – áttétek képződése után – 27%-ra csökken.
Évi egy mammográfiás szűrés és akár kéthetenkénti önvizsgálat javasolt a negyedik iksz után.

Végszó

Általánosságban elmondható, hogy az egészséges életmód – tehát a kiegyensúlyozott táplálkozás, illetve a megfelelő minőségű és mennyiségű testmozgás – csökkenti a betegségek kockázatát.
Ám légy résen, mert a túlzott óvatosság, egyes tápanyagok mellőzése, vagy éppen étrend-kiegészítők útján történő mértéktelen bevitele rossz hatással lehet a szervezetedre. Fő tehát az ésszerűség minden tekintetben!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást