Az „egypolcos szabály”, avagy a módszer, ami rendbe teszi a konyhádat

Az „egypolcos szabály”, avagy a módszer, ami rendbe teszi a konyhádat

Címlap / Otthon / Háztartás / Az „egypolcos szabály”, avagy a módszer, ami rendbe teszi a konyhádat

Biztos, hogy neked is van legalább egy olyan hely a konyhában, ami állandóan rendetlen. Például, ha mondjuk bögréket gyűjtesz, amik szépen sorakoznak a polcon, de minden egyes új darabbal egyre nagyobb a rumli – és persze nincs szíved kidobni.

Én is imádom a különleges poharakat és bögréket, viszont mivel kicsi a konyha, viszonylag hamar rá kellett jönnöm, hogy nem lesz jó vége annak, ha rendszeresen bővítem a készletet, viszont a régebbi, talán már éppenhogy elfeledett darabok is az újak mögött sorakoznak. 

Ennek eredménye az lett, hogy tornyokat építettem, ami egyrészt nem volt túl szép látvány, másrészt pedig egyáltalán nem volt praktikus. Amikor ugyanis kerestem az egyik poharat, 5 másikat kellett kivennem, aztán persze vissza is kellett pakolni.

A túlfolyó konyhapolcok rendbetételéhez viszont létezik egy praktika, amivel sokkal könnyebben varázsolhatsz zsúfolásmentes helyet. A trükk az úgynevezett egypolcos szabály. Különösen jól jön akkor, amikor szeretnél lomtalanítani és rendszerezni. A szabály a következő:

Ahelyett, hogy csak azt néznéd meg, mit kellene megritkítanod, inkább vizsgáld meg a helyet, ahol a bögréket vagy más eszközöket szeretnél tárolni.

Nagy valószínűséggel egy polcon el fognak férni az igazán fontos darabok, ha pedig nem, akkor ideje szelektálni.

Konyhai polcok
istockphoto
Konyhai polcok
istockphoto
Konyhai polcok
istockphoto

Így vesd be a szabályt a pakolás alatt:

  • Pakolj le minden felesleges darabot a polcról.
  • Közben érdemes azt is nézned, hogy mi az a darab, ami illene a polcra, viszont máshol tárolnád. Például, ha a bögréket nézzük, akkor lehetnek ezek olyan darabok, amiket nem tennél közszemlére, viszont nem is dobnál ki. 
  • Alaposan vizsgáld meg a helyet, ahol ezeket a dolgokat tárolnád.
  • Miután látod, hogy nagyjából mennyi dolog fér el kényelmesen, aztánn kezdd el visszapakolni. Sorrendben haladj a legfontosabbtól a legkevésbé fontos darabokig.
  • Amikor tele a polc, akkor hagyd abba. És nem, nem úgy van tele, hogy már nem fér sehova semmi, hanem kellemesen, rendszerezetten telik meg.
  • Végül pedig ha maradt valami olyan dolog, ami nem oda való, akkor attól is szabadulj meg.
Konyhai polcok
Brooke Lark/unsplash.com

Mindenhol működik

Ez a módszer tökéletes akkor, ha nem szeretnél mindent kidobálni és sok olyan eszközöd van, amitől mondjuk az eszmei értéke miatt nem szeretnél megválni, vagy éppen nem használod. Tulajdonképpen pont ezért könnyű, mert az összes fontos darab helyet kap a polcon, így a felesleges holmik bekerülhetnek a szekrénybe.

Természetesen az egypolcos szabályt nem csak a konyhában alkalmazhatod, éppen olyan jól működik a hálószobában, fürdőben és a nappaliban is. Persze érdemes hozzátenni, hogy ha valamilyen új darabbal bővül az aktuális kollekciód, akkor egy régit érdemes a szekrénybe tenned, vagy megválnod tőle. Így biztos lehetsz bene, hogy sokáig fennmarad a rend.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!