Ha így vágod a hagymát, megúszod könnyek nélkül – Az egyetlen trükk

Ha így vágod a hagymát, megúszod könnyek nélkül – Az egyetlen trükk

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ha így vágod a hagymát, megúszod könnyek nélkül – Az egyetlen trükk

Ha neked is az egyik legkevésbé várt része a főzésnek az, hogy felszeld a hagymát, van egy jó hírünk: a tudomány szerint egyetlen hatékony módja van a hagymavágásnak, ami garantálja, hogy nem fogsz több könnyet ejteni közben.

Lássuk be: a hagyma az egyik legjobb zöldség a világon. Szinte minden ételhez használható, és nagyon jó ízt ad még a legalapvetőbb, legegyszerűbb fogásoknak is. Én, mint nagy hagymarajongó, rendszeresen küzdök azzal, hogy bár nagyon szeretném szinte mindenbe beletenni ezt a zöldséget, gyűlölöm összevágni, hiszen mindig sírás a vége. Próbáltam már minden trükköt, de eddig semmi sem vált be – ezt az egyet kivéve, amit ráadásul a tudomány is alátámaszt. 

Miért sírunk hagymavágás közben?

Ahhoz, hogy megértsük, miért is működik ez a nagyon egyszerű trükk, érdemes tudni, hogy mi okozza a hagyma megríkató hatását. Az egész gyakorlatilag a hagyma védekezési mechanizmusa, amivel el akarja kerülni, hogy elpusztítsák. Ha belevágunk a „húsába”, kénvegyületeket enged ki magából.

Hagyma szeletek
istockphoto

Korábban a néphiedelemben úgy gondolták, hogy a sirató hatás a hagymában található illóolajok eredménye, ez azonban értelemszerűen nem igaz. A könnyezést kiváltó vegyületek ugyanis egy bonyolult kémiai folyamat eredményei, amelyekkel a hagyma pont azt akarja elérni, hogy ne együk meg.

Ha késsel felsértjük a hagymát alkotó sejteket, enzimek szabadulnak fel belőlük. Ezek az enzimek rögtön reakcióba is lépnek a hagymában egyébként aránylag nagy mennyiségben jelen levő kénnel, és egy nagyon bonyolult nevű vegyületet alkotnak. Az S-1-propenil-cisztein-szulfoxidot, ami gáz halmazállapotú, és szerencsénkre elég instabil. Ugyan szétterül a levegőben, és bekerülhet a szemünkbe, de például vízzel érintkezve azonnal felbomlik.

A megoldás

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a legjobb fegyverünk vele szemben a víz – pont ellenkezőleg. Ha nem szeretnél sírni hagymaszeletelés közben, akkor kezdj el nyílt láng mellett főzni. Ez ugyanis a tapasztalat alapján segít – és tudományosan is van magyarázata.

Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a hagymából felszabaduló kén egy része elég a lángban, így alapvetően sokkal kevesebb kerül a levegőbe, és ezáltal a szemünkbe is. A másik lehetséges magyarázat az, hogy mivel a tűz elvonja az oxigént a levegőből, segít abban is, hogy kevesebb kénvegyület jusson el egyáltalán a szemedig. 

Wok zöldségek
istockphoto

Persze azért a saját testi épségedet ne kockáztasd a hagymavágás közben. Ha hagyományos tűzhelyed van, elég, ha azt gyújtod meg, és szeletelsz mellette. ha pedig főzőlapod van, akkor egy gyertyával is tudsz segíteni a helyzeten. Tapasztalat szerint minél nagyobb a láng, annál hatékonyabb a dolog, de túlzásokba azért nem érdemes esni.

Martha Stewart is használja ezt a trükköt egyébként, ahogy még néhány másikat is. Ő azt is ajánlja, hogy felhasználás előtt 15-20 percig tegyük a mélyhűtőbe a hagymát, mert hidegen kevesebb gázt enged ki magából, mint szobahőmérsékleten.

Ő azt is alkalmazni szokta, hogy pucolás közben hidegvíz alá tartja a hagymát, ami ugyan a kénvegyületek felszabadulását megakadályozhatja, de tudjuk, hogy pucolás közben ezek még ki sem választódnak, így ennek a tippnek nem sok értelme van a gyakorlatban. 

Forrás

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!