Ha hozzám hasonlóan imádsz főzni, akkor nálad is egész biztosan sűrűn előkerülnek a hagymafélék, mint az ételek szerves részei. Ezek a csodálatos zöldségek hihetetlenül pozitív hatásokkal bírnak a szervezetünkre, többek között megkötik a szabadgyököket, valamint rákmegelőzőek, immunerősítőek. Nyersen és főzve, sütve egyaránt érdemes fogyasztanod őket – de itt jön a bökkenő, hiszen a hagymavágás szinte mindannyiunkat alaposan megríkat…
Miért sírunk a hagymától? A folyamat bosszantó, de nagyon egyszerű oka van: a hagymában található egy olyan enzim, ami kémiai átalakulás következtében serkenti a könnyelválasztást. Amikor belevágunk a hagymába, szeleteljük, aprítjuk, akkor a felszabaduló enzimek reakcióba lépnek a hagyma aminosavjaival. A kémiai folyamat eredménye a szulinsav, ami spontán átalakulással S-1-propenil-cisztein-szulfoxiddá és kénsavvá alakul – ez a levegőbe kerülve ingerli a szaruhártyát, működésbe hozza a könnymirigyeket, és már el is kezdünk sírni.
1/4 Hogyan védheted ki?
Szerencsére számos módja van annak, hogy kivédd a kellemetlen sírást a hagymaszeletelést során. A praktikák közül néhány kicsit extrém, néhány nagyon is egyszerű, könnyedén meg fogod találni azt, amelyik számodra is tökéletesen beválik.
Én a lehető legegyszerűbb módszert alkalmazom: arra figyelek, hogy ne hajoljak közel a hagymához, miközben szeletem sőt, a lehető legjobban hátrahajolok tőle.
Így a felszabaduló savak nem jutnak el az arcomig, a szememig, nem is tudják ingerelni azt.
A sok éves főzés után már a kisujjamban van a hagymaszeletelés, aprítás, pillanatok alatt végzek – ez is fontos szempont, hiszen minél kevesebb idejük van a savaknak, annál kisebb eséllyel ingerlik a szaruhártyát. Persze kapkodnod semmiképpen sem ajánlatos, de szerencsés, ha nem hagymavágás közben kezdesz el telefonálni, vagy éppen a receptet böngészni.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!