Hasznos trükkök, hogy ne csípje a hagyma a szemedet

Hasznos trükkök, hogy ne csípje a hagyma a szemedet

Címlap / Otthon / Háztartás / Hasznos trükkök, hogy ne csípje a hagyma a szemedet

Ha hozzám hasonlóan imádsz főzni, akkor nálad is egész biztosan sűrűn előkerülnek a hagymafélék, mint az ételek szerves részei. Ezek a csodálatos zöldségek hihetetlenül pozitív hatásokkal bírnak a szervezetünkre, többek között megkötik a szabadgyököket, valamint rákmegelőzőek, immunerősítőek. Nyersen és főzve, sütve egyaránt érdemes fogyasztanod őket – de itt jön a bökkenő, hiszen a hagymavágás szinte mindannyiunkat alaposan megríkat…

Miért sírunk a hagymától?

A folyamat bosszantó, de nagyon egyszerű oka van: a hagymában található egy olyan enzim, ami kémiai átalakulás következtében serkenti a könnyelválasztást. Amikor belevágunk a hagymába, szeleteljük, aprítjuk, akkor a felszabaduló enzimek reakcióba lépnek a hagyma aminosavjaival. A kémiai folyamat eredménye a szulinsav, ami spontán átalakulással S-1-propenil-cisztein-szulfoxiddá és kénsavvá alakul – ez a levegőbe kerülve ingerli a szaruhártyát, működésbe hozza a könnymirigyeket, és már el is kezdünk sírni.

Hogyan védheted ki?

Szerencsére számos módja van annak, hogy kivédd a kellemetlen sírást a hagymaszeletelést során. A praktikák közül néhány kicsit extrém, néhány nagyon is egyszerű, könnyedén meg fogod találni azt, amelyik számodra is tökéletesen beválik.

Én a lehető legegyszerűbb módszert alkalmazom: arra figyelek, hogy ne hajoljak közel a hagymához, miközben szeletem sőt, a lehető legjobban hátrahajolok tőle.

Így a felszabaduló savak nem jutnak el az arcomig, a szememig, nem is tudják ingerelni azt. A sok éves főzés után már a kisujjamban van a hagymaszeletelés, aprítás, pillanatok alatt végzek – ez is fontos szempont, hiszen minél kevesebb idejük van a savaknak, annál kisebb eséllyel ingerlik a szaruhártyát. Persze kapkodnod semmiképpen sem ajánlatos, de szerencsés, ha nem hagymavágás közben kezdesz el telefonálni, vagy éppen a receptet böngészni.

Szeletelés víz alatt

Sokan vízbe áztatják a hagymát szeletelés előtt, de ez önmagában nem igazán segít, hiszen az aprítás folyamán spriccelnek a levegőbe a savak. Azonban jó ötlet egy edényre való vízben szeletelni a hagymát akkor, ha csak negyedeled, kisebb darabokra vágod őket.

A vízen természetesen nem tudnak túljutni az oxidok, így nem fogják ingerelni a nyálkahártyádat. Az aprítás során sajnos ez a praktika nem hatékony, hiszen a víz félremossa a darabokat, ráadásul fizikailag is meglehetősen nehéz kivitelezni ezt a folyamatot egy átlagos méretű konyhai mosogatóban.

Szemüveg viselése

Az úszószemüveg egyértelműen hatékony az oxidok ellen, hiszen ha megvéded a szemeidet, akkor nem tudnak eljutni a szaruhártyára az ingerlő anyagok. A nyálkahártyáidat ugyanakkor nem védi ez a praktika, bár a búvárszemüvegek segítségével az orraidat megóvhatod. Más kérdés, hogy egy kicsit macerás ez a megoldás, ezért inkább akkor érdemes választanod, ha tényleg extrém módon érzékeny vagy a hagymából távozó oxidokra, savakra.

Még több praktika

A hagymát érdemes hűtőben tartani a felhasználás előtt, ugyanis a kémiai reakciók lassabban és kevésbé jelentős mennyiségben mennek végbe akkor, ha alacsony a hőmérséklet.

Mivel a folyamatban jól látható, hogy az oxidok szétterülése okozza a gondot, minden a segítségedre lehet, ami elfújja, vagy éppen elszívja az ingerlő anyagokat – a hagyma szeletelésekor bevetheted a szagelszívót, vagy éppen a ventillátort.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást