A hűtős hagyma nem csíp? Hasznos trükkök, hogy ne csípje a szemedet

A hűtős hagyma nem csíp? Hasznos trükkök, hogy ne csípje a szemedet

Címlap / Otthon / Háztartás / A hűtős hagyma nem csíp? Hasznos trükkök, hogy ne csípje a szemedet

Ha hozzám hasonlóan imádsz főzni, akkor nálad is egész biztosan sűrűn előkerülnek a hagymafélék, mint az ételek szerves részei. Ezek a csodálatos zöldségek hihetetlenül pozitív hatásokkal bírnak a szervezetünkre, többek között megkötik a szabadgyököket, valamint rákmegelőzőek, immunerősítőek. Nyersen és főzve, sütve egyaránt érdemes fogyasztanod őket – de itt jön a bökkenő, hiszen a hagymavágás szinte mindannyiunkat alaposan megríkat…

Miért sírunk a hagymától? A folyamat bosszantó, de nagyon egyszerű oka van: a hagymában található egy olyan enzim, ami kémiai átalakulás következtében serkenti a könnyelválasztást. Amikor belevágunk a hagymába, szeleteljük, aprítjuk, akkor a felszabaduló enzimek reakcióba lépnek a hagyma aminosavjaival. A kémiai folyamat eredménye a szulinsav, ami spontán átalakulással S-1-propenil-cisztein-szulfoxiddá és kénsavvá alakul – ez a levegőbe kerülve ingerli a szaruhártyát, működésbe hozza a könnymirigyeket, és már el is kezdünk sírni.

A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!
«Előző
1/4
Következő»

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!