Hogy nézne ki az a diéta, ami tényleg tudományosan alátámasztott összefüggéseken alapul? Rodney Rodney Bilton, a liverpooli John Moores Egyetem professzora 15 évnyi kutatómunka eredményeként büszkén prezentálta a Daily Mail hasábjain, mit érdemes enned…
Válaszd az éretlen banánt!
A zöld banán a teljes kiőrlésű gabonafélékkel és a zöldségekkel egyetemben sok rezisztens keményítőt rejt. Ez a vízben oldódó élelmi rostok leglényegesebb fajtája.
Az említett rostfajtákat nem dolgozza fel a vékonybél, hanem lassabban és tovább haladnak a tápcsatornában, aminek köszönhetően hozzájárulnak a vastagbél flórájának javításához, illetve hosszú távon energiát biztosítanak.
A rezisztens keményítő kémiailag a szénhidrátok közé tartozik ugyan, ám összetételének köszönhetően nem okoz kiugrást a vércukorszintedben. Sőt, még a glükagon hormon kiválasztását is serkenti, amivel zsírégetésre ösztönzi a szervezetedet.
Ne pürésítsd a krumplit!
A derékbőséged és az egészséged szempontjából egyaránt fontos, hogy a lehető legcsekélyebbre fogd a cukorbevitelt.
Ennek legegyszerűbb módja a feldolgozott élelmiszerek és a cukros üdítők elkerülése, ám a megszokott alapösszetevők elkészítésének módján is óriási hangsúly van. Tudtad, hogy a burgonyából 25%-kal több cukor szívódhat fel, amennyiben megfőzöd és pürésíted?
Sokkal jobb módszer, ha nagyon kevés olajon, sütőpapíron vagy zsiradék nélkül sütő készülékben pirítod készre! Ugyanez egyébként az almára is igaz: egy nyers almában sokkal kevesebb cukor van, mint a belőle készült lében!
Igyál vizet hátfájás ellen!
Egy friss amerikai kutatás szerint az emberek háromnegyede krónikusan alulhidratált, ami annyit tesz, hogy folyton vízhiányban szenved. Ez nemcsak a testsúlyra van rossz hatással az anyagcsere lassítása miatt, hanem sajnos a hát állapotára is.
Vizsgálatok bizonyítják, hogy napi 8-10 pohár víz elkortyolása akár 80%-kal is csökkentheti az ilyen panaszokat.
Az összefüggés annak tudható be, hogy a vízhiányos testben magasabb a vér sűrűsége, így a húgysav-kristályok könnyebben kialakulhatnak és leülepedhetnek az ízületekben. Ja, mellesleg 92%-kal csökkentheted a vastagbélrák kockázatát is – csupán napi öt pohár vízzel!
Ne fogyaszd ész nélkül a szóját!
A nyugati társadalmak vegetáriánusai is felfedezték maguknak a japán konyha egyik legalapvetőbb hozzávalóját, a szóját.
A benne lévő phytic-sav azonban gátolhatja a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, úgymint a kalciumét, a magnéziumét, a vasét, s főleg a cinkét.
A japánok úgy oldják meg ezt a problémát, hogy a tofut olyan szójaételekkel fogyasztják, amelyekben Bacillus subtilis-szel erjesztett hozzávaló van. Tökéletes példa erre a miso leves vagy az erős illatú natto.
Ne zárkózz el a zsírtól!
Évtizedeken át azt hangoztatták a szakértők, hogy a zsír – főleg a telített fajta – ártalmas. Ennek következtében sokan a végletekig igyekeznek lecsökkenteni a bevitt mennyiséget belőle.
Amiért cserébe viszont jelentősen megnőtt a kereslet a finomított szénhidrátokra. Ezeknek azonban óriási hátránya a zsírokkal szemben, hogy míg utóbbiak eltelítenek, előbbiektől szinte csak éhesebb lesz az ember.
A zsírban gazdag falatok serkentik a már említett glükagon hormon kiválasztódását a hasnyálmirigyben, így fokozódik a fogyáshoz szükséges zsíranyagcsere is.
Számos társadalom ösztönösen a zsírfogyasztást helyezi a középpontba: a kelet afrikai maszáj törzs tagjai például naponta 400 g állati zsírt visznek be, míg Nagy-Britanniában csak 60 g-ot tartanak egészségesnek. Meglepő tény, hogy a maszájoknál szinte ismeretlen fogalom a magas koleszterinszint és a szívbetegség…
Óvakodj a smoothie-tól!
Az emberi szervezet csak bizonyos mennyiségű fruktóz, azaz növényi cukor feldolgozására képes. Emiatt még véletlenül se fogd vissza magad a gyümölcsevésben, mert nem az rejti veszélyt, hanem a kukoricasziruppal édesített smoothie-k és gyümölcslevek.
A hihetetlenül sok fruktóz ugyanis képes megkerülni az inzulinrendszert. Ennek eredményeképpen zsíros vegyületek halmozódhatnak fel a májban, ami a szerv megnagyobbodásával és elégtelen működésével járhat, növelve a kettes típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát.
Szúrd ki tehát a kukoricaszirupot a címkén, mielőtt ilyen italt fogyasztanál!