Egy anyuka megválaszolta a legnagyobb kérdéseket, amiket mindenki tudni akar a szülésről

Egy anyuka megválaszolta a legnagyobb kérdéseket, amiket mindenki tudni akar a szülésről

Címlap / Életmód / Család / Egy anyuka megválaszolta a legnagyobb kérdéseket, amiket mindenki tudni akar a szülésről

Az első gyermek születése előtt minden nő fejében legalább ezer kérdés megfogalmazódik. Mindannyian tudni szeretnénk, vajon mire készüljünk fel a szülőszobában, mekkora fájdalomra számíthatunk, ahogy azt is, hogy a gyermek érkezése után miken megy keresztül a testünk és a párkapcsolatunk.

Egy kismama, akinek egy éve született meg első gyermeke, válaszolt a kérdésekre, amiket mindig is tudni szerettél volna.

Mennyire fájdalmas a szülés?

Az ingerküszöb mindenkinél más, ahogy az adott helyzet is. Annyi biztos, hogy igen, fájdalmas a szülés, de a legtöbb anyuka egyetért abban, hogy inkább az összehúzódások a rosszabbak.

„Nem az volt a legfájdalmasabb, amikor megszületett a fiam, hanem amikor még órákra voltam tőle, de a fájások már beindultak. Kicsit ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor erős görcseid vannak egy hasmenés miatt, de ezek fokozatosan jönnek, és egy ponton már-már elviselhetetlenül felerősödnek, majd gyengülnek. Mindeközben a semmittevés, a várakozás volt az, ami megnehezítette számomra a dolgot.

Aludni nem tudtam, hiába voltam fáradt, nem igazán tudtam egy falatot sem megenni; de a tudat, hogy a végén kezemben foghatom a gyermekemet, segített kibírni a szülést.

Tudtam, hogy a végén minden szenvedést megér, és így is lett. De minden anyuka máshogy éli ezt meg, ez szerintem nagyban függ a személytől.”

Mi történik ‘odalent?’

Mindenkit érdekel, hogy a szülés során milyen sérüléseket szenved el, tényleg elszakadhatnak-e bizonyos részeink, és mennyire fájdalmas ez.

A vagina struktúráját tekintve képes nagyobb méretekre is kitágulni, amikor pedig beindul a szülés, az ösztrogén hatására a vér a nemiszervbe kerül, és ez segít abban, hogy a szövetek elasztikusak legyenek.

„Igen, sajnos gyakran megesik, hogy a szülés közben gátrepedésre kerül sor (a hüvely és a fenéknyílás közötti kis területen), és a repedés még a jobbik esetbe tartozik. Nálam másodfokú repedés történt, ami azt jelenti, hogy szükség volt öltésekre, de nem volt komoly a probléma. Attól viszont még a fájdalom és a kényelmetlenség velem maradt pár hétig, akárcsak a folyás, azaz az úgynevezett lochia távozása.”

Sokan félnek attól, hogy a hüvely kitágul a szülés közben, és úgy is marad. Noha a medencefenék izmai tényleg meglazulnak, intimtorna-gyakorlatokkal segíthetünk rajta.

Ennek mértéke függ attól, hogy mekkora volt a gyermek, milyen fiatal az anyuka, és mennyi ideig tartott a vajúdás.”

Tényleg van olyan, hogy bekakilok szülés közben?

Az egyik legnagyobb félelmük a kismamáknak az, hogy amikor nyomni kell a babát, nem képesek kontrollálni a testüket, és bekakilnak. A jó hír, hogy orvosok szerint ez nagyon ritkán fordul elő, pláne, hogy a szülés előtt beöntést kapnak az anyukák. De akkor és ott, abban a helyzetben senkit sem érdekel, ha mégis bekakilsz egy picit.

„Engem is nagyon zavart ez a gondolat, még arra is gondoltam, hogy inkább ne jöjjön be velem a férjem, mert jaj de undi lesz, és mit gondol majd rólam. Közben már úgy voltam vele, hogy egy kicsit sem érdekel.

Néha azt éreztem, amikor nyomni kellett, hogy most biztosan bekakilok, de végül semmi, hiszen a babát éreztem. Azonban ezen tényleg kár idegeskedni, hiszen még ha úgy is alakul, az orvosok már láttak ilyet, és nem foglalkoznak vele.”

Mennyi idő alatt lesz ismét laposabb a hasam?

Mert a baba születése után nem lesz azonnal olyan a hasad, mint korábban. Persze ez is nagyban egyénfüggő, hiszen van, aki szülés után kis idővel már ismét laposabb hassal rendelkezik, és olyan is, akinek hetekbe telik. De annyi biztos, hogy 24 órában belül elkezdődik a folyamat.

„Mivel első körben a kisfiam foglalkoztatott, és egyébként is hulla fáradt voltam, nem foglalkoztam különösebben a has kérdésével az első napokban. De amikor hazatérésünk után is megmaradt a pocakom, bár már jóval kisebb méretben, de nagyon vártam, hogy eltűnjön.”

A terhesség alatt 15 kilót híztam, de a szülés után kevesebbet mutatott a mérleg lényegesen, hiszen a baba, a magzatvíz, a különféle folyadékok, valamint a nagy erőlködés is segített ‘fogyni’. Nekem körülbelül 4-5 hét körül kezdett olyan lenni a hasam, mint előtte, de persze striák itt-ott maradtak.

A has lemenése nagyban függ attól is, hogy mennyi súlyt szedtél fel!

Milyen az első szex a szülés után?

„Emlékszel még, amikor még senkivel sem feküdtél le, és féltél, izgultál, hogy milyen lesz? Hasonlót éreztem, amikor először összebújtunk a férjemmel. A 6 hetes időszakot általában mindenkinek kötelező kivárnia szülés után, de ez attól is függ, mi a helyzet odalent. Mi 2 hónap után jutottunk el oda, hogy megpróbálkoztunk vele.

Tartottam attól, hogy túl tág leszek, vagy fájni fog, és nem lesz jó élmény, de az igazság az, hogy ha óvatosak és lassúak vagytok, akkor nem lesz gond.

Szakértők szerint a nagyobb gond inkább pszichológiai, és nem fizikai. A legtöbb friss anyuka ugyanis nehezen fogadja el testét, fél attól, hogy a párja nem találja már vonzónak, ezért nem mernek ismét belevágni a szexbe. A kulcs inkább a türelem, és az, hogy ne sürgessük egymást!

Megváltozott a kapcsolatotok a szülés után?

Egészen más az élet egy kisbaba érkezése után, ebben mindenki egyetért. Kevesebb idő jut a pihenésre, a közös programokra, vagy akár csak arra, hogy kettesben legyetek pár órát a férjeddel.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem lett más az otthoni élet, de nem feltétlenül rossz értelemben mondom ezt. Korábban kettesben is jól megvoltunk, de mindketten vágytunk egy gyermekre, és azt gondolom, hogy ez még inkább összekovácsolt minket.

Tény, hogy kevesebbet jutunk el randizni, és nem tudunk akkor egymásnak esni, amikor épp kedvünk tartja, de sokkal inkább egy család lettünk, mint előtte.

A lényeg az, hogy mindketten igyekszünk életben tartani a szikrát, néha a férjem meglep egy csokor virággal, máskor én viszem el őt moziba.”

Milyen érzés először kézben fogni a saját gyermekedet?

„Mielőtt megszületett a fiam, az anyósom állandóan arról beszélt, milyen különleges érzés lesz majd először kézben tartani. Hogy ha addig, a szülés alatt nem is feltétlenül éreztem azt a mindent elsöprő kötődést, ott és akkor az létrejön.

Az első gondolatom a kézbevétel után az volt, hogy mennyire pici és törékeny, és nekem nagyon óvatosan kell tartanom, nehogy baja essen. De tényleg csodálatos volt, elöntöttek az érzések, és mindketten elérzékenyültünk a férjemmel. Semmihez sem hasonlítható, épp ezért nem is lehet szavakba önteni!”

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást