Életmód / Egészség

Az egészségügyi probléma, ami sok nőnél jelentkezik az ünnepi szezonban

A karácsonyi és szilveszteri időszak a legtöbb nő számára egy dolgot biztosan jelent: órákon, napokon át tartó takarítást és főzőcskézést! Mivel az ünnepeket valószínűleg te is szeretnéd tiszta otthonban tölteni, és finomságokkal akarod meglepni a családodat, a kezeidet alaposan igénybe veszed ezekben a napokban. Ennek pedig lehet egy fájdalmas következménye is.

A ínhüvelygyulladást tapasztalva sokan csak legyintenek, és azt mondják, „nem nagy dolog, majd elmúlik“. Azonban ha nem foglalkozol vele, a tüntetek rövid időn belül nagyon fájdalmasak is lehetnek, hiába nem tűnik komoly problémának mindez. Mindegy, mennyi idős vagy, a panaszok bármely életkorban jelentkezhetnek nálad, a karácsonyi időszakban pedig a nők jelentős része gyakran tapasztal is csukló- és kézfájdalmakat.

Az ínhüvelygyulladást többnyire a monoton, egyoldalú mozgás váltja ki: vagyis az is találkozhat ezzel a betegséggel, aki sokat telefonozik, számítógépezik, hangszeren játszik.

De karácsonykor, amikor ablakot pucolsz, padlót súrolsz, ráadásul órákon át főzöl, te is megerőlteted a kezeidet. És ha ez napokon át így folytatódik, anélkül, hogy szünetet tartanál a házimunka közben, bizony nagy eséllyel kaphatsz ínhüvelygyulladást!

Az egészségügyi probléma, ami sok nőnél jelentkezik az ünnepi szezonban

Míg egyesek életükben maximum egyszer, esetleg kétszer szenvednek ettől, addig van, aki kimondottan hajlamos rá (sőt, a cukorbetegeknél is gyakrabban diagnosztizálják, noha orvosok ennek okát még nem tudják). A megerőltetések viszont rosszabb esetben akut gyulladást is okozhatnak, ami pár hónap után – amennyiben nem foglalkoztál a tünetekkel – krónikus gyulladássá alakulhat át. Úgyhogy lássuk, melyek a pontos tünetek!

Az ínhüvelygyulladás jelei

Először a csuklódnál, esetleg a kezednél érezhetsz hirtelen fellépő, éles fájdalmat, ha bizonyos irányokba megmozdítod a karodat. Ezt követheti egy kisebb duzzanat is, ami hamar érzékennyé válik, de komolyabb esetben belázasodhatsz, és a gyulladt részen forróvá válik a bőröd. Könnyen lehet, hogy egy idő után már mozdulatlan állapotban is érzékelni fogod a fájdalmat, de az ujjak kisebb mozgatásának hatására is tapasztalhatsz kellemetlen érzést.

A jó hír, hogy az ínhüvelygyulladást könnyedén lehet kezelni, ha tényleg komolyan veszed a tüneteket, és időben neki is kezdesz a gyógyításnak. Hideg vizes borogatást érdemes alkalmazni a fájó területen, és pihentetni kell a kezedet. Jó, ha tudod, hogy ez nem gyógyul meg egyik napról a másikra; van, hogy heteken keresztül óvatosan kell bánnod a végtagjaiddal.

Súlyosabb esetben, ha intenzívebb a fájdalom, és ennek mértéke nem csökken egy-két nap alatt, érdemes orvoshoz fordulni, mert ez arra utal, hogy erősebb a gyulladás.

Ilyenkor befáslizzák a kezedet, és különféle gyulladáscsökkentő tablettát írhatnak fel neked. Mivel lassú a gyógyulás folyamata, így nagyon komolyan kell venni az utasításokat, hogy minél hamarabb meggyógyulj. Ezért ha már úgy érzed, jobban vagy, de még hátra van néhány nap az orvosi utasítás szerint, ne szegd meg ezeket, mert visszatérhet a gyulladás!

Az egészségügyi probléma, ami sok nőnél jelentkezik az ünnepi szezonban

A jövőben pedig próbálj meg odafigyelni arra, hogy ne végezz megerőltető, monoton kézmozdulatokat hosszú időn keresztül, még a karácsonyi készülődés során se. Igyekezz minél gyakrabban szünetet tartani, függetlenül attól, hogy takarítasz vagy éppen a számítógépen gépelsz, hogy a kezeidnek legyen idejük regenerálódni. Így megelőzheted az ínhüvelygyulladás fellépését, és nem kell kényszerpihenőre menned!

Képek forrása: cookelma/Depositphotos.compexels.com