Életmód / Táplálkozás

Az egészséges étkezés 50 évvel ezelőtt

Mai szemmel elborzadva állunk azok előtt a régi plakátok előtt, melyek a cigarettázást kifejezetten ajánlják, vagy azt, hogy kólát adjunk a gyerekeknek, hiszen ötven évvel ezelőtt még nem volt köztudott, hogy ezek egészségtelen dolgok. Az egészséges étkezés koncepciója –azt hihetnénk – egyszerű és univerzális, hiszen mindössze annyiból áll, hogy bizonyos egészségtelen ételeket kerülni kell és kész. Azonban a „tiszta étkezés” ideája nem mindig ennyire fekete és fehér, mert amire egyes dietetikusok esküsznek, azt más szakemberek tiltják, illetve szinte havonta derül ki egyes hozzávalókról, hogy amit eddig egészségesnek hittünk, valójában nem az (például kókusz olaj) vagy éppen fordítva.

Iktassuk ki teljesen a szénhidrátot, vagy kalóriát számoljunk, illetve mik az úgynevezett szuper-ételek? Nem csak ma, már ötven évvel ezelőtt is ezen tépelődtek az emberek. Nézzük, akkoriban mit tartottak tévesen az egészséges étkezés fő alappilléreinek és hogyan diétázott a korábbi generáció.

A margarin nagyon egészségesnek volt ítélve 

Igen, jól olvastad. A ma már az egészséges étrendből tűzzel-vassal kiirtott margarint annak idején határozottan ajánlották, mint egészséges ételt. Mivel akkoriban minden rossz okozójának a zsírt tartották, az alacsony zsírtartalmú diéták voltak divatosak. Ennek következtében az emberek próbálták kerülni az állati eredetű zsírokat, így a margarin – mint növényi zsír – kifejezetten ajánlott volt, mint a vaj helyettesítője.

A kókuszolaj használata is ellenjavallt volt és a zsírfóbia áldozatai voltak továbbá az avokádó, az olajos magvak és az olíva olaj is, amiket is egészségtelennek bélyegeztek magas zsírtartalmuk miatt. 

A grapefruit volt a legnépszerűbb superfood

Bizony, már ötven évvel ezelőtt is voltak úgynevezett szuper ételek. Az egyik ilyen a gabonapehely volt, illetve a sokféle müzli-szerű készítmény, amit az amerikai családok előszeretettel fogyasztottak, illetve fogyasztanak a mai napig is. Ezekről a tejjel felönthető ételekről ma már tudjuk, hogy nem egészségesek, hiszen legtöbbjük igazi feldolgozott „mű-kaja”, ami ráadásul tele van cukorral.

Olvastad már?  8 hihetetlen fotó, amit a véletlen kreált

A másik sláger akkoriban a grapefruit volt, aminek étvágycsökkentő hatást tulajdonítottak. Ugyan erre vonatkozólag nem igazán vannak felmérések, amik ezt bizonyítják, de ötven évvel ezelőtt az amerikai háziasszonyoknak minden étkezés előtt egy fél grapefruit elfogyasztását javasolták. 

Divat volt a feldolgozott étel

Ma minden dietetikus arra buzdít, hogy kerüljük a feldolgozott ételeket, az úgynevezett „processed food”-ot, de ötven évvel ezelőtt még más volt a hozzáállásuk.

Mivel akkoriban még nem igazán voltak készételek és mindenki házikosztot evett, hamar népszerűek lettek a feldolgozott ételek, a kényelem és egyszerűség miatt.

Amerikában az étel addig a farmokról származott, majd hirtelen már laboratóriumokban készítették, tele egészségtelen ízfokozókkal, térfogatnövelőkkel és tartósítószerekkel. 

A szénhidrát fogyasztása kifejezetten ajánlott volt

Az embereket arra bátorították, hogy kerüljék az állati eredetű zsírokat, és tejtermékeket, azonban gabonából készült ételekből – mint kenyér, péksütemények és tészta – fogyasszanak minél többet, mert ezt gondolták egészségesebbnek.

Ma már tudjuk, hogy ezek a feldolgozott szénhidrátok felelősek elsősorban a kóros elhízásért, a kettes típusú cukorbetegségért és több olyan emésztési panaszért, ami ma már mind népbetegségnek számít. Amerika mai siralmas egészségügyi helyzetét sokan tulajdonítják ennek a régi, téves étkezési-trendnek. 

Olvastad már?  Egyesek imádják a kutyákat, mások kevésbé: mindenről EZ tehet

Egy énekesnő volt az első sztár, aki anorexiában halt meg

Karen Carpenter, aki a Carpenters énekesnőjeként lett világhírű, egy orvos javaslatára kezdte el a Stillman diétát 1967-ben. A Stillman hasonló elven alapult, mint az Atkins-diéta, csak szigorúbb volt, hiszen mindenféle öntetek, szószok, vaj és mindenféle zsír kizárása alapján működött. Carpenter esetében sajnos túl jól is, hiszen az énekesnő öt hét alatt fogyott majdnem húsz kilót és teste kórosan sovánnyá vált. Végül 1983-ban halt meg, mikor már több mint tizenöt éve küzdött az anorexiával.

Képek forrása: everett225/Depositphotos.comelfivetrov/Depositphotos.com