Ezt teszi a túl sok só a szervezeteddel – Rövid- és hosszútávú hatások

Ezt teszi a túl sok só a szervezeteddel – Rövid- és hosszútávú hatások

Címlap / Életmód / Ezt teszi a túl sok só a szervezeteddel – Rövid- és hosszútávú hatások

Régóta tudjuk, hogy a túl sok só, ahogy a cukor is, kifejezetten káros a szervezetre. De amíg a cukor hatásait az unalomig ismételgetik nekünk, addig nem biztos, hogy tisztában vagyunk a sófogyasztás káros következményeivel. Az alábbi okok miatt érdemes arra is odafigyelned, mennyi sót eszel, és nem csak arra, hogy a cukorfogyasztásodat mérsékeld.

A só nagyjából 40 százalék nátriumból és 60 százalék kloridból épül fel. A sófogyasztás az ember alapvető szükséglete, a benne lévő ásványi anyagok ugyanis hozzájárulnak az optimális izom- és idegműködéshez. Ahhoz is fontos, hogy a testednek ideális legyen a vízháztartása. Hülyeség lenne tehát teljesen elhagyni a sót – de, mint nagyjából mindennel kapcsolatban, itt is igaz, hogy a túl kevés és a túl sok is megárt belőle.

A túl sok sófogyasztás rövid távú hatásai: szomjúság, vizesedés, és felszökött vérnyomás

Ha túlsózol egy ételt, vagy esetleg sokat eszel egy nagyon sok sót tartalmazó fogásból, rövid távon is hatással lehet rád a túl sok sófogyasztás. A leginkább szembetűnő következménye a dolognak a szomjúság, ugyanis a sok sóra nagyon szomjas leszel.

Ez azért van így, mert a szervezet kétségbeesetten próbálja kiegyenlíteni a felborult nátrium-víz egyensúlyt a testedben, amihez vízre van szüksége. Persze ezután jóval többet fogsz inni, és gyakrabban jársz majd pisilni, ami megint egy kellemetlen mellékhatás lehet.

Szélsőséges esetben, ha nem iszol a megemelkedett sófogyasztás után eleget, magas nátriumszint alakulhat ki a szervezetedben, amit szaknyelven hypernatraemiának neveznek. Ilyenkor a sejtekből a víz a vérbe jut, hogy kiegyenlítse a nátriumszintet.

Komolynak hangzik, és az is lehet: rohamokat, kómát, végső esetben halált is okozhat.

A hirtelen sok sófogyasztás következménye lehet még a felvizesedés, ami igencsak kellemetlen: a szervezet visszatartja a vizet azért, hogy a veséd fenn tudja tartani az előbb is említett nátrium-víz egyensúlyt. Az extra nátrium miatt pedig extra vízzel kell kompenzálniuk.

Christopher Williams/unsplash.com

A nagy sófogyasztás következménye lehet még a vérnyomás megemelkedése, ilyenkor ugyanis több vér folyik át a vérereken, mint normál esetben tenné. A magas vérnyomás attól is függ, hogy a szervezeted mennyire érzékeny a sófogyasztásra – nem mindenki tapasztalja ugyanezt a változást.

Ha hosszú távon fogyasztasz túl sok sót: magas vérnyomás, szívbetegségek, és akár gyomorrák is kialakulhat

Hosszú távon a sóban gazdag étkezés felelős lehet a magas vérnyomásért, és megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is, ezzel hozzájárulhat az idő előtti elhalálozáshoz. Előbbi elsősorban szintén a sóra érzékenyebb embereknél jelentkezhet, míg utóbbiról megoszlanak a kutatási eredmények: érdekes, hogy vannak olyan kísérletek és statisztikai eredmények, ahol valójában a sóban szegény táplálkozás vezet szívbetegséghez. Ha biztosra akarsz menni, se túl kevés, se túl sok sót ne fogyassz, így mindenképpen megúszhatod a negatív hatásokat.

Ami a gyomorrák kialakulását jelenti, már egy egyszerűbb témáról van szó: több kutatás összekötötte már a túlzott sófogyasztást a gyomorrák kialakulási esélyének növekedésével.

Akár már napi 3 gramm só fogyasztásánál is 68 százalékkal megemelkedhet a betegség előfordulásának lehetősége azokhoz képest, akik csupán 1 grammot fogyasztanak átlagosan naponta.

Azt egyelőre kutatók sem tudják, hogy mi a folyamat az összefüggés mögött, de a számuk magukért beszélnek – ezért különösen figyelj oda, hogy ne vidd túlzásba a sófogyasztást.

Forrás

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!