Napi egy kiskanál csodákat művel: így tisztít és gyógyít a torma

Napi egy kiskanál csodákat művel: így tisztít és gyógyít a torma

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Napi egy kiskanál csodákat művel: így tisztít és gyógyít a torma

Van, aki minden nap imádja, és van, aki csak húsvétkor veszi elő, pedig számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amely sokat segíthet szervezetünknek az év minden napján. Ez nem más, mint a torma, amiről sokan talán nem is tudják, hogy mennyi előnyös hatása van, amelyek bizony jól jöhetnek az étrendünkben és a házi patikában is.

Vitaminok, ásványi anyagok

A torma nagy mennyiségben tartalmaz B- és C-vitamint (ez utóbbiból a citromnál is többet), valamint olyan hasznos ásványi anyagokat, mint a kálium, a kalcium, a vas és a foszfor.

Naponta egy kis adag fogyasztása már bőven fedezi a szervezet vitaminszükségletét, és különösen a hosszú tél végén, a tavasz kezdetén nyújt nagy segítséget a kimerült szervezetnek, hiszen segít feltölteni annak tartalékait.

Emésztés

A torma egyértelműen rendelkezik emésztést könnyítő hatással. Fogyasztása különösen a nehéz, zsíros ételek mellé javasolt, mivel segít a szervezetnek a nehezebb táplálékok feldolgozásában is.

Fogyókúra kiegészítőjeként is kiváló, mivel egészségesen tart, és fokozza az emésztést, ami nem csak a fogyást, de az emésztőrendszer tisztulását, méregtelenítését is eredményezi.

Méregtelenítés

A méregtelenítés egy manapság már sokak által rendszeresen végzett, a szervezet számára nagyon hasznos folyamat. A test ilyenkor megszabadul a felgyűlt, felesleges salakanyagoktól, így felfrissül és megkönnyebbül, egyben védettebb is lesz a támadó kórokozókkal szemben.

A torma kiváló eleme lehet a méregtelenítő kúránknak, érdemes minden nap fogyasztani belőle.

Nem kell túlzásba vinni, de egy kiskanálnyi reszelt torma már bőven hatásos lesz, szendvicseinket például bármikor feldobhatjuk vele.

Kép forrása: jirkaerc/depositphotos.com

Gyulladáscsökkentő

A torma hatóanyagainak köszönhetően hatékony gyulladáscsökkentőnek számít: segíti a szervezeten belüli gyulladások mielőbbi gyógyulását, antibakteriális hatású. A húgyutak gyulladásai esetén kifejezetten ajánlott, napi rendszerességgel elég egy kis mennyiséget fogyasztani belőle.

Külső gyulladásokra is hatásos lehet, de a bőrrel érintkezve könnyen irritációt vált ki, ezért érdemes óvatosan kezdeni a külsőleg való alkalmazást.

Megfázás

A torma egyik jellegzetes eleme a népi gyógyászatnak, legtöbbször megfázásra és ezzel kapcsolatos problémákra javasolják. Frissen reszelve felszabadul az illóolaja, amely azonnal és hatékonyan tisztítja az orrunkat, átjárja a légutakat.

Antibakteriális hatásának köszönhetően hatásos mindenfajta légúti fertőzés ellen, akár párhuzamosan is alkalmazható: belsőleg és inhalálva egyaránt. Köhögésre, hörghurutra, váladékoldásra kiváló.

Univerzális torma

A torma tehát számtalan oldalról segítheti szervezetünk megfelelő működését: véd a fertőzések, betegségek ellen, és pótolja a szervezet kiürült tartalékait is. Serkenti a vérkeringést, csökkenti a gyulladásokat, kiváló méregtelenítő és javítja az emésztést is. Bár az íze sok embert eltántorít, azért nekik is megéri tenni egy próbát.

A torma annyi módon elkészíthető, hogy biztosan mindenki megtalálja majd a neki megfelelőt. Érdemes lesz keresni ezeket, szervezetünk hálás lesz érte!

Ár – érték

Egyre elterjedtebb a mindennapi szóhasználatban is az úgynevezett ár-érték arány. Vagyis nézzük meg egy pillanatra, hogy egy torma mennyibe kerül, azt hány napon-héten keresztül fogyaszthatja a család minden tagja, és persze azt is, hogy mindezért mennyi mindent adunk szervezetünknek.

Hasonlítsuk össze az árat a gyógyszerek, vagy akár az étrendkiegészítők árával, és máris minden érv a torma mellett szól. Szervezetünk szempontjából nagy értéket fogunk kapni kifejezetten alacsony áron – vajon mi lehetne ennél jobb üzlet?

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!