„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja” – régi bölcsesség, ami ma is megállja a helyét. Sajnos mégsem fogyasztunk elég gyümölcsöt, pedig némi fantáziával egy ilyen egyszerű alapanyag is változatos formában kerülhet az asztalodra.
VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben
1/7 Aszalt almakarikák
Az egyik legkézenfekvőbb és gyors fogyasztási módszere az almának, ha aszalva, szirom formájában fogyasztod. Ezt a finomságot készen is megveheted a boltokban sőt, vásárolhatsz cukormentes változatot, úgyhogy nem kell aggódnod a túl sok kalória miatt.
Persze, ahogy a legtöbb aszalványnak, úgy a szárított almakarikáknak is nagyobb a kalóriasűrűsége, erre nem árt figyelned, de attól még nyugodtan nassolhatsz belőle. Az almaszirmot fogyaszthatod magában, de beledobhatod a müzlidbe, ráteheted a reggeli kásádra, vagy dekorálhatod vele a frissen sült, gyümölcsös muffinokat.
Amennyiben frissen fogyasztanád az almát, úgy is van lehetőséged arra, hogy egy kicsit változatosabbá, ízletesebbé sőt, egészségesebbé tedd ezt a csodálatos gyümölcsöt. Csupán annyi a dolgod, hogy lereszeled nagylyukú reszelőn, majd fűszerezed, ízesíted..
Tökéletesen passzol az almához a fahéj, ami egyúttal remek immunerősítő is egyben, vétek lenne kihagyni. Ugyanez igaz a citromra, ami elsősorban C-vitamintartalmával járul hozzá ahhoz, hogy teljes értékű, egészséges nassolnivalót tegyél az asztalra.
Nálunk sokkal jobban fogy az alma, ha megtisztítom és felvágom, így készítem oda az asztalra. Szinte észrevétlenül tűnnek el a gerezdek, de ha egyben teszem bele a gyümölcskosárba, sokszor napokig nem nyúl hozzá senki. Ha tehát saját magában fogyasztanád az almát, érdemes felszelned, kivágnod a magházát és így tálalnod.
Amennyiben ezt még fokoznád, jöhet a mártogatós! Ehhez csupán néhány evőkanál magkrémre (pl. földimogyoró, mandula) és egy kevés kakaóra, édesítőre lesz szükséged, valamint pár csepp vízre. Gőz fölött olvaszd meg őket, majd tedd egy kistányérba. Mehet is a mártogatás!
Ha jelentős mértékben növelnéd a gyümölcsfogyasztásodat, de nem rajongasz minden ízért, akkor a legjobb választás a turmix. Amennyiben jó minőségű géped van, pár pillanat alatt gondoskodik arról, hogy tökéletesen homogén, egységes és ízletes turmixot tehess a shakeredbe.
Mi kell ehhez? Mivel az alma elég semleges ízű, elég, ha egyetlen domináns, általad kedvelt gyümölccsel társítod. Jól passzolnak az almához a bogyós gyümölcsök, de persze tehetsz hozzá fűszereket (vaníliát, mézes sütemény fűszerkeveréket), vagy akár friss gyömbért is.
A hideg hónapokban sokszor vágyunk meleg fogásra, és ezt az igényünket nem csak főételekkel elégíthetjük ki. Az egyik legfinomabb meleg, almás finomság a dióval sült alma. Az elkészítése során ki kell venned az alma magházát – ide kell majd beletöltened a darált dióval elkevert sárgabaracklekvárt. Már mehetnek is be a sütőbe! Ha az alma megpuhult, picit érdemes várni tálalás előtt, langyosan célszerű a tányérra tenned.
Az almakompót is nagyszerű lehetőség, ha nem hidegen szeretnéd fogyasztani az almát. Annak érdekében, hogy minél kevesebbet kelljen hőhatásnak kitenned ezt a gyümölcsöt, csináld meg először az alaplevet: forrald fel a vizet a fűszerekkel (ez lehet fahéj, gyömbér, szegfűszeg, rózsabors, hibiszkuszvirág, stb.). Ha már lobog a víz, tedd bele a megtisztított almát – a puhább változatoknál az is elég, ha fedő alatt picit állni hagyod. Amikor langyosra hűlt, ízesítsd citromlével és nádcukorral, vagy agavé sziruppal, esetleg mézzel.
Az almapuding is meleg fogás, jó lehetőséget kínál arra, ha szeretnéd az almát változatos formában beilleszteni a mindennapjaidba, ráadásul ez a recept arra is jó, hogy a megmaradt sültalmát, vagy kompótot újragondold. Számos elkészítési formáját megtalálod az interneten, én a lehető legegyszerűbb módon szoktam összedobni.
Sütök, vagy főzök egy adag héjától megszabadított almát, majd alaposan pürésítem. Eközben készítek egy kicsit hígabb vanília pudingot növényi tejpótlóval és nádcukorral. Amikor elkezd sűrűsödni, hozzáadom az almapürét és már lehet is tálalni.