Az energiaitalok 7 káros hatása

Az energiaitalok 7 káros hatása

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Az energiaitalok 7 káros hatása

Vitathatatlan az energiaitalok pezsdítő hatása, de nem árt tisztába lennünk káros következményeivel is. A bennük levő koffein miatt függőséget is okoz, összetevői miatt pedig nagy mennyiségben végzetes hatásai is lehetnek.

Vitaminok

A következő tény nemcsak az energiaitalokra, hanem a koffeintartalmú üdítőkre és kávéra is vonatkozik. Ezek ugyanis nagy mértékben blokkolják a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, így ha vitaminokat szedünk vagy akár csak megpróbálunk egészségesen étkezni, a vitaminok és ásványi anyagok 60 százalékát a koffein kihajtja szervezetünkből.
Az energiaitalokban pedig nagy mennyiségű koffein található, ezzel erősen gyengíti immunrendszerünket.

Szorongásos zavarok

Az energiaitalok az agyi betegségek széles skáláját okozhatják, mint a depresszió, szorongás.
Ezen kívül reakcióba lépnek az agyműködést vagy idegrendszert szabályozó gyógyszerekkel. Ne szedjük tehát semmilyen gyógyszerrel, míg nem kértük ki kezelőorvosunk véleményét.

Szívbetegségek

Rengeteg kutatást végeztek már e tekintetben. Bár a tudósok abban egyet értenek, hogy kis mennyiségben az energiaitalok nem okoznak szívműködési rendellenességet, minden esetre rontják a szív állapotát. A koffein emeli a vérnyomást, anginás rohamokat okozhat. Nagy mennyiségben az energiaitalok szívrohamhoz is vezethetnek.
Az energiaitalokban levő taurin aminosav koffeinnel kombinálva veszélyes a szívizomra. Ez az idegrendszer kikapcsolásához és vérnyomáscsökkenéshez vezethet.

Cukor

A legtöbb energiaital cukrot is tartalmaz, ezzel tudják kedveltté tenni ízét. A cukros italok növelik energiaszintünket, de csak pillanatnyilag.
Rendszeres fogyasztásával az energiaitalok egészségtelen súlygyarapodáshoz vezetnek.

Alkohol

Bizonyos energiaitalok alkoholt is tartalmaznak, vagy gyakran vannak alkohollal kombinálva. Az így elfogyasztott italt nem ajánlott munkanapon fogyasztani, mert csökkenti a termelékenységet, veszélyt jelent a gépekkel való munkavégzésre.
Az alkohol lassítja a reakcióidőt, mámoros hangulatban pedig könnyebben szerezhetünk sérüléseket. Az alkoholos energiaitalokat sajnos gyakran vásárolják gyerekek, akik könnyen rászokhatnak és veszélynek teszik ki magukat.

Vesekő problémák

Az energiaitalok általában nagy mennyiségű aszkorbinsavat tartalmaznak, amely emeli a vesekő kialakulásának kockázatát.
Ha napi több mint 1000 mg aszkorbinsavat fogyasztunk, akkor 41%-al fokozzuk a vesekőképződést.

Koffein

Az energiaitalok átlagban 80 mg koffeint tartalmaznak, a kávé mintegy 130 mg-ot. Mindkettő okozhat ezért nem kívánt mellékhatásokat, mint heves szívdobogás, idegesség. Ezek a tünetek növelik a szívbetegségek kockázatát.

Az energiaitalokat tilos 14 éven aluli gyermekeknek, terhes nőknek és szoptató anyáknak fogyasztaniuk.   

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!