Égési sérülés: tudd, mit kell tenni, ha baj van!

Égési sérülés: tudd, mit kell tenni, ha baj van!

Címlap / Életmód / Egészség / Égési sérülés: tudd, mit kell tenni, ha baj van!

Nagyon kevesen vannak, akik az egész nyarat megússzák kisebb bőrpír nélkül, de az égési sérülés nem csak nyári veszély. A háztartási balesetek is gyakran okoznak égést, ami nem csak nagyon fájdalmas, de veszélyes is lehet, ha nem megfelelően kezeled. Tudj meg mindent, amire egy vészhelyzet esetén szükséged lehet!

Az égési sérülések fokozatai

Az égési sérülések három fokozatba tartoznak: az első fokú égés csak a bőr legfelső hámrétegét károsítja, rendszerint ilyen a napégés, és a legtöbb otthoni sérülés is. Ez az égés többnyire magától, könnyen gyógyul, és nem igényel orvosi kezelést, hacsak nem kifejezetten nagy területet érint. 

A másodfokú égés a felhám minden rétegét és az irhát is érinti, fel is hólyagosodik. A harmadfokú égés a kötőszöveteket is eléri, sötét, szenes színű, látszik a szövetkárosodás, míg a negyedfokozatú, legsúlyosabb égés esetében már az izomszövetek és a csont is megégnek.

Azonnali kezelés

Minden égés esetében az első, és legfontosabb lépés, hogy a megégett területet hideg, folyó víz alatt sokáig, legalább 8-10 percen keresztül hűtsd.

Ne jeget vagy más hideg tárgyat használj erre a célra, hanem folyóvizet. 

Ezzel nem csak a pillanatnyi fájdalom csökkenthető, de azt is megakadályozhatod, hogy a mélyebben fekvő szövetek károsodjanak, vagyis csökkentheted az égés súlyosságát és kiterjedését.
A seb közeléből távolíts el minden ékszert és ruhát, hogy ezek véletlenül se érjenek hozzá.

Amit ne tegyél

Az égett bőrre soha ne kenj semmilyen krémet, zsiradékot vagy port, és lehetőleg ne is fogdosd, mert könnyen elfertőződik.

A kötözéshez ne használj vattát, vagy más, szálas anyagot, mert a seb nagy valószínűséggel nedvezni fog, és a szálak csak beleragadnának. 

Ha a seben hólyag keletkezik, azt semmiképpen ne lyukaszd ki, mert ezzel táptalajt teremtesz a baktériumoknak.

Út a gyógyulásig

Az égési sebek sajnos viszonylag lassan gyógyulnak, bár a fájdalom alacsonyabb fokozatú égések esetén néhány napon belül már enyhül.

Ha a folyóvizes hűtés azonnal megtörtént, a későbbiekben is valószínűleg könnyebb dolgod lesz. 

A legfontosabb, hogy megvédd a sebet a kórokozóktól, ehhez a legjobb, ha steril géz kötést használsz, amit naponta érdemes cserélni. A seb tisztítására tiszta folyóvizet használj, és hagyd, hogy a sérülés szellőzzön, levegőt kapjon.

Mikor fordulj orvoshoz?

A harmadfokú égést már mindenképpen érdemes megmutatni egy orvosnak, de alacsonyabb fokú égés is kezelést igényelhet, ha tenyérnyi területnél nagyobb kiterjedésű, vagy elfertőződik.

A gyulladás, a nem múló fájdalom vagy például a viszketés is erre utalhatnak

Forró gőz vagy forró levegő okozhatják a nyálkahártya égését is, a rekedtség, a nehéz légzés és a köhögés ennek a jele lehet. Ilyenkor azonnal hívj mentőt, még ha az égés látszólag nem is súlyos, mert a beduzzadó nyálkahártyák fulladást okozhatnak!

Szövődmények, kockázatok

Égési sérülések esetében a legnagyobb kockázatot talán az elfertőződés jelenti, de nagy felületet érintő égés esetében a nagy mennyiségű folyadékvesztéssel, illetve a sokkal is számolni kell. 

A fent említett teendők mellett ilyenkor az is fontos, hogy a sérültet megnyugtasd, illetve vizet itass vele.
Ha úgy ítéled meg, hogy orvosi ellátásra van szükség, inkább hívj mentőt, és ne te indulj a közeli kórházba, mert a nem szakszerű szállítás szövődményeket, fertőzést okozhat.

Nem csak a tűz éget!

A tű, víz, gőz és forró felületek – tűzhely, serpenyő, tepsi – mellett áramütés vagy vegyi anyagok is okozhatnak égést. Ilyenkor mindig győződj meg róla, hogy az égést okozó anyagot eltávolítottad, majd azonnal kezd meg a folyóvizes hűtést. 

Kémiai égés esetén – ilyet okoz például a sósav – ez akár 30-60 percig is tarthat.
A seb ellátása után mindig nézd meg az égést okozó vegyszer adatlapját, mert erről megtudhatod, szükség van-e további teendőkre, például orvos bevonására.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást