8 dolog, ami a menstruációs zavarokat okozhatja

8 dolog, ami a menstruációs zavarokat okozhatja

Címlap / Életmód / Egészség / 8 dolog, ami a menstruációs zavarokat okozhatja

A menstruációs ciklus gyakorisága, hossza, valamint a vele járó fájdalom és vérzés erőssége rengeteget elárul arról, minden rendben van-e odabenn. De mi okozhatja a leggyakrabban felmerülő zavarokat?

Mi számít normálisnak?

Mivel nem vagyunk egyformák, nem egyforma a ciklusunk sem, de azt meg lehet állapítani, mi számít normálisnak, és milyen tünetek fennállása esetén szükséges felkeresnünk a nőgyógyászunkat.

A „tökéletes” ciklus 28 napos, és a vérzés maga 4-5 napig tart, de nem tekintik szokatlannak a 22-34 naponta jelentkező menstruációt és az akár 6-7 napig tartó vérzést sem.

Az azonban már problémát jelenthet, ha a ciklusod 35 naponta vagy ritkábban, esetleg 21 naponta vagy sűrűbben jelentkezik. A mennyiséget tekintve nehezebb meghatározni a normálisat, az mindenesetre biztos, hogy ha jóval gyengébb vagy erősebb a vérzés, mint amit megszoktál, érdemes orvoshoz fordulnod.

Várandósság

Amennyiben a menstruációd elmarad, vagy a távozó vér mennyisége jelentősen lecsökken, megváltozik, első körben mindenképpen a terhességre kell gyanakodnod. Ez lesz a nőgyógyászod legelső kérdése is, tehát ha az említett tüneteket tapasztalod, érdemes minél előbb egy terhességi tesztet vásárolnod.

Persze ha nem élsz nemi életet, akkor ezt az okot kihúzhatod a listáról, de ha az elmúlt hónapokban együtt voltál valakivel, érdemes tesztelned.

Igen, jól olvastad: az elmúlt hónapokban! Bár nem túl gyakori, előfordul, hogy a teherbeesést követően a ciklus még néhány hónapig jelentkezik, ha nem is ugyanúgy, mint addig.

Stressz

Nem mondunk újat azzal, hogy korunk egyik legnagyobb rizikófaktora a stresszes életmód, bár sokan nemes egyszerűséggel legyintenek erre a problémára, mintha nem is létezne.

Pedig már nem egy kutatás megerősítette, hogy a stressz milyen veszélyes forrása lehet a legkülönfélébb testi-lelki betegségeknek!

Jó példa rá, hogy ha túlságosan is kiegyensúlyozatlan és kimerítő az életed, akkor a szervezeted úgy is figyelmeztethet a problémára, hogy a ciklusod megváltozik, és jellemzőbb módon inkább kimarad, mint erősebbé válik.


Így űzd el hatékonyan a stresszt! – A spirál módszer


Életmódbeli változás

Az életmódváltás sok esetben létfontosságú, hiszen egyeseknél pont azért problémás a ciklus, mert nem megfelelő a testsúlyuk, életvitelük.

Azonban a szélsőségek itt is veszélyesek: a túlzásba vitt diéta hatására egyszerűen kimarad a nők ciklusa, egész pontosan azért, mert a szervezet felismeri, hogy ebben az állapotban a test képtelen lenne végigcsinálni egy várandósságot, szülést.

Ugyanez igaz a túlsúlyra, elhízásra is, bár a kiváló ok ez esetben más. A túlsúly kialakulása során a zsírszövet olyan hatást gyakorol a szervezetre, aminek eredményeként a nemi hormonok arányai megváltoznak, és fellépnek a vérzészavarok.

Túlzásba vitt sportolás

Az életmódváltáshoz szorosan kapcsolódik a mozgás, sportolás is; ám ami kis mennyiségben orvosság, az nagy mennyiségben veszélyes is lehet.

Nem ritka, hogy az élsportolók, illetve azok, akik túlzásba viszik az edzést, vérzészavarral küszködnek.

Ez a probléma akkor is felütheti a fejét, ha az illetők valóban csak a sportra koncentrálnak, de ha mesterséges szerekkel próbálják növelni a terhelhetőségüket, akkor annak igen gyakran valamilyen ciklusbeli változás az eredménye.

Hormonális fogamzásgátlás

A hormonális fogamzásgátlás minden esetben beleszól a ciklus alakulásába, más kérdés, hogy ez a változás milyen keretek között mozog.

A fogamzásgátló tabletta például általában csökkenti a vérzés mennyiségét, rövidebbé, kiszámíthatóvá teszi a ciklust, de ennél jóval drasztikusabb tüneteket is kiválthat.


Ezt olvastad már? Erre számíthatsz, ha abbahagyod a fogamzásgátlót


Ha most váltottál új módszerre vagy új tablettára, akkor is érdemes konzultálnod a nőgyógyászoddal a nem várt tüneteket illetően, de ha semmin nem változtattál, és úgy borult fel a ciklusod, mindenképpen kérj időpontot!

Szervi elváltozás

A problémás menstruációt sajnos gyulladások, ciszták, jó- és rosszindulatú daganatok is okozhatják.

Ezért olyan fontos, hogy ne vedd félvállról a vérzésed megváltozását, hanem minél előbb fordulj szakemberhez!

Amennyiben komoly változásról van szó, érdemes az első ciklusban felkeresned a nőgyógyászodat, ha pedig nem annyira zavaró a dolog, akkor ráérsz a második vérzés alkalmával elmenni. Utóbbi főleg akkor igaz, ha például sejted, hogy egy diéta vagy egy nagyon nehéz munkahelyi, párkapcsolatbeli krízis okozhatta a ciklusod megváltozását.

Hormonális egyensúlyzavar

Ha hormonális egyensúlyzavar áll fenn, általánosan jellemző, hogy elmarad a menstruáció, de ez nem csak akkor igényel kivizsgálást, ha már kisbabát szeretnél!

Fontos tudnod, hogy ha nincs vérzésed (és a terhesség egyébként kizárható), akkor ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel nincs peteérésed sem.

Kamasz- és változókorban ez normális, de egyébként gyanakodnod kell a hormonális egyensúlyzavarra, ami mindenképpen kivizsgálást igényel, hiszen a szervezeted egészére hatást gyakorol.

Véralvadási rendszer zavara

Ha már a kezdetek kezdetétől erős a vérzésed, akkor nyilván ezt tekinted normálisnak, pedig az igazság az, hogy akár a véralvadási rendszer zavara is állhat a háttérben.

Ez a probléma nem csak kellemetlen, hanem hosszú távon sok egyéb mellett vérszegénységet is okozhat, amit igenis komolyan kell venni.

Amennyiben viszont csak az utóbbi időben nőtt meg a távozó vér mennyisége, az említetteknek megfelelően nőgyógyászati okokra kell gyanakodnod. Ilyen lehet egy daganatos elváltozás – ami nem feltétlenül rosszindulatú, sőt! –, de akár polip, gyulladás is kiválthatja a tüneteket.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást