Egészség / Életmód

3 dolog, ami észrevétlenül felboríthatja a hormonháztartásodat

3 dolog, ami észrevétlenül felboríthatja a hormonháztartásodat

A hormonháztartás felborulásával nem „csak” az a gond, hogy az egész testet befolyásoló problémáról van szó, hanem az is, hogy a tünetek gyakran észrevétlenek. Sokszor már csak akkor derül fény a háttérben zajló folyamatokra, amikor kialakul egy-egy komoly pajzsmirigybetegség, vagy éppen nem érkezik a várva várt baba. De mi boríthatja fel a hormonháztartásodat?

Az a fránya stressz

Lassan tényleg úgy érezheted, hogy a stressz egy „jól bevált” problémaforrás, amit bármikor és bármilyen témában be lehet dobni, de a hormonális működéssel tényleg nagyon szorosan összefügg a stresszes életmód. Ennek egyik elsődleges oka az, hogy hatására a szervezetünkben kortizol termelődik, ami a mellékvesében történik. Tartós és hosszantartó stressz esetében a mellékvese kimerül.

A tünetek között a krónikus fáradtság, a szorongás, az ingerlékenység szerepel elsődleges helyen, de sajnos meddőséget is eredményezhet.

A megtermékenyített petesejt beágyazódásáért ugyanis a progeszteron hormon felelős, de kortizolhiány esetében a szervezet arra koncentrál, hogy a kevésbé létfontosságú progeszteron helyett inkább a kortizolt termelje. És hogy mire kell a kortizol? Létfontosságú a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában, a fehérjék, a zsírok és a glükóz lebontásában – ezek a feladatok a szervezet egészét és életben maradását tekintve sokkal fontosabbak, mint a várandósság. A stressz tehát nem csak „akkor és ott” okoz hormonális változásokat (pl. fokozott adrenalintermelést), hanem hosszú távon az egész testre negatív hatást gyakorol.

3 dolog, ami észrevétlenül felboríthatja a hormonháztartásodat

Mindent az álomalakért? Inkább ne!

Azt aligha kell bárkinek ecsetelni, hogy a túlsúly éppúgy vezethet egészségügyi panaszokhoz, mint a kóros soványság. Az sem éppen új keletű információ, hogy a kevésbé ideális testsúly ugyancsak okozhat meddőségi gondokat, de mindebből nem sokan asszociálnak a hormonháztartás felborulására. Pedig éppen erről van szó! A háttérben nagyon bonyolult folyamatoknak jut fontos szerep, a hormonok összjátékára pedig különösen igaz, hogy minden mindennel összefügg. Azonban a nagyon gyors hízást és a nagyon gyors fogyást pont úgy nem tudja lekövetni a szervezet, mint a túlzásba vitt sportolást.

Rengeteg élsportoló küzd hormonrendszert érintő panaszokkal, és ugyanez igaz azokra a nőkre, akik szigorú diétát követnek, erőn felül edzenek. A sport, bár létfontosságú, mégis stresszhelyzetet jelent a szervezetnek.

Ez a stressz egy ideig jótékony, de pl. a pihenőnapok nélküli edzésterv nem csak haszontalan, egyenesen káros – akárcsak a szigorú, szénhidrátokat, vagy éppen jótékony zsírokat megvonó, drasztikus diéta. Utóbbi kifejezetten jellemző a szálkásító étrendre, ami a testépítők versenyre készülésének szerves része. Nem véletlen, hogy idővel ők szinte borítékolhatóan számolhatnak valamilyen hormonháztartást érintő betegséggel. Sajnos ide sorolhatjuk azokat is, akik egész életükben diétázni próbálnak…

Alvászavarok

Pont úgy okozhat alvászavart a hormonok egyensúlyának megbomlása, mint ahogy utóbbi kiválthatja az alvásproblémákat. Nehéz eldönteni, melyik egészségügyi panasz volt előbb, de talán nem is lényeges. Ami biztos, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás alapvető az egészség érdekében. Ezt sokszor sajnos nem teszik lehetővé az életkörülmények, aminek meg is van az eredménye. Rengeteg újdonsült anyukánál alakul ki valamilyen hormonális gond, ami a korábbiak tudatában nem is csoda.

A sok stresszes élethelyzethez csapódik egy jó adag alvásmegvonás, amit a többség tetéz valamilyen diétával, esetleg túlzásba vitt edzéssel, hogy minél előbb visszakaphassa az álomalakot.

De nem kell minden tényezőt kombinálni ahhoz, hogy hormonproblémák lépjenek fel, már önmagában a rendszertelen alvás is elég ehhez, pl. a váltott műszak szintén okozhat hasonló panaszokat. A kialvatlanság – sok egyéb mellett – a korábban említett kortizol termelésébe szól bele, így egyenes úton vezet a hormonháztartás problémáihoz.

Kép forrása: sergey_causelove/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást