3 dolog, amit nem tudtál a gyermeknevelésről

3 dolog, amit nem tudtál a gyermeknevelésről

Címlap / Életmód / Család / 3 dolog, amit nem tudtál a gyermeknevelésről

Egyes gyermeknevelési szabályok maguktól értetődnek: Dícsérd meg a gyerekeid. Tanítsd őket arra, hogy szépen viselkedjenek egymással.

De mi történik, ha ezek az irányelvek többet ártanak, mint használnak?
Több évtizedes tanulmány és több száz kutató kereste a választ arra, hogy a gyerekek hogyan tanulnak, mik a motivációik és a szülők hogyan segíthetnek nekik, hogy boldog, kiegyensúlyozott felnőtté váljanak. Íme a legmeglepőbb felfedezések.

1. Jobb, ha a testvérek együtt civakodnak, mintsem békésen ülnek, de külön.

Ha a testvérek harcolnak, legalább 700 százalékkal valószínűbb, hogy egymással teszik ezt, mintsem barátaikkal, hiszen tudják, hogy testvérük mindig ott lesz. Lehet egy szülő számára kész gyötrelem, hogy ezt szótlanul tűrje, de az állandó bíráskodás és a gyerekek különválasztása helyett egy szülőnek az a feladata, hogy olyan aktivitásokat találjon ki, melyeknek a testvérek együtt örülhetnek. A tanulmányok kimutatják, hogy azok a gyerekek, akik együtt játszanak, még ha néha csúfolják is egymást, sokkal közelebbi viszonyt alakítanak ki egymás közt, mint azok akik egyedül játszanak.

2. Az állandó dicsérettől a gyermek buta maradhat.

Természetes, hogy egy szülő növelni akarja csemetéje önbecsülését, de az egója folytonos cirógatása, hogy mennyire okos, épp az ellentétes hatást válthatja ki. Azonban az okosság egy olyan tulajdonság, amivel valaki vagy rendelkezik vagy nem. Ha a gyerek egy nehézséggel találja magát szembe, azt gondolja nem képes megoldani, mert nem elég okos, és így meg se próbálja megoldani a problémát. Ezért ajánlott inkább a gyerek erőfeszítését dícsérni. Ily módon a gyermek rájön, hogy minél keményebben „dolgozik”, annál jobb eredményeket ér el.

3. Gyermeked hazudni fog… és ez rendben van.

Annak ellenére, hogy a szülők az őszinteséget tartják gyermekük első számú jótulajdonságának, nem kell idegeskedniük, ha óvodás gyerekük füllent, hiszen ez azt jelenti, hogy a gyermek észlelő képessége elég fejlett ahhoz, hogy észben tartsa az igazságot és az alternatív verziót. Számára ez a dolog nagyon sok figyelmet és ellenőrzést igényel. 7 éves korára azonban a gyerek kinövi ezt a szokást. Hogyan segítsünk neki? A legjobb, ha a hazugságért nem büntetjük meg, hiszen akkor még ügyesebb lesz, hogy ne tudják elcsípni. Inkább add a gyerek tudtára, hogy nagyon boldog lennél, ha bevallaná az igazat. Gyermeked pedig mindent megtesz majd, hogy téged boldognak lásson.

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!