Család / Életmód

6 dolog, amit sose mondj a gyerekeknek – Vajon te betartod?

6 dolog, amit sose mondj a gyerekeknek – Vajon te betartod?

Sokszor azt gondoljuk, a gyerekek nem jegyzik meg azt, amit mondunk nekik, de valójában meglepődnél, mennyi mindenre képesek visszaemlékezni! Rengeteget számít, mi az, amit megosztasz vele, hiszen ezek mind befolyásolják a fejlődését és akár a kettőtök kapcsolatát is. Hibákat mindenki elkövet néha, de épp ezért érdemes tudnod, hogy az alábbi 6 dolgot jobb, ha nem mondod a gyerekeidnek.

„Nem kéne ennyit enned”

Teljesen rendben van, ha szeretnéd megmondani lányodnak vagy fiadnak, miből mennyit kellene ennie, és mi az, ami kifejezetten egészségtelen számára.

Azonban azt mondani neki, hogy túl sokat eszik, vagy esetleg picit meghízott, nem túl jó ötlet szakértők szerint.

Valójában ez nem motiválja őket arra, hogy jobban figyeljenek magukra, ráadásul rombol az önbizalmukon, és észrevétlen szakadékot teremt köztetek.

Ha úgy látod, hogy a gyermeked átlépett egy határon a súlyát tekintve, érdemes közös sportokkal, közös étrendváltással tenni azért, hogy visszafordítsátok a folyamatot.Az építő tanácsok sokkal többet számítanak, mint a kritika!

 

„Nagyon rosszul nézek ki”

Tudtad, hogy amit magadról mondasz, szintén hatással van a gyerekedre?

Akkor is, ha őt mindig dicséred és bátorítod; amennyiben magadról negatívan vélekedsz, folyton a plusz kilók miatt szidod a tükörképed vagy úgy érzed, nem vagy szép, a kisgyermeked is átveszi tőled ezt a viselkedést.

Ők ugyanis fiatal korban mindig a szüleiket akarják utánozni, és ha azt látják, hogy az anyukájuk folyton diétázik és állandóan elégedetlen magával, úgy ők is ennek megfelelően kezdenek el viselkedni.

Ez elsősorban a lányoknál jellemző, ezért fontos, hogy ha ott van veled, mindig pozitívan beszélj saját magadról.

 

„Hagyd abba a sírást”

Hányszor mondtad már a gyermekednek ezt, és hányszor jött be? Valószínűleg egyszer sem volt hatásos, mert ők ezen mondat hallatára sokszor még jobban rázendítenek.

Szakértők szerint sokat számít, hogy egyáltalán mi az oka a sírásnak.

Ha valami bántja, idegesíti őt, esetleg egy baráti viszály közepén van vagy szerelmi bánattal küzd, a legjobb, amit tehetsz, ha hagyod neki, hogy kisírja magát.

A gyerekkori depresszió létező dolog, és sokszor amiatt is kialakulhat, hogy nem tudják feldolgozni és kifejezni a saját érzéseiket.

Ez leginkább az idősebb gyerekek körében jelentős, ezért ha sírni látod, hagyd, hogy megélje az érzéseit.

 

„A tesódnak miért sikerül, ha neked nem?”

A szülők akaratlanul is összehasonlítják a gyermekeiket, ez ellen nem igazán lehet tenni.

A bajok inkább ott kezdődnek, ha ennek hangot is adnak.

Valójában nincs két ugyanolyan képességű testvér, különbségek pedig mindig lesznek közöttük.

Ha viszont a szülők (sőt, akár a tanárok!) ezeket kiemelik, az egyiküknek előbb-utóbb kisebbségi érzése lesz, és ez bizony a testvérek kapcsolatára is negatív hatással van.

Egészen máshogy viszonyul egymáshoz két testvér, akiket egyenrangúnak kezelnek, és teljesen más a viszonyuk azoknak, ahol az egyik mindig egy kicsit kevesebbnek érzi magát.

 

„A fiúk/lányok ilyet nem csinálnak”

Mindkét nemre vonatkozóan léteznek sztereotípiák (bár manapság leginkább a fiúk esetében hallani többet: ők nem sírnak, nem játszanak Barbie-babával, nem hordanak rózsaszínt), azonban ezek ma, a modern világban már nem állják meg a helyüket.

Persze az természetes, hogy azt visszük tovább, amit a saját szüleinktől is tanultunk, de mielőtt a klasszikus sztereotípiáknak helyet engednél, szakértők szerint is érdemes átgondolni, gyerekként mi volt az, amivel te nem értettél egyet.

Hajlamosak vagyunk arra, hogy meg akarjunk felelni a környezetünk elvárásainak, de elsősorban mindig a saját véleményünket kell figyelembe vennünk!

 

„Sokkal jobb vagy, mint a többi gyerek”

Minden szülőnek a saját gyermeke a legügyesebb, legszebb és legokosabb, ha pedig te is így gondolod, az szuper dolog!

Azonban nagy különbség van aközött, hogy megdicséred a gyermekedet, és aközött, ha azt mondod neki, hogy mindenki másnál jobb.

Apróságnak tűnhet, de szakértők szerint ez megmarad a fejükben, és a későbbiekben akár átlendülhet egy határon is.

Az önbizalmat fontos növelni, de nem szabad azt tanítani nekik, hogy mindenki más kevesebb náluk.

Biztosan te is ismersz a saját korosztályodban olyan embereket, akik így gondolkodnak; valószínű, hogy gyerekként hasonló mondatokat hallottak a szüleiktől saját képességeiket illetően.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást