Egészség / Életmód

5 dolog, amit soha ne csinálj, ha másnapos vagy

5 dolog, amit soha ne csinálj, ha másnapos vagy

A másnaposság igazi sokk a szervezetnek, ezért nagyon nem mindegy, hogyan hevered ki az előző este fáradalmait, ha felöntöttél a garatra. Ha úgy érzed, hogy kicsit túl sokat ittál, és most szenvedsz, akkor az alábbi dolgokról mindenképpen mondj le egy napra, akkor is, ha egyébként úgy érzed, jót tenne.

1. Kutyaharapást szőrével? Ne!

Régi népi hagyomány, hogy ha másnapos vagy, igyál még egy kicsit, és jobb lesz tőle – ezt nagyon maximum fesztiválokon tudjuk ajánlani, a hétköznapi életben ugyanis egyáltalán nem működik, sőt. A másnaposság technikailag az alkoholmegvonás tünete, és átmenetileg segíthet rajta, ha a szervezeted megkapja azt, amit kíván, de hosszú távon nagyon nem tesz jót neked. Az hagyján, hogy a szervezeted még nagyobb sokkba kerül, de ha mindig ezt csinálod, az függőséghez is vezethet. 

2. Ne menj edzeni!

Még ha nagyjából fittnek is érzed magad, a dehidratáltság, a fáradtság és a fejfájás mellett nem érdemes a szervezetedet azzal sokkolni, hogy mozogni indulsz. Ilyenkor még több vizet és elektrolitokat veszít, amit a már amúgy is vízhiányos szervezetednek sokkal nehezebb lesz pótolnod. Csak a saját dolgodat nehezíted meg azzal, ha még rá is edzel egy másnapra. 

3. Ne egyél nehéz kajákat!

Bár a szervezet ilyenkor általában zsíros, nehéz ételeket kíván, valójában rosszabbra számíthatsz, ha ilyen reggelit fogyasztasz, mintha megmaradnál az egészségesebb változatoknál.

A gyorséttermi reggelik, a zsírban tocsogó ételek ugyanis azt eredményezik, hogy még fáradtabb és nyűgösebb leszel, ugyanis a szervezetednek a maradék energiáját is az emésztésre kell fordítania.

Fogyassz inkább összetett szénhidrátban és fehérjében gazdag reggelit egy kiadós ivászat után!

4. Ne feküdj rá a kávéra!

Reggel sokat segíthet egy csésze kávé, hiszen a koffein segít az álmosság és a fejfájás csökkentésében. De nem érdemes túlzásba vinni, mivel a koffein egyébként is dehidratálja a testet, másnaposan pedig ez az egyik legfőbb oka annak, hogy olyan ramatyul vagy. Állj meg a napi első kávénál, és az energiaitalt is hanyagold a továbbiakban, inkább igyál sok vizet, és próbáld meg túlélni a napot!

5. Ne vegyél be fájdalomcsillapítót!

Régi másnaposságot megelőző trükk, hogy lefekvés előtt fájdalomcsillapítót kell bevenni, hogy ne fájjon annyira a másnap reggel.

Az olyan fájdalomcsillapítók, amelyeknek paracetamol a hatóanyaguk, nagyon megterhelik az egyébként is túlórázó májadat, komoly problémákat okozva.

Akár belső vérzésed is lehet, ha túl sok alkoholra túl sok paracetamoltartalmú gyógyszert veszel be. Még az Aspirin is veszélyes lehet, menj biztosra, és inkább vállald be a szenvedést másnapra.

Képek forrása: ArturVerkhovetskiy/Depositphotos.comgpointstudio/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást