5 élettapasztalat, amit minden 30 év alattinak jó lenne átadni

5 élettapasztalat, amit minden 30 év alattinak jó lenne átadni

Címlap / Életmód / Lélek / 5 élettapasztalat, amit minden 30 év alattinak jó lenne átadni

A reményteli tervek nagyon hasznosak, és fontos, hogy mindig higgy abban, hogy az élet rengeteg izgalmat tartogat számodra.

Ha a közeljövőben töltöd be a 30 évet, biztos, hogy a barátaid már viccelődtek veled a korod miatt.

A húszas éveid végéhez érve valahogy nincs univerzális norma arra, hogy a korosztályodat mi jellemzi. Egyesek már évek óta dolgoznak, mások még suliba járnak. Van, aki épp új városba költözik a pasijával, és van, aki szinte minden hétvégén bulizik, hogy kiheverjen egy régi szakítást. Lehet, hogy vidám és elégedett vagy az életeddel, de az is megeshet, hogy folyton a változást keresed. Lehetsz elkeseredett, hogy nem ott tartasz, ahol anno tervezted, és motivált is, mert sokkal többet elértél.

Ha körbe tekintesz a korosztályodon, láthatod, hogy nincs egyetlen szabályszerűség, amit mindenkire fel lehetne húzni, szemben a tinikorotokkal, amikor egyértelmű volt, hogy mindenki tanul és készül a nagybetűs életre. Most már élitek az életet, de senki sem ugyanazon az úton halad. Mindegy, hogy a fentiek közül melyik csoportba tartozol, mert az alábbi öt dolgot, egyszerűen muszáj hallanod!

Nem feltétlenül azt kapod, amit remélsz

A reményteli tervek nagyon hasznosak, és fontos, hogy mindig higgy abban, hogy az élet rengeteg izgalmat tartogat számodra. Ez ugyanis óriási mozgatórugó tud lenni az egyetemi évek alatt, amikor új munkát kapsz, vagy amikor véget ér egy párkapcsolatod. Ezzel magasan tartod az elvárásaidat, fejlődsz, és képes lehetsz valóra váltani az céljaidat.

De ugyanakkor sajnos akár tetszik, akár nem, az élet nem fog úgy menni, ahogy te tiniként megálmodtad. Bizony lesz olyan, hogy a rossz férfibe szeretsz bele, és arra is lesz példa, hogy az áhított munkát nem kapod meg. Az élet kiszámíthatatlan, és még a legalaposabb tervezés mellett sem halad úgy, ahogy szeretnénk. Ez viszont sosem azt jelenti, hogy valamit rosszul csináltál!

Nem lesz minden kérdésre válaszod

Valaki egyszer azt mondta, hogy harminc éves korodra ki kell találnod, mit szeretnél az élettől, a kijelentése pedig elterjedt annak ellenére, hogy egyáltalán nem igaz! Hiszen elég csak körbenézned, és láthatod, hogy az emberek többsége még harminc felett sem feltétlenül tudja, mit szeretne csinálni. Teljesen normális, hogy 25 évesen még gondolkodsz azon, milyen karrier passzolna hozzád, és érthető, ha még nem találtad ki, merre szeretnél élni, és milyen utat akarsz bejárni. Sose hagyd, hogy elbizonytalanítsanak azok, akik szerint ennyi idősen már a családalapítással kéne foglalkoznod. A te életed, a te döntéseid!

Ne félj a változástól

A 30. életév egy valódi mérföldkő, az emberek pedig ezeket a pontokat mindig a változással azonosítják (vagy a krízishelyzetekkel). Könnyen lehet, hogy a születésnapod után késztetést érzel arra, hogy alakíts az életeden. Úgy érzed, nem haladtál előre a terveiddel, ezért másik városba akarsz költözni, vagy kitalálod, hogy új területen szerzel diplomát. Szuper dolog, ha vannak új ötleteid, de sose csináld őket azért, mert úgy érzed, huszonévesen muszáj változtatnod az életeden. Ne érezd a kényszert az átalakításra, hiszen csak akkor tudsz tényleg pozitív irányba fejlődni, ha azt őszintén teszed!

A barátok jönnek-mennek

A 30. születésnapod környékén ébredsz rá arra, hogy sok barát, akik nem is olyan régen még melletted voltak, már nincsenek jelen az életedben. Az általános iskolai padtársad, akivel a középsuli alatt még jóban voltál, aztán az egyetemi évek során már teljesen eltűnt. Az egyetemi barátok, akikkel együtt izgultatok a vizsgák előtt, ma pedig már dolgoznak, és az emlékeken kívül nincs bennetek sok közös.

Ekkor kell megtanulnod, hogy egyes barátok maradnak, míg mások csak egy bizonyos ideig voltak részesei az életednek. Ez nem azt jelenti, hogy nem voltál elég jó nekik! Egyszerűen csak ez az élet természetes módja, és bármennyire is rossz érzés, sajnos el kell fogadnod.

A személyes fejlődés sosem ér véget

Azt gondolnád, 30 évesen már fejlett személyiség vagy, szilárd véleményekkel, és ez nem fog változni. De valójában folyamatos változásban vagy, testileg és lelkileg egyaránt. Az élettapasztalataidtól függően a hozzáállásod alakulni kezd; lehet, hogy nyitottabb leszel, de akár egy csalódást követően megeshet, hogy nehezebben bízol meg másokban.

Lesz, hogy megunod a frizurád, és olyan is, amikor a karrieredből lesz eleged. Sose érezd azt, hogy eljött egy pont, amikor már nincs lehetőséged a változásra, mert valójában észrevétlenül, de folyamatosan haladsz előre!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!