Otthon / Utazás

5 dolog, amit látnod kell a dalmát tengerparton

5 dolog, amit látnod kell a dalmát tengerparton

Horvátország és Dalmácia a magyarok körében is kedvelt célpont, ha nyaralásról van szó, nem csak azért, mert viszonylag közel van, hanem azért is, mert mesebeli a táj. A sok látnivaló között azonban könnyű elveszni – ezért összeállítottunk egy kis útmutatót arról, amit semmiképpen sem érdemes kihagyni.

Trogir

Trogir egy aprócska kikötőváros, különös és gazdag történelemmel.

Splittől kevesebb mint 30 kilométerre fekszik, a hellének és a rómaiak is megszállták annak idején, és ez nyomot is hagyott a város képén.

A történelmi hangulatot az azúrkék tenger képe és a bájos, nyitott kis kávézók teszik még vonzóbbá, így ha errejártok,

Trogir városa mindenképpen megér egy egy napos látogatást. Ha pedig Dr. Who rajongó vagy, akkor szinte kötelező a zarándoklat, a sorozat több részét is itt forgatták ugyanis.

Topless strand Bolban

Splittől alig 40 percnyi hajóútra terül el Brać szigetének partja, ami kiváló minőségű nudista strandot kínál azoknak, akik nem szégyenlősek.

Ha szeretnél bikinicsíkok nélkül barnulni, akkor itt megteheted: az Adria vakítóan kék, a homok bársonyosan puha, a strandok pedig igényesen kiépítettek, így az élmény hibátlan lesz.

Mielőtt ledobnád a strandtörülközőt, tegyél egy sétát a parton – megéri a látvány, és most elsősorban a természeti kincsekre gondolunk.


Szereted a szigeteket? Losinj, az adriai gyöngyszem


Aktív pihenés Omisban

A sziklákkal tövében, smaragdzöld tenger fölött elterülő Omis aprócska városa tökéletes választás, akár kirándulni, piknikezni, vagy akár kajakozni szeretnétek, hiszen a mesés környezet mindenkiből előcsalogatja a kalandvágyat.

Tegyetek egy látogatást a meglepően jó állapotban fennmaradt középkori templomnál, vagy próbáljátok ki í vízi sportokat – itt erre is bőven van lehetőség.

Zadar

Zadar minden bizonnyal leghíresebb látnivalója a Szent Donátus temploma, ami a bizánci építészet legnagyobb és legjobb állapotban fentmaradt, horvátországi példája.

A kilencedik században emelt épület hófehér kövei valóban lenyűgöző látványt nyújtanak ma is, ráadásul a tetejéből lélegzetelállító kiállítás nyílik az Adriára.

Ha valakit érdekel a vallástudomány vagy az egyházi történelem, esetleg az építészet, akkor Zadar vonzáskörzetében érdemes felkeresni a Szent Anasztázia katedrálist is.

Vis

Csaknem 50 kilométerre a szárazföldtől, Vis szigetén békés csend ül a zegzugos lankák fölött, amelyek tökéletesen megfelelnek arra, hogy kerékpárral fedezzétek fel a szigetet.

Ha megéheztetek, egyetek friss tengeri fogásokat, amiket szinte vétek lenne nem a híres helyi borral leöblíteni – a görögök 3000 évvel ezelőtt Vis szigetén ültették el az első szőlővesszőket a mai Horvátország területén, a jó borra pedig azóta is büszkék a helyiek, és örülnek neki az ide látogatók.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást