Család / Életmód

5 dolog, amit a gyerekek 20-30 éve még csináltak, de ma már nem

5 dolog, amit a gyerekek 20-30 éve még csináltak, de ma már nem

Minden generáció mást él át gyerekként, hiszen egészen másfajta meséket vetítenek a tévében, folyamatosan fejlődnek a játékok, és teljesen eltérőek az életkörülmények is. Ez természetes, mégis, egy kicsit talán fáj a szívünk, ha belegondolunk, mik azok a szuper dolgok, amiket mi gyerekként még csináltunk, de a mostaniak már sajnos nem. Íme néhány dolog, ami 20-30 éve még alap volt, ma viszont már egyre kevésbé.

Régi jó videójátékok

Hazudnánk, ha azt állítanánk, hogy 20-30 éve senki sem ült a gép előtt órákig.

Csak akkor számítógép helyett kisebb konzolok, Commodore 64-esek léteztek, amiket sokszor a piacon szereztek be a szüleink, és jóval kevesebb volt a választék is játékok terén.

Ezért mi tényleg sokszor kijátszottuk ugyanazt az egy játékot, és tekintve, hogy az interneten nem tudtunk körbeolvasni, ha megakadtunk egy pályán, magunktól jöttünk rá a megoldásokra.

Hiába jobbak ma a grafikák, és milliószor több játék van, ennek a korszaknak épp az volt a varázsa, hogy mindent nagyon megbecsültünk!

 

Levelező barátok

Ma már szinte senkinek sincs levelező barátja, ami érthető, tekintve, hogy mindent gyorsabban meg lehet beszélni a cseten, okos telefonokon keresztül.

Pedig milyen klassz is volt, amikor a gyerekeknek szóló magazinokban (például a Füles magazinban) válogathattál az esetleges levelező barátok közül, és aztán izgatottan vártad akár hetekig az első levelet!

Noha ezek a kapcsolatok sosem voltak hosszú életűek, és általában pár hónap után valamelyik fél részéről nem jött több levél, sőt, a találkozás szinte teljesen esélytelen volt, mégis szuper élményként emlékszünk vissza rá.

 

Kölcsönözni a filmeket

Ma már a gyerekek nem érzik át azt, hogy milyen érzés volt belépni a tékába, és kiválasztani az esti rajzfilmet, amit aztán milliószor újranéztünk, míg a kazettát vissza nem kellett vinni a megbeszélt határidőre.

Amikor a streaming oldalaknak köszönhetően bármikor, bármit nézhetünk, elveszik a filmnézésnek az a varázsa, ami pár évtizede olyan egyedivé tette.

Biztosan te is emlékszel még arra, ahogy a sorok között böngészted a vígjátékokat, meséket, és alig bírtál választani közöttük!

Noha tény, hogy sokkal kényelmesebb a neten böngészni filmek után, azért jó érzés visszaemlékezni életünknek erre a szakaszára is.

 

Telefon betyárkodás

Oké, talán nem erre vagyunk a legbüszkébbek, de akik a 90-es évek végén, 2000-es évek elején voltak gyerekek, valószínűleg időnként megejtettek egy-egy kamu hívást.

Amikor még a világ legmenőbb dolga volt az, hogy van egy mobiltelefonod (szürke kijelzős, pittyegős készülék), megesett, hogy szívesen megvicceltük egy-egy hívással az osztálytársainkat, barátainkat – persze szigorúan letiltva a számkijelzést!

Akkoriban nem volt gyerek, aki ne játszotta volna ezt el egyszer-kétszer.

 

Fényképezés megfontoltan

Ma már egészen más hangulata van a fotózásnak, mint régen.

Amikor csak elég előkapnod a telefonod, hogy lőjj egy képet, és annyi fotó lapul a számítógépeden, hogy még kedved sincs végigpörgetni őket, egészen más hangulata van a dolognak.

Régen hosszú ideig kérleltük a szüleinket, hogy vegyenek nekünk fényképezőgépet, és akkor is jól meg kellett gondolni, mit örökítünk meg.

Hiszen csak bizonyos mennyiségű fotót készíthettünk, és azokra is sokszor heteket kellett várnunk, míg előhívták őket, és megláthattuk, egyáltalán mit sikerült lefényképeznünk.

Mennyivel értékesebbnek érezzük ma ezeket a régi, előhívott képeket!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást