Dekorálj textilekkel kreatívan!

Dekorálj textilekkel kreatívan!

Címlap / Otthon / Dekor / Dekorálj textilekkel kreatívan!

Amikor a textilekről van szó, a legtöbben az asztalterítőre, esetleg a függönyökre gondolnak. Pedig az anyag felhasználásának rengeteg módja van, így nem érdemes leragadni ezeknél. Ha szabadjára engedjük a képzeletünket, akkor olyan egyedi darabokkal és megoldásokkal gazdagodhatunk, amilyenekről addig még csak nem is álmodtunk.

Függöny

Csak természetes, hogy ha a textilek felhasználásáról van szó, akkor elsőként a függöny kerül górcső alá. Mint arról már volt szó, nem kell feltétlenül ragaszkodnunk a boltban bizony borsos összegekért kapható sötétítőkhöz, hiszen az előállításunk nem olyan nagy ördöngösség.
Ehhez csak anyagra lesz szükségünk, amit azonban rendszerint sokkal olcsóbban beszerezhetünk, mint egy kész függönyt.

Ülőgarnitúra

Amikor változik a szoba képe, mert új színvilágot adunk neki, akkor sokszor az ülőgarnitúra már nem illik a miliőbe. Ezt orvosolhatjuk azzal, ha egyszerűen kihajítjuk teljesen jó fotelünket, és veszünk egy újat, vagy úgy, hogy áthúzzuk.
Tény és való, hogy nem egyszerű a feladat, de nem is kivitelezhetetlen, ráadásul ezzel megnyílik előttünk az út, hogy valami eredetit és egyedit alkossunk. Mondjuk egy patchwork kanapét. Kép forrása: dreamshappyhings

Szék

Rendszerint a konyhában, az ebédlő asztal körül használt székek kiesnek az érdeklődési körből, amikor a textilekről kezdünk beszélni.
Pedig ezek a darabok sokkal könnyebben átalakíthatóak, mint mondjuk egy fotel, és bizony hatalmas hangulati változásokat lehet elérni az áthúzással. Sőt, akár az egész széket is boríthatjuk textillel, mint egy esküvőn. Ettől elegáns és előkelő megjelenést kap.

Szekrények, ágytámlák

Egy éjjeliszekrény, ágytámla vagy komód átalakítása egy kicsit jobban keretek közé van szorítva, hiszen „csak” a festékek és pácok közül tudunk válogatni. Vagy mégsem? Hiszen a fa felületeket is tökéletesen lehet borítani anyaggal, csak a rögzítésre kell odafigyelni.
Hogy nem egyszerű feladat, és sok időt igénybe is vesz, az biztos, cserébe azonban olyan csodálatos bútorokat kaphatunk, amikkel garantáltan nem találkoztunk még a boltok polcain.

Ajtó

Ezen a vonalon elindulva tulajdonképpen szinte minden borítható anyaggal, így az ajtók is. Biztosan sokan emlékeznek még azokra a főnöki ajtókra, melyek bőrrel lettek borítva, akár csak az ülőgarnitúrák.
Persze nem kell ilyen messzire menni, de egy szép anyaggal igazán különleges megjelenést tudunk biztosítani egy egyszerű ajtó számára is.

Fal

Természetesen a textilek díszítő funkcióját remekül lehet használni a falon is. Gondoljunk csak a faliszőnyegekre, vagy a hatalmas, keretes képekre. Ezeket is elkészíthetjük textilekből, de akár az egész falat is burkolhatjuk velük.
Ha pedig a fehér falra olyan módon erősítünk textilt, mintha az színházi nagyfüggöny lenne, akkor a teret bensőségesebbé, és meghittebbé tehetjük.

Térelválasztó

Amikor textilekről van szó, akkor nem szabad elfelejteni, hogy nem csak a burkolást és a sötétítést tudjuk megoldani a segítségükkel. Ennél természetesen sokkal szélesebb körben lehet őket alkalmazni. Akár spanyolfalat is készíthetünk belőlük, ami nagyon romantikusan mutat mind a hálóban, mind pedig a fürdőszobában.
Ha ezt a hatást szeretnénk erősíteni, ráadásul egy kissé szexissé is szeretnénk tenni, akkor használjunk fekete csipkét. Egyéb esetekben is tökéletes lehet a textil, mint térelválasztó, akár szellősen gondolkozunk (például egy olyan függöny, mely „foltokból” áll, ám hézagokkal van összevarrva) akár tömör, ajtószerű megoldásról van szó.A textilekkel érdemes kreatívan bánni az otthonunkban. Ha ezt tesszük, akkor igencsak egyedi, és persze a személyiségünkhöz tökéletesen passzoló tereket tudunk létrehozni.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!