Ha ma még nem néztél cuki állatos videót, ez legyen az első!

Ha ma még nem néztél cuki állatos videót, ez legyen az első!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ha ma még nem néztél cuki állatos videót, ez legyen az első!

Az alábbi videóban öt percnyi cuki mosómedve bolondozás látható, amit vadon élő vagy épp lakásban nevelt állatok követtek el:

A mosómedvék rendkívül ügyesek, minden érdekli őket, meglehetősen bátrak és ellopnak bármit, ami felkelti az érdeklődésüket. Méretét tekintve akkora, mint egy kisebb testű kutya vagy egy jól megtermett macska. Számos közismert alkotásban kapott már jelentős szerepet, ilyen például a Mosó Masa mosodája című gyermekkönyv címszereplője, vagy a Túl a sövényen című képregénysorozat és animációs film egyik fő karaktere, Stikli. Bohumil Hrabal Sörgyári capriccio című művében Pepin bácsi egyik történetének főszereplője egy mosómedve, itt hangzik el a szinte szállóigévé vált „Unatkozik? Vásároljon mosómedvét!” szlogen. 

Hazánkban tilos mosómedvét tartani

Mivel a közösségi médiában legtöbbször otthoni körülmények között bukkan fel vicces helyzetekben egy cuki mosómedve, sokan azt hiszik, ez természetes és egyre többen szeretnék háziállatként tartani. A hazai törvények azonban nem úgy tekintenek erre a szőrös kis ragadozóra, mint egy megszelídíthető plüssmacira, emiatt 2010 óta tilos háziállatként tartani. Sőt, ha mégis felbukkanna valahol szabadon, egész évben lehet vadászni rá. 

A tiltott állattartásnak komoly szankciói vannak Magyarországon. Az első lépés, hogy a hatóság elkobozza az állatot. Ha szerencséje van, akkor befogadja egy állatkert, például a fővárosi, ahol jelenleg is élnek mosómedvék. Ha nincs olyan szerencsénk, akkor vadhúsként feldolgozható az állat. A világ egyes részein sajnos ma is tenyésztik a bundájáért, más testrészeit pedig elfogyasztják.

A mosómedve háziasításával persze többen is próbálkoztak az elmúlt évtizedekben, ám nem jártak sikerrel. Ennek az az oka, hogy az állat szeret kárt tenni a környezetében, emellett időnként rátámad a közelébe kerülő más élőlényekre. Negyven éles fogat felvonultató fogsorával, erős karmaival és elszántságával meglehetősen veszélyes tud lenni, ha egy macska vagy egy hadonászó kisgyermek kerül a közelébe.

A tiltás ellenére minden évben felbukkan egy-két példány hazánkban is, legyen szó erdőről vagy lakott területről. 2018-ban ötöt, míg 2019-ben négyet lőttek ki a vadászok. Szakemberek szerint rendkívül gyorsan szaporodik, ezért invazív fajnak tekinthető. Ha megfelelő élőhelyet talál magának, beköltözhet a padlásunkra vagy a garázsba és előszeretettel dézsmálja a kukában talált maradék élelmet éjszakánként. Nappal összegömbölyödve, békésen alszik. 

clark42/istockphoto.com

A mosómedvék felelősségteljes tartása

Magyarországon egyre többen kezdeményezik a hatályban lévő törvény módosítását és szigorú feltételek mellett engedélyeztetnék a mosómacik házi tartását. A szigorú feltételek közé tartozna a kötelező ivartalanítás, azonosító chip behelyezése, megfelelő méretű, jól zárható kifutó építése a szabadban. A tiltás ugyanis nem képes mindenkit megakadályozni abban, hogy Ausztriából vagy Romániából beszerezzen egy példányt majd titokban, orvosi és egyéb tanácsadás nélkül tartsa. 

A hazánkban felbukkanó (és kilőtt) állatok szinte mindegyikéről kiderül utólag, hogy háziállatként tartották korábban. A cuki kis mackó azonban 2-3 éves korára meglehetősen agresszívvá tud válni, amikor eléri az ivarérettséget és ilyenkor sajnos a felelőtlen tulajdonosok kinyitják számukra a kaput, menjenek, amerre látnak. 

Felelős állattartóként javasolt továbbra is a mosómedvékről készült vicces videókban gyönyörködni. Ha pedig élőben is szeretnénk látni egyet, látogassunk el valamelyik vadasparkba, ahol számukra ideális körülmények között élnek és szaporodnak. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást