Család / Életmód

4 csodálatos gyerekkönyv fontos tanulságokkal

4 csodálatos gyerekkönyv fontos tanulságokkal

Olyan gyerekkönyveket mutatunk, amelyek felnőttként is meghatják, elgondolkoztatják az embert. Emberi viszonyokról, az elfogadásról, a törődésről, a szeretetről, a barátság erejéről mesélnek, így szülőként fontos üzeneteket adhatsz át a történeteken keresztül a kicsiknek.

Mimi és Liza

Gyönyörű alapgondolatot sugall a Mimi és Liza című mesekönyv borítója. A tiszta, érdek nélküli barátságban az a szép, hogy elfogadod a másikat úgy, ahogy van. Liza lát, Mimi vak, az egyikük szeme nyitva, a másiké csukva, de együtt látnak igazán. Az empátiára nevelő történet két kislány barátságáról szól.

A vak Mimi a világot a kezével, a fülével és az orrával érzékeli. Liza aktív, érdeklődő, azonnal megkedveli Mimit, így kettőjük között hamar szoros lesz a kapocs. Bár Mimi nem lát, de képzelőereje nagyon élénk. A bájos mesében a két lány a fakockák közt saját világot teremt magának, együtt színezik ki a szürkemániás házfelügyelőnő lelkét, és krétarajzaikkal kirángatják melankóliájából.

Az élénk színekkel teli mesekönyv a másik ember elfogadására tanít, valamint a kölcsönös bizalmon alapuló barátság értékét hangsúlyozza. Nem véletlenül nyerte el ez a szépséges mesekönyv a gyermek-és ifjúsági könyv kategóriában a Legszebb könyv díját Szlovákiában 2013-ban.

A Fehér Hercegnő és az Arany Sárkány

Finy Petra a kínai mitológia elemeit felhasználó, A Fehér Hercegnő és az Arany Sárkány című meséje egy különleges szépségű hercegkisasszonyról szól, aki a földi birodalmak egyikében sem érzi magát teljesnek és boldognak, reményeinek beteljesülését nem az emberek közt találja meg. A megkapó és misztikus vizuális világú mesekönyv a távoli Kínába kalauzolja olvasóit, a kimonók, teák, rizsporos arcú, piros ajkú nők közé, a csodatevő sárkányok világába.

Itt él Bái hercegnő, akinek porcelánfényű a szemhéja és pecsétpiros a szája – szépsége határtalan. Bái hercegnő fehér bőre miatt azonban nyugtalanítja a férfiakat. A tiszta erkölcsű hercegnő kirekesztettnek érzi magát mássága és különlegessége miatt, ezért lelke és teste elvágyódik egy másik világba. Patakhangú cseppcsengettyűjével meg tudja szólítani az égi és földi sárkányokat, akik elrepítik őt e szabályokkal, konvenciókkal, gyűlölködéssel és értetlenséggel teli világból. A hercegkisasszony úgy dönt, szeretne Fehér Sárkányként élni, hogy ő felügyelje a lelkeket és kiűzze belőlük a sötétséget. Megható mese tele szimbólummal.

A pingvin és a kisfiú

Töredelmesen bevallom, hogy felnőtt létemre rendesen megkönnyeztem ennek a mesének a történetét. Az esetlen kis pingvin és a segítőkész kisfiú találkozása rámutat az igaz barátság mibenlétére.

Oliver Jeffers A pingvin és a kisfiú című mesekönyvében a kisfiú egy reggel egy szomorú pingvint talál az ajtajában. Azt gondolja, hogy a kis elesett állat eltévedt, vagy haza akar találni, ezért elviszi őt a Déli-sarkra. Otthagyja abban a hitben, hogy jót tett, hazautaztatta a kis jövevényt. A pingvinke azonban egy esernyőn utazva a kisfiú után megy – ő ugyanis barátra vágyik, cinkostársa, pajtásra.

A megható meséhez maga a szerző készített illusztrációkat, de animációs mese is készült a történetből.

Sárkány a lépcsőházban – Jancsi meséi

A sajátos, zsírkrétarajzokra emlékeztető illusztrációkkal teli, egyedi formájú mesekönyv főhőse egy átlagos kisfiú, aki bérházak közt, nagyvárosban él. Nádori Lídia meséjében nem a tündérhon, nem a tökéletesség világa jelenik meg, sokkal inkább a hétköznapok tapasztalatai, csalódásai, vágyai, örömei, ahogy azt egy kisgyerek látja, tapasztalja, megéli.

Jancsi látja az élet nehézségeit, a családja szétbomlását, a szirénázó mentőket, az utcán heverő szemetet is. Nem a minihősök életét éli, nem megy varázslatos szigetekre és nincsenek természetfeletti képességei. De a mese megmutatja azokat a rejtett csodákat, amik a lépcsőfordulókban, a játékautóban, a játékkupac mögött, és a kisboltokban bújnak meg.

A nagymama halálát, másvilágra költözését szívszorongatóan, ám mégis lélekmelengetően meséli el a történet. Szimbólumokkal meséli el a halál, az elmúlás tényét, és segít annak feldolgozásában. Csodaszép könyv.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást