Kék csempék a kék óceán partján – A csodálatos Portó

Kék csempék a kék óceán partján – A csodálatos Portó

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Kék csempék a kék óceán partján – A csodálatos Portó

A portugál fővárostól alig egy órás repülőútra, északra található Portó, ami Lisszabonhoz képest talán valamivel kevesebb turistát vonz, de még mindig igazi paradicsom azoknak, akik történelmi utcácskákra, mediterrán épületekre, festői hangulatra és napsütésre vágynak – meg persze jó borokra, aminek Portó évszázadok óta a hazája.

Napsütésben, szürkeségben is gyönyörű

Portóban számítani kell arra, hogy mivel Lisszabonhoz képest északabbra fekszik, az időjárás sem annyira kiszámítható, és bár a parkokban pálmafák állnak, a hőmérséklet nem mindig trópusi.

Az óceán közelsége miatt az időjárás változékony lehet, nem ritka, hogy a délelőttök hűvösek, borongósak, délutánra azonban szikrázni kezd a nap.


A sokszínű Málta: álomsziget a Földközi-tengeren


Portó jó időben, napsütésben hamisítatlan mediterrán városka hangulatát kelti, de a hegyoldalban álló történelmi épületek borult ég mellett is lélegzetelállító látványt nyújtanak, az egész város hangulata megváltozik ilyenkor.

Jó borok, finom ételek

Portó, illetve a folyó túlpartján álló Gaijja partjain még ma is sorakoznak a kis halászhajók, melyek többsége már csak turisztikai célokat szolgál, de a halászat még mindig fontos szerepet tölt be a város életében.

Ebből következően természetesen a friss tengeri herkentyűk is igazi helyi specialitásnak számítanak, ezeket jellegzetesen csak meggrillezik és finoman fűszerezik, igazán könnyű fogásként tálalva őket.

A helyi borokat kihagyni vétek lenne, de nem ijedj meg, ha valamelyik italnak angolos hangzású neve van: évszázadokkal ezelőtt a britek invesztáltak pénzt a portugál borászatba, így sok helyi bornak angol neve van, de ettől még hamisítatlan portugál nedű.

A kék csempék városa

Egész Portugáliában jellegzetesek a csempeborítású épületek, melyek többnyire kék, esetleg zöld vagy sárga színekben pompáznak.

Portóban a leggyakoribb építőanyag a gránit, és a szürke köveket takarták el a gyönyörűre festett csempékkel, ami idővel a város védjegyévé vált.

Érdemes felkeresni a helyi vasútállomást, mert a belső tereket a jellegzetes csempelapok díszítik, a képek pedig a helyi borászok és mezőgazdászok történelméről mesélnek.

Portóban komoly problémát jelent, hogy még néhány évvel ezelőtt is több ház volt lakatlan, mint amennyiben laktak, így teljesen életszerű kép, hogy az utca egyik oldalán gyönyörű, színes falú épületek állnak, vele szemben pedig bedeszkázott ablakú, omladozó házak szomorkodnak.

Katolikus ország

Portó hagyományosan katolikus ország, és bár Portó fiataljai például kifejezetten pezsgő és nagyon is liberális szemléletű hétköznapokat élnek – a graffiti teljesen elfogadott része a street artnak, szinte mindenki ismer mindenkit és nagyon gazdag a kulturális élet – a régi idők nyomát a mesebeli templomok őrzik, amelyek hol hatalmas gránátépületként magasodnak a város fölé, hol a már említett kék csempékkel jelentenek színes foltot a tájban.

A város közepén állva az ember bármerre néz, tornyokat lát, és ezeket érdemes is követni, mert mindegyik templom különleges látnivaló.

Zöld kertek a szürke gránit között

A szürke gránithoz a színeket Portóba nem csak a kék csempék hozzák el, hanem a gyönyörű kertek is: a helyi kortárs művészeti múzeum francia parkja mindenképpen megér néhány óra bolyongást, de a belvároshoz közelebbi Jardind do Palácio de Cristal kertje, ahol csobogók, kerti tavak, sövénylabirintusok, a jellegzetes csempékkel kirakott padok és a kertben szabadon sétáló pávák mellett a tengerbe torkolló folyó látványával is kényezteti az idelátogatókat, szintén olyan látványosság, amit még sokáig nem felejt, aki Portóba, a kék csempék, a finom borok és a romantikus kis utcácskák városába látogat.

.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást