Család / Egészség / Életmód / Párkapcsolat / Szerelem

A várandós nők férjei magukon is furcsa tüneteket észlelnek

A várandós nők férjei magukon is furcsa tüneteket észlelnek

Ki gondolná, hogy valójában kifejezetten gyakori, hogy amikor egy pár szembesül a várandósság hírével, nem csak a nőnél kezdődnek meg a terhességi rosszullétek? Ennek a jelenségnek ma már a kutatók nevet is adtak. Szakértők couvade-szindrómának hívják, és egy olyan pszichoszmatikus tünetegyüttesként jellemzik, ami a kismamához közelálló családtagoknál alakulhat ki.

Ebben az élményben leginkább az apuka áll közel hozzá, ő részese nap mint nap a baba fejlődésének. Ezért elsősorban férfiaknál jelentkezik, de ez egyébként nem törvényszerű. Ha például te nagyon közel állsz az anyukádhoz, és mindent megosztasz vele a várandósság idején, ráadásul sokat találkoztok személyesen, akkor akár nála is kialakulhat!

Terhességi rosszullétek pároknál
vadimguzhva/istockphoto.com

A couvade-szindróma során az adott személy általában olyannyira egy hullámhosszra kerül a várandós anyukával, hogy nála is bekövetkezik némi változás a hormonszintben. Ez hányingert, szédülést, fáradtságot, és még álmatlanságot is okozhat.

Az okokat mai napig kutatják

Noha ez a jelenség még sok helyen egyáltalán nem ismert (rengeteg orvos nem foglalkozik vele, sőt, sokan nem is fordulnak ezzel doktorhoz), a szakértők véleménye megoszlik azon a téren, hogy mi válthatja ki. Ennek ellenére viszont egyre többször találkoznak a szindrómával férfiak körében, és mára úgy vélik, kifejezetten sok párt érint.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást