VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Ha ősz, akkor előkerülnek a jó öreg, klasszikus őszi-téli alapanyagok, mint szőlő, sütőtök, gesztenye, fahéj és szegfűszeg. Az utóbbi években szerintem mindannyian megtanultunk nyitottan állni az alapanyagok hagyományostól eltérő felhasználásához – elég, ha csak a vegán, nyers süteményekre vagy a maglisztekre gondolunk. Tehát nem nagy újdonság az sem, hogy a sütőtököt nem csak sütve vagy levesnek érdemes fogyasztani, hanem akár kekszet is készíthetünk belőle!
A sütőtök élettani hatásait tekintve magas rost- és vitamintartalma miatt kedvelt. Gyulladáscsökkentő és béltisztító hatása is van, valamint pattanásos bőr kezelésére kifejezetten ajánlott.
Aki diétára adja a fejét, tudja, hogy a túl sok szénhidrátbevitel az egyik legnagyobb ellenségünk. De persze azt is megtanultuk, hogy vannak jó és rossz szénhidrátok. A jó szénhidrátok közé általában a növényi, alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat soroljuk, melyek lényege, hogy nem emelik meg túlzottan a vércukorszintünket fogyasztás után. Ilyenek a babfélék, hüvelyesek, különböző gyökérfélék (cékla, karalábé, retek), és a sütőtök.