8 biztos jel, hogy nincs rendben az étrended

8 biztos jel, hogy nincs rendben az étrended

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 8 biztos jel, hogy nincs rendben az étrended

Reflexből salátát rendelsz az étteremben, és mindig előre csomagolod a hétköznapi ebéded? Ezek dicséretes döntések, ám nem feltétlenül jelentik, hogy a táplálkozásod egészséges. A következő jelek arról árulkodnak, hogy itt az ideje átgondolnod egyet s mást a kajálást illetően.

A csirke szerinted unalmas

Tudod, hogy a csirkehús egészséges, hiszen a mellfilé tele van fehérjével, de a nevének hallatán az ízlelőbimbóid mégis sztrájkba kezdenek? Amennyiben a szárnyas negatív érzéseket ébreszt benned, nézz utána a végtelen elkészítési lehetőségeknek!
Senki sem mondta ugyanis, hogy mindig csak natúr módra, illetve ugyanazokkal a párolt zöldségekkel eheted. Arról nem is beszélve, hogy például a „hasonló műfajú” pulyka is várja, hogy felfedezd…

Mindig ugyanazt csomagolod ebédre

Az angolszász országokban kétszersültből, paradicsomból, salátából, sonkából és almából áll az egészséges előre csomagolt ebéd – ami az első néhány alkalommal még finom is, de hát mindenre rá lehet unni.
Akármi legyen is az irodai kajád, ha mindig ugyanaz lapul a dobozodban, koránt sem szerencsés választás. Sőt, a hozzávalók, valamint az elkészítési módok variálása biztosítaná a változatos tápanyagbevitelt.

Sok egészségtelen kaját posztolsz

Ne is tagadd, egy-egy guszta fogás láttán biztosan feltámad benned a kísértés, hogy posztolt a Facebookon, az Instagramon vagy bármelyik közösségi médiumban.
Ha viszont tele van hamburgerrel, pizzával, baconnel és sült cuccokkal a profilod, hiába tűnik úgy, hogy többnyire salátázol – nyilvánvaló, hogy a napi egy egészséges étkezés mellett azért kevésbé dicsőséges ételek is lecsúsznak a torkodon…

Éhezel

Sóvárogsz, vágyakozol, korog a gyomrod… Mindennap több órán keresztül csakis az evésre gondolsz. Nos, az egészséges étrendnek nem része a szenvedés és a koplalás. Sőt! Aki igazán odafigyel magára, öt-hat alkalommal eszik naponta, hogy folyamatosan pörögjön az anyagcseréje, s még átmenetileg se legyen tápanyaghiánya.
Éhezés esetén sajnos tartalék üzemmódra kapcsol a szervezeted, ami a metabolizmus lassulásával, továbbá fokozott zsírraktározási hajlammal jár.

Gyakran rendelsz

Ha gyakrabban rendelsz kaját vagy eszel kifőzdében, mint hetente egyszer, akkor jó eséllyel elvesztetted az irányítást a tápanyagbeviteled felett. Ez alól csak az az eset jelent kivételt, ha valami szuperegészséges étkezdét találtál, ahol szemügyre is veszed a tápértékeket.

Amennyiben viszont fogalmad sincs róla, mennyi zsiradékot, szénhidrátot, fehérjét és rostot rejtenek az általad fogyasztott fogások, nem mondhatod, hogy egészségesen táplálkozol.

Mindig üres a nasifiókod

Tudjuk, hogy van egy titkos szeglet valahol az irodában vagy (inkább és) a lakásban, ahol a dugi édességet tárolod. Ezzel semmi gond, hiszen egy kis élvezet neked is jár – na, de mi van akkor, ha úgy érzed: folyton újra kell töltened a készletet?
Amennyiben így áll a helyzet, nincs más megoldás, mint mostantól tudatosan figyelni, „hová tűnik” a tartalék desszertek. Akár egy cetlin vagy a telefonodon is jegyezheted, mikor dézsmáltál utoljára, s mennyi fogyott belőle.

Fáradtan vásárolsz

Mivel az összetevők beszerzése kulcsfontosságú az egészséges táplálkozás szempontjából, ezért nem engedheted meg magadnak, hogy hullafáradtan shoppingolj. A bevásárlás összetett feladat, amelynek során a kínálatot, az árakat, az akciókat és persze a saját igényeidet is szem előtt kell tartanod.
Ha nem tudsz eléggé koncentrálni ilyenkor, akkor még az is előfordulhat, hogy egészségtelen élelmiszerekkel telik meg a konyhai polc. Márpedig kizárt, hogy a mirelit pizzából lazacsalátát varázsolj…

Minden trendi kaját lenyomsz a torkodon

Nagy fintorogva lenyeled a quinoát, az azték zsályamagot és minden olyasmit, amit éppen szuperételnek kiáltott ki a kedvenc magazinod? Tény, hogy minél több ízt érdemes megkóstolnod, ám senki sem várja el tőled, hogy az evés öröméről az egészség fejében lemondj. Tudományosan bizonyított tény: nem kell minden trendiséget rögtön beépíteni az étrendedbe az egészséges táplálkozáshoz.
Ha nem ízlik valami, hát hanyagold! Az egészséges táplálkozás mellett az is elengedhetetlen, hogy rendszeresen mozogj. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint hetente legalább 150 percre van szükséged az egyensúly megőrzéséhez.

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!