Egészség / Életmód

Meglepő tények a bipoláris zavarról, amiről kevesen tudnak

Meglepő tények a bipoláris zavarról, amiről kevesen tudnak

A gyerekeket is érinti

Ha sikerül is felismerni a betegséget, az legtöbbször csak tinédzserkorban, vagy fiatal felnőttkorban történik meg, pedig sajnos a gyerekeket sem kíméli. Náluk azonban sajnos még nehezebb diagnosztizálni, mert a tünetek könnyen nézhetőek szorongásos vagy figyelemzavaros betegségek szimptómáinak. Mikor a beteg a ciklus mániás szakaszában van, könnyen nézheti az orvos figyelemhiányos hiperaktivitás zavarnak (ADHD-nak), ugyanis a pörgő gondolatok, a koncentrációra való képtelenség, a nyugtalanság és az, hogy az illető nem képes egyhelyben megülni, sajnos erre is utalhatnak.

Ne úgy képzeld, hogy depresszió és nevetés között ingadozik a beteg

Talán a legelterjedtebb hiedelem, hogy a bipoláris zavarral küzdő személy az egyik percben még búskomor és sír a másikban pedig feldobódott és nevetgélve ugrál örömében.

A depresszió és a felfokozott hangulat között nem percek, hanem hónapok vagy akár évek telnek el.

A betegséget nevezik „érzelmi hullámvasútnak” is, és azért is ismerhető fel csak nehezen, mert gyakran keverik a borderline személyiségzavarral is, ami szintén a szélsőséges hangulatingadozással és érzelmi instabilitással jár.

Örökletes lehet

Azok az emberek, akiknek egyenesági rokonukat diagnosztizálták bipoláris zavarral, maguk is nagyobb eséllyel lehetnek érintettek. Például ha a szülő szenved a betegségben, a gyerekeinek 10 százalék esélye van arra, hogy ők maguk is bipolárisak legyenek. A bipoláris zavar a társadalom 1-2 százalékát érinti, a nemek közötti lényeges különbség nélkül. Pontos oka ma még nem ismert, de a genetikai tényező szerepe mellett szól, hogy a beteg családjában szinte minden esetben jelen van más rokonnál is a bipoláris zavar.

Adene Sanchez/istockphoto.com

A terhesség alatt súlyosbodhat

A terhesség minden esetben fenekesül forgatja fel egy nő életét – a legtöbb kismamáét többnyire pozitív irányban. Sajnos a mentális betegségekkel küzdő hölgyeket próbára teheti az áldott állapot. A bipoláris zavarral küzdő nők csaknem fele (45 százaléka) mondta azt, hogy betegsége súlyosbodott a terhessége alatt. Ez megnyilvánulhat visszaesésben, illetve depressziós vagy hipomán epizódban is.

Gyakran nézik depressziónak

A kutatások elég szomorú képet mutatnak, ugyanis egy beteg átlagosan nyolc évig jár orvoshoz a mentális panaszaival, mire végül helyesen bipoláris depresszióval diagnosztizálják.  Főleg akkor van ez így, ha éppen egy depressziós időszaka alatt keres fel szakembert. Nyilván ekkor fog nagyobb eséllyel orvoshoz menni, mikor levertnek érzi magát. Ilyenkor – mivel depressziósnak hiszik – legtöbbször antidepresszáns gyógyszerekkel kezdik kezelni, ami azért kifejezetten veszélyes, mert súlyosbíthatja a bipoláris zavar tüneteit és akár mániás epizódot is okozhat. A helyes kezelés a „hangulat stabilizáló” hatással bíró gyógyszerek használata. 

A legárulkodóbb jel a mániás epizód

A depresszív, lehangolt epizódot a bipoláris betegnél előbb-utóbb „felhangolt”, azaz hipomán epizód követi. Egy ilyen időszak árulkodó jelei a feltűnő energikusság és kreativitás, túlzott magabiztosság, kockázatvállaló, felelőtlen viselkedés (mint pl. a túlköltekezés), az alvás mellőzése, gyors beszéd és promiszkuitás. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást