Bipoláris a párom. Ilyen hatással volt a kapcsolatunkra

Bipoláris a párom. Ilyen hatással volt a kapcsolatunkra

Címlap / Életmód / Lélek / Bipoláris a párom. Ilyen hatással volt a kapcsolatunkra

A bipoláris zavar a teljes népesség kb. 1%-át érinti, így egyes becslések szerint Magyarországon 100 ezren szenvednek ebben a betegségben.

Vajon milyen előjelei vannak? Hogyan lehet felismerni és kezelni ezt a fajta betegséget, ami első körben mániákus energiabombaként csapódik le az emberben, majd követi egy mély depresszív hangulat?

A tavalyi évem borzasztóan fárasztó és pörgős volt. Páromról mindig is tudtam, hogy nagyon okos és intelligens ember, több tudás van a fejében, mint az átlag emberekében. Ezt bizonyította már az életünk során több alkalommal is, éppen ezért támogattam, mikor egy szuper dolgot talált ki, ami a környezetünkre és az emberek életére is jó hatással lehet.

Megjelentek a betegség első jelei

A gondok akkor kezdődtek, mikor nagy szervezések és pénzköltések vették kezdetüket és arra lettünk figyelmesek a családdal, hogy megváltozott a viselkedése. Nem az a nyugodt és szerény ember volt már egy ideje, mint akit a 7 év alatt ismertem.

Alig aludt, folyamatosan dolgozott valamin, túlpörgött, rengeteg új emberrel kezdte felvenni és tartani a kapcsolatot – mindez hónapokig, megállás nélkül.

Nem volt már a realitás talaján és habár éreztem, hogy valami elpattant benne, de nem tudtam hová tenni a dolgot. Egyszerűen nem értettem, hogy mi történik.

Olyan szinten kezdett elmérgesedni a helyzet, hogy én a gyerekekkel kénytelen voltam elköltözni, mert nem bírtam már egy idegen emberrel együtt élni, ugyanis annak éreztem őt. Nem értettük meg egymást és minden áldott nap gyomorgörccsel feküdtem és keltem. A tekintete is megváltozott. Állandóan a gép előtt ült és nem reagált sűrűn a külvilág felé, amit ha szóvá tettem, teljes mértékben tagadott.

Mivel a családunkban nagy az összetartás, ezért segítségükkel sikerült felismerni, hogy itt mentális zavar állhat a háttérben, méghozzá a bipoláris személyiségzavar. Minden negatív élmény ellenére igyekeztem úgy felfogni a dolgokat, hogy neki igenis segítségre van szüksége és nem hagyhatom magára.

10 nap különlétet randi követett és végre sikerült beszélgetnünk. Igyekeztem én és mások is rávenni arra, hogy menjünk egy pszichiáterhez, hiszen ő is érzi, hogy valami nincs rendben, hátha okosabbak leszünk és találunk számára megoldást.

Ez így is lett.

Sikerült felállítani a doktornak a diagnózist és átsegítette a páromat és minket is a mániákus részt követő depresszión. Beállított egy ideiglenes gyógyszert.

Habár én kifejezetten ódzkodom a gyógyszerek használatától, de ez esetben be kellett ismernem, nincs más választás. Meglepetésemre segített.

Sikerült megoldást találni

Azóta 5 hónap telt el és visszakaptam a szerelememet, a gyerekeim apját. Figyelünk a rendszeres táplálkozásra, a megfelelő alvásra és a közös minőségi idő eltöltésére is. Én kezdtem el dolgozni, mivel ő a munkahelyén felmondott még a mániákus stádiumban. Ő vigyáz a kicsikre. Ez a szerepcsere mind a kettőnknek hasznunkra vált, hiszen azóta jobban átérezzük egymás helyzetét és nagyobb a harmónia.

Meglepő, de rengeteg kapcsolat megy a bipolaritás miatt tönkre úgy, hogy a felek nem is tudnak arról, hogy a nagy változások hátterében ez a betegség áll. Ha a párunk teljesen kivetkőzik magából és számunkra indokolatlan döntéseket hoz, rengeteg energiával, kevés alvással tengeti napjait, akkor semmiképp se féljünk külső segítséget kérni. Az életünk a tét. Szüksége van rád, a szeretetedre és a türelmedre ahhoz, hogy ismét teljes, egészséges életet tudjon élni, ezáltal te is.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!