Szórakozás / Otthon

Bevásárlóközpont, edzőterem? Eláruljuk, hol van a legtöbb baktérium

Valószínűleg nagy szerencse, hogy nincs szuperlátásunk, és nem vesszük észre, mennyi baktérium van körülöttünk a mindennapok során. A legtöbbel gond nélkül felveszi a küzdelmet a szervezetünk, de azért jó, ha tudod, hogy például az edzőteremben vagy egy repülőn melyek a leginkább piszkos felületek!

Az edzőteremben

Mivel itt mindenki aktívan sportol, ami együtt jár az izzadással is, valószínűleg számodra sem meglepő, hogy nem éppen a legsterilebb hely az edzőterem.

Kutatások során azonban kiderült, hogy pontosan melyek a leginkább piszkos részei a konditeremnek.

Ez alapján kiderült, hogy a biciklin és a futópadon rengeteg baktérium tanyázik, de a legtöbb mégis a kézi súlyzókon található; 362-szer több baktériumot találtak szakértők ezeken a súlyzókon, mint például egy WC-ülőkén!

Lényegében ez érthető, hiszen ezeket senki sem takarítja el használat után, mások pedig így fogják őket kézbe.

 

A repülőgép belsején

Gyakori jelenség, hogy amikor valaki repülőre száll, utána hamar megbetegszik, és sokáig fújja az orrát.

Erről részben a keringetett levegő is tehet, hiszen órákig össze vagy zárva az emberekkel, így pedig gyorsan terjednek a bacik egyik személyről a másikra.

Azonban gondoltad volna, hogy nem a mellékhelység tartalmazza a legtöbb baktériumot a gépen?

Valójában felmérések szerint az ülések hátuljára rögzített tálcán tanyázik a legtöbb kórokozó, amikor pedig erre ráhelyezed az ételedet, könnyen be is jutnak a szervezetedbe.

 

A bevásárlóközpontokban

Az élelmiszerboltokban a dolgozók figyelnek a tisztaságra, és minden nap takarítanak, ám mindentől eltekintve itt is találhatóak olyan felületek, amelyeken hemzsegnek a baktériumok.

Érthető, hiszen például az influenzát okozó vírusok akár órákig életben maradnak a tárgyakon, ha pedig épp ezt érinted meg, te is elkaphatod a betegséget.

Egy boltban felmérések alapján a legtöbb kórokozó a bevásárlókocsik fogantyúján található, amelyet tologatva vásárolsz, de ugyancsak piszkosnak számít ilyen tekintetben a bankkártya automata, a gyümölcs részleg és a padló is.

Mindig moss kezet, miután hazaértél és kipakoltál!

 

Az legtöbb iskolában

A gyermekek immunrendszere fiatal korában egyébként sem túlságosan kifejlett, így nem csoda, hogy hajlamosabbak elkapni egymástól a betegségeket.

Kutatók viszont már azt is megvizsgálták, az átlagos iskolákban melyek azok a felületek, ahol a legtöbb baktérium bújik meg.

Talán téged is meglep, de rengeteg kórokozónak ad otthont az ebédlőben található műanyag tálca, mert bár alaposan elmossák őket, a baktériumok sokszor ügyesen megtapadnak rajtuk.

De ez nem minden, mivel a mellékhelységekben található csapokra is ugyanez érvényes; amikor a gyerekek megnyitják a csapot, a fogantyúról sok baktérium kerül át a kezükre.

Szerencsére ezeket általában gond nélkül legyőzi az immunrendszerük.

 

Az autód belsejében

Hiába, még a saját kocsidban is találhatók olyan felületek, amelyek otthont adnak a baktériumoknak, hiába kerítesz sort viszonylag gyakran a takarításra.

Mivel kétség kívül legtöbbször a kormányhoz és a váltóhoz nyúlsz hozzá vezetés közben, így egyértelműen ezek a legpiszkosabb részei az autód belsejének, de az ablakokon és a lábadnál heverő szőnyeg alatt is nagyon sok kórokozó bújik meg, évszaktól függetlenül.

A takarítás során ezekre érdemes különösen nagy figyelmet fordítanod; sőt, ne felejtsd el lemosni az ajtónyitó fogantyút is, hiszen ez az, amit mindenki megérint, ha beszáll a kocsidba.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást