Régen nem szívesen fogyasztottam hüvelyeseket a kellemetlen mellékhatások miatt. Majd jött egy étrendváltás az életemben, aminek következtében jobban utánajártam, mik okozzák a panaszokat és mit tehetek ellenük, hiszen ezek a rostokban és fehérjékben gazdag alapanyagok egyre több kutatásban bizonyítják jótékony hatásaikat. Szerencsére több megoldásra is ráakadtam, amik neked is segíthetnek, hogy többször és szívesebben tedd a tányérodra a hüvelyeseket!
3/3. Gondolj az emésztésedre is!
Az allergizáló, puffasztó ételeket mindenkinek célszerű személyre szabottan elkerülnie, de érdemes gondolni arra, hogy nem véletlenül egyre több és több a panaszt okozó élelmiszerek száma. A válasz a bélrendszerünk állapotában keresendő, ugyanis minél gyengébb az emésztőrendszerünk állapota, annál gyakrabban fogunk szembesülni a kellemetlen panaszokkal, a puffadással, hasmenéssel, vagy éppen a székrekedéssel.
A „mentes” táplálkozás jó pár külön cikket megérne, ami viszont biztos, hogy azzal nem fogsz ártani magadnak, ha segíted az emésztésedet. Ennek alapvető követelménye a rostban gazdag táplálkozás, ami hazánkban sajnos katasztrofálisan elhanyagolt tényező. Pedig éppen az ideiglenesen kellemetlenséget okozó rostok azok, amik képesek hozzájárulni a belek állapotának javításához. Ami pedig kifejezetten a hüvelyesekhez kapcsoló praktika, az a probiotikumok pótlása.
A jótékony baktériumok sokat segítenek abban, hogy az emésztés megfelelő formában menjen végbe, és nagymértékben lecsökkentik a kínzó tüneteket.
Képek forrása: bit245/Depositphotos.com, nata_vkusidey/Depositphotos.com