Nem puffaszt a bab, ha így főzöd meg. Bevált praktikák

Nem puffaszt a bab, ha így főzöd meg. Bevált praktikák

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Nem puffaszt a bab, ha így főzöd meg. Bevált praktikák

Régen nem szívesen fogyasztottam hüvelyeseket a kellemetlen mellékhatások miatt. Majd jött egy étrendváltás az életemben, aminek következtében jobban utánajártam, mik okozzák a panaszokat és mit tehetek ellenük, hiszen ezek a rostokban és fehérjékben gazdag alapanyagok egyre több kutatásban bizonyítják jótékony hatásaikat. Szerencsére több megoldásra is ráakadtam, amik neked is segíthetnek, hogy többször és szívesebben tedd a tányérodra a hüvelyeseket!

1/3. A klasszikus előkészítés – egy-két csavarral

Jól emlékszem, amikor a nagymamám méretes lavórban áztatta a babot, amiből aztán másnap mennyei levest készített az unokaseregnek. Ezt automatikusan utánoztam én is, de akkor még nem tudtam, hogy az áztatás nem csak azért hasznos, mert így hamarabb megfőnek a hüvelyesek. Manapság szinte minden száraz alapanyagot (ide értve a gabonaféléket is, különösen a finomítatlanokat) érdemes áztatni és ez a bio minősítésű termékekre is igaz. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy teljesen elszínezik az áztatóvizet – rengeteg káros anyagot lehet leönteni a lefolyóban már csak fél óra áztatással is.

Emellett az áztatás hozzájárul ahhoz, hogy az említett élelmiszerek fitinsavtartalma csökkenjen. A fitinsavakat más néven anti-tápanyagoknak is hívják, ugyanis nehezítik az adott alapanyagok ásványianyag-tartalmának felszívódását. További negatív hatásuk, hogy nehezítik a megfelelő emésztést, tehát felerősödik a hüvelyesek puffasztó hatása – minden bizonnyal innen indult ki az, hogy a hüvelyesek rosszat tesznek az emésztésnek és úgy általában az embereknek, de manapság már egyre több helyen megdőltek ezek a tévhitek.

A lényeg tehát az alapos áztatás, amin tovább javíthatsz, ha a vizet kevés almaecettel, vagy frissen facsart citromlével gazdagítod, ugyanis a savas közeg elősegíti a folyamatot.

Az öblítést követően érdemes úgy főznöd a hüvelyeseket, hogy néhányszor frissíted rajtuk a vizet. Tehát felteszed főni (ízesítés és további alapanyagok nélkül), majd két-három alkalommal, amíg még elszínezi a vizet, leszűröd és frisset teszel alá. Ha olyan hüvelyest választasz, ami lassabban fő meg, keletkezhet a víz tetején hab, ezt is nyugodtan lemerheted.

2/3. Főzd meg alaposan!

A hüvelyesek nem csak akkor puffasztanak, ha nem sikerült a lehető legnagyobb mértékben megszabadulnod fitinsavtartalmuktól, hanem akkor is, ha nem főzöd őket kellően puhára. Persze, a mai rohanó világban kevés embernek van ideje hosszú órákon át főzni a hüvelyeseket, ezért sokan választják a szintén nem túl rossz konzerveket, de ezeknek inkább kiegészítő, alkalmi lehetőségnek kellene lenniük. Szerencsére a főzési folyamat is gyorsítható néhány trükkel.

Először is, ha egy csapott kiskanálnyi szódabikarbónát teszel a hüvelyesekhez, akkor azok gyorsabban megfőnek majd.

Másodszor pedig ideje beszerezned egy kuktát, ami tökéletes társad lehet a konyhában. Segítségével minden ételed a szokásos idő töredéke alatt elkészülhet, miközben finomabb, puhább lesz, és még a sok felesleges pára miatt sem kell aggódnod.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»