A benned rejlő életerő, a csí – Hogyan segítheted az áramlását?

A benned rejlő életerő, a csí – Hogyan segítheted az áramlását?

Címlap / Életmód / Ezotéria / A benned rejlő életerő, a csí – Hogyan segítheted az áramlását?

A csí mindenütt jelen van. A hagyományos kínai nézet szerint a világegyetemet betöltő anyag, állandóan megújuló, teremtő energia, ami folyamatos mozgásban van. Kapcsolatot teremt a két világ, vagyis a látható és a láthatatlan világok között. Magát az emberi testet is áthatja. Az az ember, aki képes egyensúlyba hozni magában és szabadon áramoltatni a csít, az egészséges, hosszú életet biztosíthat magának!

Az életerő használatának alapelve természetesen sok kultúrában és vallási hagyományban megjelenik mintegy közös pontként. Japánban „kinek”, Indiában „pránának” vagy „shaktinak” hívják. Az ókori egyiptomiak ezt „kának”, míg az ókori görögök „pneumának” nevezték. A keresztények számára a „Szent lélek”. Afrikában „hamu”, ellenben Hawaiiban „ha” vagy „mana” néven ismert.

Mindannyian más csível rendelkezünk. Ha képesek vagyunk egyensúlyban tartani, nemcsak a fizikai egészségünket biztosíthatjuk vele, hanem a lelki, szellemi és érzelmi jólétünket is. Éppen ezért a csí képes befolyásolni az előbb említett területeket is. Vagyis a csí felelős a testünkben minden végbemenő folyamatért. 

Többféle csí létezik

A kínai orvoslás és a csikung gyakorlói sokféle csít azonosítottak. Ott van például a Szülői Csí, ami a velünk született életerő. Ezt kaptuk a szüleinktől. Nagyban befolyásolhatja az, hogy milyen életmódot folytatott az édesanyánk a terhesség ideje alatt és milyen egészségnek örvendett az édesapánk a fogantatásunk idején.

De van Szerzett Csí is, amit az élelmiszerekből, a vízből, a levegőből szívunk magunkba. A harmadik nagy kategória az Esszenciális Csí, amelyet a családunk felépítése határoz meg, és magyarázatot ad arra, miként öröklődnek bizonyos betegségek generációról generációra. Emellett létezik Tiszta Csí is, ami mondhatni a természet csíje. Az emberi testet védő burokra is külön csíre tekintenek. Sőt, a szerveink is saját csível rendelkeznek. 

microgen/depositphotos.com

A kiegyensúlyozott és szabadon áramló csí egyenlő az egészséggel

A csikung és a kínai orvoslás alapja abból áll, hogy a kiegyensúlyozott és szabadon folyó csí egészséget ad, míg ha stagnál vagy kiegyensúlyozatlan, az betegséghez vezet.

Ez nem csak az emberi test szintjén igaz, hanem a természetes tájak – hegyek, folyók, erdők illetve az ember alkotta építmények – házak, irodaházak és parkok vonatkozásában is, amelyek szintén hatással lehetnek ránk.

Ugyanakkor, ha nincs egyensúlyban a csí, felborul a bennünk lévő Jin-Jang egyensúly is, ami olyan ellentétpárokat képvisel, mint Nő-Férfi, Fény-Sötétség, Mélység-Magasság. Vagyis nem pusztán az a probléma, hogy betegek leszünk, hanem ezek a minőségek is elbillennek bennünk.

Mivel segítheted elő a csí megfelelő áramlását?

Kezdjük magával a csikunggal, ami egy ősi kínai energiatorna és meditáció egyben. Serkenti a csí keringését a testben. Aztán biztos hallottál már a tai chiről. A megfelelő mozgássorral, illetve gyakorlatsorokkal ösztönözheted a benned rejlő csít.  Ugyanezt szolgálja az akupunktúra is, amelynek segítségével – pontosabban a tűkkel – felszabadítják az elzáródott energia-útvonalakat. A kínai orvoslás alapját képezik a gyógyfüvek is, vagyis bizonyos gyógyfüvek energetikai tulajdonságainak felhasználásával ugyancsak fokozható, helyreállítható a csí.

A meditációval a különböző légzőgyakorlatokkal is megteheted ezt. Míg a feng shui úgy szolgálja a csínket, megfelelő teret hoz létre az életerőnk szabad áramlásához. Ám a masszázzsal is lehet élénkíteni a csí áramlását, illetve bizonyos harcművészeti formákkal is, mint amilyen a karate, a kendo vagy az aikido. Ugyanis a japán ki egyet jelent a belső erővel és az összpontosító képességgel is, amelynek révén legyőzhetjük az akadályokat.

Emellett oda kell figyelni arra is, hogy mennyit pihenünk. Fontos a minőségi és egyben elegendő alvás is a csínk számára. Ahogy a helyes életmód is, vagyis meg kell találnunk a nekünk legmegfelelőbb étrendet és egyúttal mozgásformát is. 

Talán egy kicsit bonyolultnak érezheted az egész csít és azt gondolod, túl sok mindenre kell odafigyelni ahhoz, hogy hozzájussunk a tiszta életerőhöz. Ám az igazság az, hogy mindezt egyébként is meg kellene tenni önmagunkért. Szóval megéri a fáradtságot, hogy megteremtsünk a legmegfelelőbb körülményeket a csínk számára. Mikor százévesen is jó egészségnek örvendesz majd, hálás leszel érte!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást