„A bélrendszer az új agy!” Tisztítsd meg és az agyad is jobban pörög majd

„A bélrendszer az új agy!” Tisztítsd meg és az agyad is jobban pörög majd

Címlap / Életmód / Egészség / „A bélrendszer az új agy!” Tisztítsd meg és az agyad is jobban pörög majd

A bél az új agy

Mostanában vevőcsalogató úgy eladni egy terméket, hogy a bélrendszert agyi fontosságú területként tartjuk számon. Ezért terjedt el a „bél az új agy” szlogen és általa a rengeteg tisztítókúra. Mindenképpen érdemes kímélni és pihentetni, de ehhez az szükségeltetik, hogy megértsük a működését. 

A belek és az agy kapcsolata

Szoktuk mondani, hogy bizonyos helyzetekben „görcsbe rándul a gyomrunk”, „megfekszi valami a gyomrunkat”, vagy éppen felfordul bizonyos érzések láttán, hallatán. Ezek a testi érzések mind lelki eredetűek. Stressz hatására görcsbe rándulhat a gyomrunk, további lelki problémák pedig akár a rossz emésztésért is felelősek lehetnek.

Minden ilyen lelki eredetű baj az agyunkból indul, onnan kivetítve az érzéseket.

Bél-agy tengelynek nevezik az agy és a bél közötti kommunikációs hálózatot. Az agyban érzelmek hatására hormonok keletkeznek. Például a szerotonin, vagyis ismertebb nevén a boldogsághormon nagy része a bélben termelődik. Szintén itt termelődnek még olyan hormonok, melyek felelnek a félelem és szorongás érzés szabályozásában. Továbbá a bélben élő mikorbák termelnek más olyan anyagokat is melyek befolyásolják az agy működését. Befolyásolják a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokat, ezért olyan fontos, hogy megőrizzük egészséges állapotát.

A Bélflóra hatása az agy működésére

A felborult bélflóra nem csak testi tüneteket ölthet, de a hangulatunkat is negatívan befolyásolhatja. Észrevehetően visszahúzódóbbnak és pesszimistábbnak érezhetjük magunkat, mindenféle különösebb ok nélkül. Tekintsünk el a nehéz női napoktól, amikor minden ilyen érzés természetesnek mondható. Bélrendszerünkben számos mikroorganizmus él, jó és rossz baktériumokkal. Ezek egyensúlya roppant érzékeny, ha a rosszak elszaporodnak, LPS-fehérjéket szabadítanak fel, melyek felgyorsítják a gyulladásos folyamatokat.

Ez a folyamat pedig testi és lelki szinten is kiütközik majd. Számos kutatás bizonyítja, hogy a bél-agy tengely ma már nem csak a hangulatingadozásban játszik meghatározó szerepet, de olyan neurológiai rendellenességekkel is összehozható, mint a szklerózis multiplex, depresszió, autizmus, Alzheimer-kór, Parkinson-kór, vagy éppen az oly sokunkat gyötrő migrén.

Az egyensúly megteremtése

A bélflóra egyensúlyát a táplálkozásunk és életmódunk befolyásolja. Jó hír, hogy képes gyorsan reagálni a pozitív változásokra, rossz hír viszont, hogy a negatívakat is legalább ilyen gyorsan érzékeli. Azok az élelmiszerek, melyek jótékony baktériumokat, például probiotikumokat, valamint azok működését támogató prebiotikumokat tartalmaznak, segítik a bélrendszer egészségét, ráadásul hangulatunk javításában is szerepet játszanak.

michelie.com II visual stories

Bél-agy tengelyt támogató ételek:

  • Omega-3 zsírok: Zsírosabb halak
  • Erjesztett élelmiszerek, úgy mint a joghurt, kefír, savanyú káposzta. A sajt egészéges mikrobákat, például tejsavbaktériumokat tartalmaz, melyek pozitív irányba változtatják az agyi aktivitást
  • Magas rosttartalmú ételek: gabonafélék, diófélék, magvak, gyümölcsök, zöldségek. Ezek mind olyan prebiotikumokat tartalmaznak, melyek csökkentik a stresszhormonok szintjét
  • Polifenolban gazdag ételek: A kakaó, zöld tea, olívaolaj és a kávé is polifenolokat tartalmaznak, melyek növelik az egészséges baktériumok számát és javítják a kognitivitást.
  • Tripofánban gazdag ételek: A tripofán egy olyan aminosav, mely szerotoninná alakul. Magas tripofán tartalmú élelmiszerek közé tartozik a pulykahús, tojás és a sajt is.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást