Egészség / Életmód

A halál a belekben lakozik? Ezek boríthatják fel a bélflórádat, és ezért fontos odafigyelni erre

A halál a belekben lakozik? Ezek boríthatják fel a bélflórádat, és ezért fontos odafigyelni erre

A híres orvos, Paracelsus már réges régen megmondta: „a halál a belekben lakozik”. Bár évszázadok teltek el, még csak most kezdünk rájönni, mennyire igaza volt a középkori orvosnak. Most jutunk el arra a pontra, amikor az emberek már elfogadják, hogy minden mindennel összefügg, így a táplálkozásunk, az emésztésünk nem csak építhet, hanem meg is betegíthet minket.

Ezért fontos a bélflórád állapota

Bármennyire is furcsa, vagy éppen visszataszító tény, a belekben kb. 100 millió baktérium található. Ezek egyaránt lehetnek jótékony hatásúak, és rosszak is – így aztán nem meglepő, ha nagy hatást gyakorolnak az életünkre, egészségünkre.

A természet tökéletesen kitalálta, hogyan működhet az emésztésünk megfelelően, ezért hozta létre ezt a baktérium-rendszert is. A problémák ennek az érzékeny rendszernek a megbolydulásából ered. Ha a bélflóra felborul, akkor a jó baktériumok elpusztulnak, a rosszak elszaporodnak, súlyosabb esetben kikerülnek a bélrendszerből, és károsítják a test többi részét.

Fontos megemlíteni azt is, hogy az immunanyagokat szállító nyirokrendszer 70-75%-a belek falát hálózza be – ha tehát az emésztésed nem működik, akkor az immunrendszered sem. A betegségek tehát tényleg nagymértékben a belekből erednek!

Milyen tünetek árulkodnak?

A bélflóra rossz irányba történő változására az emésztési problémák mutatnak rá a leggyakrabban. Ide sorolhatjuk a puffadást, a székrekedést, hasmenést, de még a gyomorégést is. Nem ennyire kézenfekvő, de mégis árulkodó tünetnek bizonyulnak a különféle mentális gondok. Mivel a bélrendszer és az agy szoros kapcsolatban áll egymással, a stressz, a lelki nehézségek, a szorongás is hatást gyakorol a bélflórára.

Furcsának tűnik? Akkor gondolj arra, mi történik veled egy stresszes vizsga előtt! Gyomorgörcsöd van és hasmenésed? Képzeld el, hogy ez hosszú távon kitart, és máris láthatod, mit tesz a krónikus stressz az emésztőrendszereddel. Mivel a felszívódás túlnyomó része a belekben történik, intő jel minden, ami vitaminhiányra utal (esetlege mesterséges pótlás ellenére is). Ha az emésztőrendszered rossz állapotban van, a vitaminok, ásványi anyagok nem tudnak felszívódni, így segíteni sem.

Milyen tüneteket tapasztalhatsz még?

Nagyon gyakori tünet a bőrelváltozás. Szerencsére egyre többet gondolnak már az emésztésre akkor, amikor valamilyen bőrproblémával néznek szembe, sajnos még mindig nem ez az általános. Pedig nagyon-nagyon gyakori, hogy valamilyen ételintolerancia, és emésztőrendszeri probléma áll a háttérben.

Ugyancsak gyakori, hogy az autoimmun betegségek esetén szó sem esik az emésztésről, holott a legújabb tanulmányok egyértelmű összefüggésről számolnak be. Sokszor a beteg az áteresztő bél szindrómával néz szembe, azaz a belek károsodásának következtében baktériumok és méreganyagok jutnak be a szervezetbe. A test védekezik – egy ideig. Azonban megzavarodik, túlműködik az immunrendszer, és nem tud különbséget tenni a saját és idegen anyagok között. Így már ki is alakulhat egy autoimmunbetegség.

Mi okozhatja?

A legismertebb tény az antibiotikumos, gyógyszeres (pl. gyulladáscsökkentő) kezelés, ami valóban jelentős és negatív hatást gyakorol az emésztőrendszerre. Már nem ennyire egyértelmű, de szerencsére egyre ismertebb probléma az ételintolerancia. Feszegethetnénk, miért van ennyi allergiás, ételérzékeny, mikor „régen bezzeg mindent ettek”.

A kérdés mégis inkább az, mit teszünk ellene napjainkban? Iszonyú nagy segítség, hogy már teljes életet tudnak élni azok is, akik rászorulnak a „mindenmentes” táplálkozásra, köszönhetően az egyre növekvő kínálatnak. Ami biztos, hogy nagyon gyakori allergén a glutén, a tej, a tojás (főleg a fehérje), de sok hüvelyes zöldség, és az élesztő is.

Otthon elvégezhető tesztek, szakértők, belgyógyászok segítségével te is a végére járhatsz, van-e valamilyen ételérzékenységed. Az előbbiekből láthatod, egyáltalán nem mindegy, foglalkozol-e ezzel a kérdéssel, vagy nem!

Mi károsíthatja még?

Az ételintolerancián és a gyógyszeres kezeléseken túl meg kell említeni a cukrot. Nem egy őrült divatfogás és diétás praktika a cukor mellőzése: szerencsére egyre többen felismerik, hogy a cukor a táptalaja rengeteg problémának, elváltozásnak. Nagyon sok betegnek egyáltalán nem javasolják semmilyen cukor, vagy édes gyümölcs fogyasztását, ugyanis ezek azok, amik kiváló táptalajt biztosítanak a káros baktériumok, gombák megtelepedésének és szaporodásának.

A problémák egy ideig láthatatlanul zajlanak a szervezetben, később azonban megjelennek a tünetek, amik a kellemetlenségen túl azonban jól látható panaszokat okoznak, mint pl. a bőrgomba, hajhullás, hízás/fogyás stb.

Mit tehetsz? Az egészséges, változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás (ami feltétlenül figyelembe veszi az egyéni allergéneket) mellett különösen ügyelned kell a probiotikumok, bélrendszer regeneráló táplálék kiegészítők, ételek pótlására.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást