Mi az a barna vaj, és miért lesznek tőle finomabbak az ételek?

Mi az a barna vaj, és miért lesznek tőle finomabbak az ételek?

Címlap / Életmód / Receptek / Mi az a barna vaj, és miért lesznek tőle finomabbak az ételek?

Vannak, akik folyékony aranynak hívják, szerintünk pedig a szakácsok titkos fegyvere. És igazán kihagyhatatlan őszi íz.

Ha azt mondanánk, hogy van egy egyszerűen elkészíthető, egy összetevőből álló szósz, amellyel otthon is átalakíthatsz mindenféle sós és édes receptet, akkor tudni akarnál róla – és alig várnád, hogy kipróbáld. Nem igaz? A jó hírünk, hogy ilyen valóban létezik! Ez a barna vaj, és az elkészítése mindössze néhány percet vesz igénybe. Ismerd meg, mit kell tudni róla, hogyan készítheted el, és meríts ihletet, hogy felhasználásával a hús-, hal-, zöldség- és tésztaételektől kezdve a klasszikus őszi desszertekig minden étel ízét feldobhasd.

Mi az a barna vaj?

A barna vaj olyan főtt vaj, amely valami egészen újjá alakul át. Készítése során a sótlan zsiradék megolvad, majd párolódik és serceg, amíg egy mámorítóan illatos és selymes barna mártás nem lesz belőle. Amint a hab eltűnik, a tej szilárd részei elsötétülnek és a serpenyő aljára esnek, ami azt jelzi, hogy elkészült a barna vaj. Nem meglepő, hogy a franciák beurre noisette-nek, azaz „mogyoróvajnak” hívják, hiszen az egész konyhának mogyoróillata lesz a készítése közben. Az elkészült mártástól pedig az ételeknek gazdagabb íze és zamata lesz.

PoppyB/istockphoto.com

Hogyan készítheted el?

Bár a barna vaj íze a fényűző éttermeket idézi, valójában gyerekjáték elsajátítani az elkészítését. Cska egyetlen egyszerű összetevőre és némi figyelemre van szükséged hozzá. Az elkészítéséhez kövesd ezt a módszert, és annyi vajat használj, amennyit a recepted előír:

  1. Olvaszd fel a vajat egy serpenyőben közepesen magas hőfokon. Amikor felforr, mérsékeld a hőfokot közepesre, majd párold habzásig.
  2. Folytasd a főzést, időnként megkeverve és a serpenyő alját kapargatva, amíg a hab le nem csillapodik, a vaj aranybarnára színeződik, és diós aromájúvá válik. A benne található tej barna foltokat alkot, amelyek lesüllyednek a zsiradék aljára. Ez körülbelül két-hét percig tart (a felhasznált mennyiségtől függően).
  3. Ekkor vedd le a serpenyőt a tűzről, és azonnal tedd a vajat át egy hőálló tálba. A zsiradék ezután ugyanis már gyorsan megéghet, ha a forró serpenyőben hagyod.

A barna vajat édes és sós receptekhez is használhatod. Érdemes kipróbálni, milyen, ha ezzel locsolod meg a frissen sült csirkét vagy halat, illetve a még meleg polentát, rizottót vagy burgonyapürét.

Kimondottan jól áll egyes édességeknek, például a dutch babynek, vagy az olyan őszi finomságoknak, mint az almás pite. Diós-mogyorós illata remekül illik az almához és a fahéjhoz is.

A vajas kekszek szintén finomabbak lesznek, ha a recept elkészítéséhez barna vajat használsz. Szépen összesimul a citromos kekszek vagy puffancsok ízével is, így ezekkel is érdemes kísérletezni.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!