Az érzelmi visszaélés 6 biztos jele a párkapcsolatban

Az érzelmi visszaélés 6 biztos jele a párkapcsolatban

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Az érzelmi visszaélés 6 biztos jele a párkapcsolatban

Az érzelmi manipulátorokról hat tipikus viselkedésforma állapítható meg, és ezek mindegyike visszaélésre utal – szerelemben és más, emberi kapcsolatokban egyaránt. Kívülről szemlélve a helyzet sokszor egyértelmű, de nem minden esetben könnyű észrevenni a jeleket, hiszen a különféle kapcsolatokban érzelmileg is érintettek vagyunk. Ráadásul a manipulátorok minden bizonnyal nem törődnek a fájdalommal, amit okoznak, és így folyamatosan pusztítják az önértékelésedet – egyre kisebb esélyt hagyva rá, hogy észrevedd, mit művelnek…

Elmagyarázza, miért a te hibád

Amikor végre rászánod magadat, hogy nyílt lapokkal játszol és őszintén elmondod, mi bánt, akkor annak a következménye általában az, hogy még te kérsz bocsánatot. De mégis hogy történhet ez? Ha a partnered visszaél az érzelmeiddel, akkor azt érezteti veled, hogy mindent túlreagálsz és ostobán, gyerekesen viselkedsz.

Esetenként megkérdőjelezheti, mennyire tiszteled őt, mennyire bánsz vele egyenrangú partnerként, valóban szerelmes vagy-e.

Ez egy tipikus érzelmi és pszichológiai visszaélési technika, ami arra késztet téged, hogy a saját józanságodat kérdőjelezd meg, illetve magadat hibáztasd, amiért a biztonságos közeget haraggal, indulatokkal megbomlasztottad.

Másként viselkedik veled otthon, mint nyilvános helyen

Az érzelmi visszaélés egyik tipikus jele, ha a szerelmed másként viselkedik veled otthon, mint amikor nyilvánosan megjelentek. Persze, ne arra gondolj, hogy probléma, ha pl. egy kicsit visszafogottabb társaságban, ez teljesen normális. Egészen más a helyzet akkor, ha lekezelő veled, téged használ fel arra, hogy mulatassa a társaságot, rendszeresen zavarba hoz mások előtt.

Személyeskedik, pirongató történeteket mesél el, esetleg attól sem riad vissza, hogy úgy bánjon veled, mintha alárendelt lennél.

Megsértődnöd viszont nem szabad, főleg nem megjegyezni, hogy ez neked rosszul esik, mert akkor már jön is a korábban említett jel: közli veled, hogy túlérzékeny vagy és csak viccelt, zárkózz fel humorban, esetleg visszakérdez, hogy most fogsz-e menstruálni, mert akkor szoktál így viselkedni… Mindezek ellenére könnyen megeshet, hogy néhány óra után, amikor ketten vagytok, bocsánatot kér, de mások előtt sosem tenne ilyet. 

Múltbéli dolgokért hibáztat

A múltról egy valami biztos: nem lehet rajta változtatni. Még az is lehet, hogy a partnerednek igaza van, és olyasvalamiért neheztel rád, amit tényleg elkövettél, ám akármilyen probléma is merül fel a kapcsolatban, azt csak akkor lehet orvosolni, ha sikerül megbeszélni. De mi a megbeszélés vége? A közös megegyezésen alapuló békülés és persze a megbocsátás. Márpedig, ha megbocsátott neked, akkor nem szabad felhánytorgatnia a múltat, különben érzelmi visszaélésben részesít.

Ha rendszeresen rámutat arra, (szerinte) mit tettél, vagy olyasmiket vág a fejedhez, hogy „nem itt tartanánk, ha akkor nem történik ez”, akkor éppen az önértékelésedet próbálja nyirbálni. Ezzel is elhárítja a saját felelősségét, mintha a kapcsolatotok alakulása kizárólag rajtad múlna. 

silverkblack/depositphotos.com

Megtagadja a magyarázatot

„Úgysem értenéd” – ez a mondat gyakran elhagyja azok száját, akik érzelmi visszaélésben részesítik a partnerüket. Ez duplán rossz: egyrészt kizárja a kommunikáció lehetőségét, másrészt pedig rombolja az önbizalmadat, hiszen úgy tűnik, a partnered alábecsüli a képességeidet, az intelligenciádat.

Pedig csak arról van szó, hogy a társad nem akar hiteles, valódi kommunikációt folytatni veled, kényelmesebb neki, ha nem kell magyarázkodnia.

Mindezek mellett az ilyen férfiak elvárják, hogy kitalálják a gondolataikat, neked is pontosan tudnod kell, „mi a dolgod”, még akkor is, ha ő sosem osztotta meg veled az elvárásait, a számára fontos szempontokat. Ezt a „hiányosságot” jellemző módon nem fél az orrod alá dörgölni, valószínűleg éppen akkor, amikor már egyébként is kellően alulértékeltnek érzed magadat. 

„Mindenki így gondolja”

Durva érzelmi visszaélés jele, amikor a partner azt állítja, hogy „mindenki egyetért vele”, tehát a barátaid, családtagjaid is úgy látnak téged, ahogyan ő. Ez a legtöbb esetben távolról sem igaz, de ha már elvette az önbizalmadat, akkor pontosan tudja, hogy nem fogsz odaállni a közös ismerősök elé azzal, hogy tényleg egyetértenek-e a barátoddal.

Ő viszont – pontosan ezért – gond nélkül állíthatja, hogy ők csak nem merik elmondani neked, de hozzá hasonlóan túlérzékenynek, gyengének, bénának, házsártosnak, stb. látnak. A partnered tudja, hogy ha véletlenül valakinél mégis rákérdeznél az állításának valóságtartalmára, akkor is ő jönne ki jól a helyzetből. Az ismerős nyilván tagadna, hiszen tényleg nem mondott ilyet, a párod viszont rávághatná, hogy csak nem akarnak konfrontálódni veled. Bezzeg ő! De úgy tűnik, te az őszinteséget se értékeled…

Következtetéseket von le a tetteidből

Mégpedig anélkül, hogy beszélnének veled, megismernék a hátterét az eseményeknek. A partnered könnyedén mondhatja azt bármire, hogy tudja, miért tetted, miért mondtad – még akkor is, ha valójában fogalma sincs róla. Ugyan normális, hogy az emberek következtetéseket vonnak le valaki viselkedéséből, felnőttként már kérdezünk a másik személytől főleg, ha mi magunk is érintettek vagyunk.

A mesteri manipulátorok ugyanakkor olyanok, mint a makacs gyerekek, akik nem engednek saját elképzeléseikből.

Annyira kitartóan ragaszkodnak a saját kis megállapításaikhoz, hogy nagyon meggyőzőek tudnak lenni, így kétkedésre késztetnek mindenkit, akivel érintkeznek. Te is úgy érezheted egy-egy ilyen mondat után, hogy valami rosszat tettél, holott jó eséllyel szó sincs semmi ilyesmiről.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!