Az első benyomás pszichológiája: ennyit számít, mi történik egy másodperc alatt

Az első benyomás pszichológiája: ennyit számít, mi történik egy másodperc alatt

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Az első benyomás pszichológiája: ennyit számít, mi történik egy másodperc alatt

Már a találkozás első pillanataiban eldöntjük valakiről, hogy kedveljük-e, vagy sem. Automatikusan történik a dolog, és szinte észre sem vesszük, de akár a kézfogás is elegendő ahhoz, hogy képet alkossunk egy ismeretlen személyről. Ugyanez pedig fordítva is igaz, hiszen rólunk is leszűrnek fontos részleteket az első másodpercekben.

Az őseinknél is jellemző volt

Valójában az evolúció is szerepet játszik abban, hogy a találkozás legelején képet alkotunk a másik személyről. Őseinknek ugyanis az első másodpercekben, még messzi távolságokból el kellett dönteniük, hogy valaki veszélyt jelent-e rájuk nézve, vagy sem.

Mára kutatások bizonyítják, hogy a másik fél megítéléséhez tényleg nincs is szükségünk több időre. Végignézzük az arckifejezésüket, a testbeszédüket, és a kisugárzásuk alapján már tudjuk is, hogy kedveljük az adott személyt, vagy ellenszenves számunkra.

Kevesebb, mint egy másodperc is elég

Egy felmérés alapján kiderült, hogy az emberek mindössze néhány másodpercre látják az arcunkat, de máris következtetéseket vonnak le a megbízhatóságunkról, hozzáértésünkről, és kedvességünkről. A legérdekesebb pedig, hogy a három tulajdonság közül az elsőt állapítják meg legkorábban (alig 100 ezredmásodperc alatt), és a felállított kép a későbbiekben sem változik meg.

Vagyis, amit először gondolnak rólunk, azon csak nagyon nehezen tudnánk módosítani.

Ezért javasolják szakértők, hogy egy fontos találkozásnál próbáljunk minél nyugodtabbak és magabiztosabbak maradni, hiszen ez szinte biztosan kiül az arcunkra, és pozitívabb színben tüntet fel minket.

Figyelj a hangodra

És azt gondoltad volna, hogy még a hangszíned is fontos szerepet játszik a megítélésedben? Statisztikák bizonyítják, hogy azok a férfiak és nők, akik magasabb hangon szólaltak meg egy első találkozásnál, sokkal megbízhatóbbnak és szimpatikusabbnak tűntek az ismeretlenek szemében.

De nem biztos, hogy ez a legjobb módszer, ha egy munkahelyen igyekszünk előrehaladni a ranglétrán. Hajlamosak vagyunk ugyanis a vezetői képességeket összekötni a mélyebb, tekintélyesebb hangokkal, így nem ritka, hogy tudatalatt azt választjuk meg főnökünknek, aki ilyen hangszínben beszél velünk.

A kézfogás még mindig nagyon fontos

Köztudott tény, hogy a határozott kézfogás nagyon sokat számít a rólunk alkotott képben. Különösen nők esetében hatalmas plusz ez, hiszen ezzel a mozdulattal kifejezhetik magabiztosságukat, és nagyobb eséllyel szereznek meg maguknak egy-egy olyan állást, amiben megkövetelik a határozottságot.

Ugyanakkor figyelni kell arra, leginkább férfiaknál, hogy ne legyen túl erős a kézfogás. Egy másik személy ugyanis ezt akár a dominancia megnyilvánulásának is betudhatja, és kevésbé érzi majd úgy, hogy a beszélgetőpartnere valóban megbízható volna.

Egy kis érdekesség

A pszichológusok már észrevették, hogy tudatalatt szimpatikusabbak számunkra azok az emberek, akik hasonlítanak ránk külsőleg. Sőt, bizonyos jegyekkel automatikusan összekapcsolunk gondolatokat.

Ha egy nagyon szép nővel találkozunk, az első benyomásunk az lesz róla, hogy egészséges, és sokkal jobb, mint mi – ezáltal kevesebbnek érezzük magunkat nála, és valószínűleg kevésbé válik szimpatikussá.

Aki gyakran veszi fel a szemkontaktust, intelligensebbnek látszik, akinek pedig kissé gyermeki arca van, megbízhatóbbnak, ugyanakkor naivnak látszik egy kívülálló számára. Ennyire sokat számít a külsőnk egy első találkozásnál!

Hogyan teremtsünk jó első benyomást?

Tehát, a korábbi információkat szem előtt tartva érdemes néhány tippet megfogadni, ha szuper első benyomásra vágyunk. Először is, teremts gyakran szemkontaktust, és mosolyogj sokat – utóbbit tudatalatt hamarabb észreveszik az emberek.

Figyeld meg a beszélgetőtársad pozícióját és hangszínét, majd próbálj meg hasonlóan viselkedni te is. Légy magabiztos, és hidd el magadról, hogy tényleg megfelelő vagy a pozícióra. Ha ezeket betartod, máris megnövelted az esélyét annak, hogy szimpatikus legyél egy első találkozáson.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!