Beindulsz a tükörképedtől? Lehet, hogy autoszexuális vagy

Beindulsz a tükörképedtől? Lehet, hogy autoszexuális vagy

Címlap / Szerelem / Szex / Beindulsz a tükörképedtől? Lehet, hogy autoszexuális vagy

Mi az autoszexualitás?

A kilencvenes években még alig találhattunk irodalmat erről a fajta szexualitásról, és akkor is csak mint az önkielégítés egyik „eufemisztikus szinonimájaként” emlegették, tehát nem létezett róla érdemi információ. A hivatalos megfogalmazás az, hogy az autoszexualitás azt jelenti, hogy egy személy előnyben részesíti a maszturbálást a partnerrel végzett szexuális aktussal szemben, de ez elég sarkos megfogalmazás.

Mész az utcán, elkapod egy pillanatra a tükörképed egy kirakatban és beindulsz? A zuhanyzás spontán önkielégítéssé válik, ami után percekig elégedetten nézed és simogatod magad a tükörben? Ha hasonló dolgok előfordulnak veled, lehet, hogy autoszexuális vagy. Ez nem egy újfajta szexualitás, csak a neve került be későn a köztudatba.

A szexszel foglalkozó pszichológusok szerint a szexualitás egy spektrum, ami nagyon sokrétű, ezért fontos, hogy mindnek nevet adjunk. Mivel a szexualitás szubjektív és minden egyén számára egyedülálló, a társadalomnak nyitottnak kell lennie, mert az élmény mindannyiunknak más és más.

A média azt harsogja, hogy szeressük magunkat, azonban ha ezt valaki – mint autoszexuális – felvállalja, ferde szemmel néznek rá. Pedig ez a sokszor félreértett szexualitás sokkal több, mint szimpla önimádat. Azt jelenti, hogy van önbizalmad és jól érzed magad a bőrödben, olyannyira, hogy vonzódsz magadhoz és képes vagy magadra felizgulni.

Önimádat, nárcizmus, vagy valami egészen más?

Sam Lion/pexels.com

Mivel az autoszexualitás – ahogyan egyik fajta nemi vonzódás sem – korántsem fekete vagy fehér, vannak, akiknek volt már „enyhe” autoszexuális élményük, míg mások abszolút ez által határozzák meg magukat. Lehet, hogy volt egy erotikus vágyálmod arról, hogy magaddal szexelsz, vagy szinte csak akkor izgulsz fel, ha szex közben magadra gondolsz, tehát nagy a szórás.

Sokan úgy válik, hogy az autoszexualitás nem más, mint nárcizmus, önimádat, pedig ez nem így van, utóbbi ugyanis azt jelenti, hogy az illető különlegesnek tartja és mások fölé helyezi magát. Egy nárcisztikus személy az ágyban csak a saját gyönyörével van elfoglalva, szinte észre sem veszi partnerét, pedig az aktus akkor egészséges, ha mindkét fél számára ugyanolyan jó és kielégítő.

A közhiedelemmel ellentétben viszont egy autoszexuális személy lehet kifejezetten odaadó szerető. Persze az is előfordul, hogy valaki egyszerre nárcisztikus és autoszexuális, de csak azért, mert önmagadtól izgulsz fel, még nem jelenti azt, hogy mások nem érdekelnek, akár az ágyban, akár azon kívül.

Honnan tudhatom, hogy az vagyok?

Mint említettük, ez egy spektrum és nincsenek kőbe vésett szabályok, de azért vannak jelek, amink az autoszexualitásra utalnak:

  • Jobban vonzódsz magadhoz, mint másokhoz.
  • Felizgat, ha a testedet látod.
  • Szívesebben maszturbálsz, minthogy partnerrel szexelj.
  • Csak magaddal szeretnél szexelni, nincsenek szexuális ábrándjaid másokkal.
  • Önkielégítés közben magadra és a saját testedre gondolsz.

Ha ezek közül az állítások közül mind igaz rád, még nem jelenti azt, hogy másokkal sosem létesítesz sikerrel – és élvezettel – szexuális aktust. Az autoszexualitás egyik fontos eleme az, hogy jobban ismered a tested és jobban tisztában vagy vágyaiddal bárki másnál. A szexualitásokkal foglalkozó szakemberek szerint az autoszexualitás gyakoribb lehet, mint gondoljuk, sőt, egyesek szerint bizonyos fokig mindenki az egy kicsit.

VIDEO Van egy sminktrükk, amitől nagyobb és igézőbb lesz a szemed

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!