Atka írtás otthon, egyszerűen

Atka írtás otthon, egyszerűen

Címlap / Otthon / Háztartás / Atka írtás otthon, egyszerűen

Sokáig azt sem tudtuk, hogy léteznek atkák. Akkor kezdett a köztudatba szivárogni a léte, amikor egyre több lett az asztmás. Nem feltétlenül az atkák miatt, inkább az egyéb, agresszív környezeti ártalmak, a levegőszennyezettség miatt, melyek katalizátorként működnek az összes többi allergia esetén is.

A hálótárs

Életünk egyharmadát ágyban, alvással töltjük. Az ágynemű ideális élettér az atkák számára, mivel kedvelik a nedvességet, párát, amit mi biztosítunk nekik, bőrünk kipárolgása és az izzadás által.

Emiatt némi előnyben vannak azok, akik nem ágyaznak be rögtön felkelés után, és minden reggel szellőztetnek, mivel így kiszellőzik kicsit az ágynemű. Ám ez csak egy kis előny.

Igyekezzünk olyan ágynemű huzatot beszerezni, ami speciálisan erre a célra készült, és olyan sűrű a szövése, hogy meggátolja, hogy az atkák a huzat felszínére kerüljenek. Igyekezzünk magas hőfokon ágyneműt mosni, ez is sokat segít.

A gyerekek

A gyerekek nagy része plüss játékkal alszik. Az ilyen játékok, atka szempontjából veszélyesek.

Rendszeresen kell magas hőfokon mosni, hogy eredményesek legyünk. De ahogyan a kispárnát, úgy a plüss játékot is be lehet rakni a fagyasztóba pár órára.

A hideg elpusztítja az atkákat, de az ürülékük ott marad, így ez csak félmegoldás. A mosás, gyerekjáték esetén nem kikerülhető, mert az allergének a játékban maradnak.

Kárpitok és a légtér

Nem nagyon tudunk mit kezdeni ezzel, csak annyit, hogy kiiktatjuk a felesleges textíliákat a háztartásunkból – ha van rá keret, bőrhuzatú bútorokat használjunk -, és igyekszünk mindenhová jól záró parkettát, járólapot tenni. Megoldás, ha a függönyök nylonból vannak. A légtér páratartalmának csökkentése is sokat segít.

A jó porszívó – HEPA szűrővel ellátott – segítség a kárpit és szőnyeg atkátlanításában, ám a régi porszívókban, amikben nincs speciális szűrő – így az atkák átjutnak a levegővel együtt a háztartási gépen – csak rontunk a helyzeten, mivel szétszórjuk az atkákat a légtérben.

Atkátlanítás régen

Egyre kevesebb ember él azzal a lehetőséggel, hogy télen – amikor fagy -, és nyáron, amikor hétágra süt a nap, ágyneműt szellőztessen. Pedig a rendszeres, napi szellőztetés nagyban javít a helyzeten. Sajnos az atka ürüléke ott marad, ezt csak mosással tudjuk eltüntetni. Az atka másik kedvenc helye a szőnyeg.

Régen ezt úgy oldották meg, hogy amikor friss hó esett, kivitték a szőnyeget a ,,szűz” hóra, befedték vele vékonyan, megtaposták rajta a havat, majd leseperték. Ez, mellesleg egy nagyon jó módszer a szőnyegtisztításra is, ha nincs kárpittisztító gépünk.

Néhány tanács, nem csak allergiásoknak

A hálószobába ne menjünk utcai, poros cipőben, és inkább másik helységben cseréljük le ruhánkat az otthonira. Mivel az atkák a rólunk lehullott bőrdarabokkal táplálkoznak, és a haj az egyik legjobb porfogó, ne fésülködjünk a hálószobában.

Igyekezzünk minél kevesebb textilt használni a hálószobában – ebbe beletartozik a textil lámpaernyő is, ami, ha magasan van, sok port szed fel. Ne hagyjuk a mosógépben a kimosott ruhákat, teregessük ki a lehető leggyorsabban. A portörlést mindig nedves ronggyal végezzük, így nem kavarjuk fel a port.

Nem csak asztmát okoz

Az atka nem csak asztmát okozhat, hanem akár ekcémás tüneteket is. Szaporodását, számát tekintve sem szabad félvállról venni. Egy emberről naponta körülbelül másfél gramm elhalt hámsejt hullik le, ami egymillió(!) atka számára elég.

Egyes becslések szerint, egy két éve használt párna súlyának akár 10 százalékát is kiteheti az elpusztult atka, és atkaürülék. Az atkák száma a lakásban akkor sok, amikor nincs fűtési szezon, de már elég magas a páratartalom. Ilyen a késő tavaszi, nyárvégi időszak. Nem csak a már betegeknek érdemes erre odafigyelni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást